Drobečková navigace

24. dubna startuje STIMAX CUP - už jste přihlášeni?

| |

STIMAX CUP je seriál závodů v požárním sportu pořádaný Krajským sdružením hasičů Ústeckého kraje, založený a sponzorovaný společností STIMAX a těší se velké oblibě. Letos s jednou novinkou. A jak vlastně STIMAX CUP vznikl? Odpovědi najdete v článku.

Zpět

IX. ročník oblíbeného seriálu STIMAX CUP odstartuje již za pár dní a i letos se můžete těšit na závody plné nadšených sportovců, kteří si přijedou poměřit své síly v běhu na 60 m a 100 m s překážkami. Minulý rok se do seriálu přihlásilo 358 závodníků ze 7 krajů a STIMAX CUP se těšil i mezinárodní účasti. V letošním roce dochází k jedné novince a tou je pořádání jednoho s kol série v Karlovarském kraji.

První kolo je již za pár dní a proto se nezapomeňte přihlásit. Propozice k  závodu, který se bude konat v Ústí nad Labem na stadiónu 1. Máje najdete na stránkách KSH Ústeckého kraje. Zde můžete zároveň sledovat veškeré informace týkající se celé série - propozice ke všem kolům, výsledky a také fotogalerii.

STIMAX CUP je velkou podívanou i díky spojení závěrečných kol s TOHATSU, který je pořádán v totožný termín a na stejném místě, a jde tak o jedinečný zážitek. Jak to vypadá se můžete podívat v následujícím videu.

Na STIMAX CUP jsme se vyptali i jednatele společnosti STIMAX.cz. Jak vše vzniklo a jaké plánují novinky? O tom v následujícím rozhovoru.

Proč/jak vznikl STIMAX CUP? 

Myšlenka na vznik STIMAX Cupu se zrodila u naší tehdejší marketingové specialistky Šárky Vyskočilové v roce 2013. Jako dlouholetí sportovci jsme od prvních chvil vzniku Stimaxu měli blízko k požárnímu sportu, objížděli jsme a sledovali místní hasičské ligy dospělých a v roce 2013 jsme si uvědomili, že bez tréninku a závodění v šedesátkování a stovkování se v rámci Mistrovství republiky budou sportovci našeho Ústeckého kraje jen těžko prosazovat na vyšší příčky celkového hodnocení.

A začít bylo třeba už od dětí. V průběhu roku 2013 jsme o seriálu závodů pro děti v šedesátkování a stovkování začali diskutovat s KSH ČMS a v říjnu 2013 na víkendovém výjezdním zasedání KSH ČMS na Vlčí Hoře se zrodila finální podoba 1. ročníku soutěže, kterou Stimax zaštítil cenami pro soutěžící a KSH ČMS ve spolupráci s OSH a jednotlivými sbory se ujalo samotné organizace soutěže. Tento model „hasiči hasičům“ de facto funguje dodnes.

Stimax cup je seriál 4 – 5 závodů v průběhu jara a léta a měl by primárně sloužit jako příprava mladých hasičů nejen z našeho kraje na postupové soutěže a na MČR. Systém přihlašování je dvoukolový, první kolo je přednostně určeno právě pro soutěžící z Ústeckého kraje, následně lze neobsazenou kapacitu otevřít i pro účastníky z jiných krajů. Nutno podotknout, že Stimax Cup navštěvují pravidelně sbory či jednotlivci i ze vzdálenějších krajů ČR. Zatím nejdelší cestu na Stimax Cup vážilo SDH ze slovenské Šuňavy u Popradu.

SC byl určen primárně pro soutěžící do 18 let, ale postupem času nám soutěžící začali odrůstat, ve sportu chtěli pokračovat a chyběla jim kategorie dospělých, proto jsme nakonec soutěž otevřeli i pro kategorie 18+.

Kdo v začátcích nejvíce pomohl? 

To je strašně těžká otázka a já bych nerad na někoho zapomněl. Myslím, že poděkování patří velké spoustě lidí, ale i sborů, organizací a firem, kteří se na vzniku, prvních i následujících ročnících významně podíleli a většinou podílejí i nadále.

Stimax cup je o týmové spolupráci, o hasičském srdci na správném místě. A my jsme hrozně moc vděční, že takoví lidé u hasičů jsou a děkujeme každému, kdo kdy přiložil ruku k dílu.

Jedna věc je myšlenka, příprava a následná realizace, za kterou je penzum odvedené práce, ale stejně tak je spousty práce za tím soutěž udržet a dále ji rozvíjet a vylepšovat. To si myslím, že se dlouhodobě daří a Stimax Cup rok od roku neustále vzkvétá.

Poděkování proto patří všem, kteří se podílejí nejen na organizaci, ale také na chodu celé soutěže.

Jaké máte plána do budoucna? 

Stimax Cup má již nyní vysokou sportovní i společenskou úroveň. A tak chceme soutěž dále vylepšovat spíše maličkostmi, aby byla hezčí, modernější, atraktivnější, aby si ji soutěžící a diváci i nadále maximálně užívali.

Pro nás ze Stimaxu je navíc soutěž výbornou formou prezentace. Je to skvělá příležitost potkat se s našimi zákazníky mimo naše prodejny a debatovat celý den nejen o hasičině, ale dost často i o běžném životě každého z nás. A to se nám líbí, být našim zákazníkům blíže. Cílem tak do budoucna zůstává uspořádat každý rok min. 4 kola ve 4 nepravidelně se střídajících okresech našeho kraje.

Letos se ale poprvé chystáme vydat s jedním z kol do Karlovaského kraje, konkrétně 14. května zavítáme do Mariánských Lázní. Možná toto je cesta, jak Stimax cup o další kousek zatraktivnit a přinést našim sportovcům srovnání se soutěžícími ze sousedních krajů. Umím si proto představit, že v dalších letech, bude-li zájem a možnost, přijedeme jedno z kol seriálu představit i do dalších krajů.

Co je vlastně STIMAX?

No…, snažíme se ze všech sil, abychom byli tou nejlepší a nejatraktivnější hasičskou prodejnou široko daleko 😊.

Když to vezmu seriózněji … Stimax International, s. r. o. vznikl v roce 2003 jako obchodní společnost se zaměřením na export drobného nářadí a nástrojů na blízký východ. Hasičský management v našem zastoupení do firmy vstoupil v roce 2006, kdy jsme již neviděli smysluplné pokračování naší práce ve Výzbrojně požární ochrany (VPO) a rozhodli jsme se vydat vlastní cestou v rodinné firmě.

Chtěli jsme vytvořit v našem rodném kraji seriózní, dobře zásobenou hasičskou prodejnu s rozumnými cenami a rozumnými dodacími lhůtami, což zde při skomírání VPO chybělo.

Prodejnu jsme nazvali Hasičské obchodní centrum, ke kterému jsme připojili po čase e-shop pod názvem e-hasici.cz. Ten jsme v roce 2017, po zakoupení domény www.stimax.cz přenesli pod tuto novou doménu. Dnes nás tedy znáte již jen jako STIMAX nebo HOC.

Brzy po otevření prodejny v roce 2006 jsme začali navazovat obchodní spolupráci vedle tuzemských výrobců věcných prostředků PO a požární techniky i s významnými zahraničními výrobci. Z distributora zboží jsme poskočili vcelku rychle i mezi dovozce věcných prostředků PO. Dnes zastupujeme na českém trhu více než 10 renomovaných zahraničních výrobců a každý rok spolupráci rozšiřujeme o nové výrobce a nové výrobky.

Z našeho širokého portfolia v rychlosti zmíním např. přilby Gallet, hasiva Fomtec, opasky Fireman, nosítka SKEDCO, dále pak přetlaková ventilace BIG FIRE nebo staré známé pěnotvorné zařízení TURBEX. Nově připravujeme představit hasicí deky PADTEX nebo termokamery BULLARD.

Stimax je tedy obchodní společnost se zaměřením na vystrojování a vyzbrojování jednotek požární ochrany, ale také právnických nebo fyzických osob věcnými prostředky PO a BOZP.

Pokud se o nás chcete dozvědět více, rádi Vás přivítáme jak v našich prodejnách v Teplicích a Ústí nad Labem nebo si rádi popovídáme např. při některé z letošních soutěži STIMAX Cupu.

Zpět

Další zprávy: požární sport, Ústecký