Drobečková navigace

rescueDAYS budou poprvé v České republice

| |

Historické náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě se stane místem výměny znalostí a zkušeností českých i zahraničních hasičů. Budou se zde konat rescueDAYS!

Zpět

Nové technologie, a mnoho nových typů a stále odolnější konstrukcí vozidel představují pro hasiče a záchranné složky stále nové výzvy. Aby bylo možné v těchto situacích být připraveni, je nutné trénovat na různé scénáře nehod a získat znalosti o použité technologii. Školení zahrnuje oblasti záchrany osádek automobilů, nákladních automobilů a autobusů. Během rescueDAYS se účastníci z celého světa mohou naučit nové záchranné techniky a vyměňovat si zkušenosti s účastníky z různých zemí, jelikož technická záchrana při nehodách nefunguje všude stejně.

WEBER RESCUE SYSTEMS pořádá rescueDAYS, největší tréninkovou akci technické záchranné podpory na světě jednou ročně na různých místech. V Německu se jako světově největší pořádá tato mezinárodní akce již více než 15 let s účastí záchranářů ze všech kontinentů. WEBER RESCUE SYSTEMS navíc zaštiťuje pořádání národních rescueDAYS v dalších zemích po celém světě, včetně Japonska, Brazílie, Ukrajiny, Polska, Rakouska, Slovinska a Portugalska. Nově se na ni můžete těšit i v České republice, konkrétně 10. a 11. září 2021.

Oba dny jsou věnované technickým zásahům, kdy jsou do praktických scénářů zakomponovány jejich různé podoby. Zhruba stovce účastníkům hasičů z České republiky a hostům ze zahraničí se bude věnovat 10 instruktorů z mezinárodního týmu WEBER RESCUE SYSTEMS.

A je na co se těšit říká i Ing. Luděk Jaterka, jednatel společnosti LUING PYREX, spol. s r.o., organizátora rescueDAYS v České republice.

Jak jste přišli k myšlence uspořádat první rescueDAYS v České republice?

Už před téměř 15 lety jsme si při naší první návštěvě mezinárodních rescueDAYS v Německu uvědomili jejich jedinečný přínos nejen pro vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, ale celkově pro zvládnutí dopadu nehod a obnovení provozu na komunikacích. Protože se jedná o obrovskou akci s mnoha stovkami účastníků z celého světa, tak jsme nejprve pojali myšlenku zapojit do ní české hasiče jako jedny z početného pole aktivních účastníků.

To se podařilo?

Podařilo, ale ne hned a mělo to svá úskalí. Pro členy HZS ČR účast na výcviku v Německu představuje vyslání příslušníků našeho ministerstva vnitra na zahraniční pracovní cestu. To pro ně znamená vše naplánovat dopředu, zajistit dopravu účastníků na místo, zajistit ubytování, občerstvení, doprovodný program a podobně.

Jak to tedy proběhlo?

Když s námi v roce 2010 přijeli na rescueDAYS v německém Hermsdorfu první čeští hasiči, instruktoři HZS ČR, nejprve dění posuzovali z pohledu u nás konaných soutěží ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a byli velmi kritičtí. Ale opravdu se velmi rychle ztotožnili s tím, že je to příležitost si ve dvou dnech vždy po 1,5 hodině v mezinárodním kolektivu pod vedením zkušeného instruktora vyzkoušet nejrůznější způsoby řešení připravených scénářů. A to na každém z 8 různých stanovišť a získat tak informace z celého světa, jak lze dané situace řešit. A najednou si obrovským způsobem rozšířit přehled o širokém spektru možností řešení jedné situace včetně postupů nových, inovativních. Nutno říci, že naši hasiči jsou jednoznačně velmi šikovní a zdatní. Ale ve světě je vždy co okoukat.

Tak proč rescueDAYS CZ až letos v roce 2021?

V plánu už bylo pořádání v květnu 2020. Ale covid nás posunul až do září 2021. Avšak byla k tomu dlouhá cesta. Německé mezinárodní rescueDAYS jsou asi stěží napodobitelné.  Až pořádání menších národních rescueDAYS v dalších zemích nám ukázalo cestu, jak uspořádat výcvikový program bez nutnosti cestovat do dražšího zahraničí, a přitom účastníkům poskytnout plnohodnotnou výcvikovou náplň.

Cestu nám ukázali kolegové z Rakouska, ale máme velký respekt a obdiv ke kolegům v Polsku. Ti jsou sice čtyřnásobně větší země, začínali velmi skromně s malým počtem účastníků s redukovaným počtem stanovišť v roce 2014, ale dnes už pořádají své dvoudenní rescueDAYS pro 300 účastníků.

My sami jsme si v předchozích letech odzkoušeli několik jednodenních, a i dvoudenních akcí s mezinárodními instruktory vždy pro několik desítek účastníků se 2 až 4 scénáři. Navíc již od roku 2017 se naši čeští instruktoři stali součástí týmu mezinárodních instruktorů a pravidelně se účastní školících a výcvikových akcí v zahraničí, včetně výkonu práce instruktorů na mezinárodních rescueDAYS v Německu. A na základě toho všeho jsme se v roce 2019 rozhodli, že v roce 2020 se i my přidáme do rodiny národně pořádaných rescueDAYS.

Pro které hasiče je konkrétně účast na rescueDAYS cílena?

Zcela jednoznačně je určena všem hasičům, kteří se v naší zemi zapojují do záchrany při dopravních nehodách. Nejvýznamnějšími jsou určitě profesionální státní hasiči z HZS ČR. Ale je zde i nemálo jednotek dobrovolných hasičů zařazených jako předurčené jednotky povolávané k zásahům při dopravních nehodách. A nesmíme zapomínat na jednotky podnikových hasičů a určitě i na hasiče z Armády ČR. Všichni se moderně vybavují a chtějí mít v místech svého působení co nejlépe vycvičené hasiče k pomoci při dopravních nehodách.

Ale to je přece spousta osob z nejrůznějších organizačních struktur?

Ano, to je pravda. Ale typ zásahu je pro všechny stejný. Vždy řeší problém dopravní nehody s potřebou pomoci lidem a poradit si s poškozenými dopravními prostředky. Řeší se i pomoc osobám při nehodách např. pancéřovaných vozidel nebo letecké techniky. Ale to je předmětem samostatných výcvikových programů.

Ale přece jen jsou zde rozdíly. Příslušníci HZS ČR mají svůj systém základních kurzů a navazujících výcviků pro kvalifikovanou technickou pomoc při dopravních nehodách.

Jinak jsou na tom jednotky dobrovolných hasičů. Je jich o řád více než profesionálních hasičů. Ale u nich pokračovací vzdělání už závisí na jejich možnostech a proaktivním přístupu. Navíc možnosti a podmínky pro výcvik jsou jistě omezenější než u profesionálních hasičů.

Podnikoví a armádní hasiči mají trochu jiné zaměření než státní hasiči, ale v místech jejich působení je problematika dopravních nehod rovněž vnímána velmi vážně a zvyšování dovedností svých hasičů v této odbornosti považují za nezbytné.

Co musí účastníci splňovat nebo mít s sebou za vybavení?

Nemůže se jednat o náhodného kolemjdoucího. Musí se jednat o členy hasičských jednotek s absolvovaným kurzem vyprošťování, které oficiálně vyšle na opakovací výcvikový program jejich zřizovatel a vybaví je potvrzením o jejich způsobilosti.

S sebou musí účastnici mít kompletní třívrstvý zásahový oblek včetně patřičné přilby, rukavic, obuvi, ochrany zraku a dýchacích cest.

V neposlední řadě je nutné doložit také doklad o bezinfekčnosti, tedy potvrzení o očkování nebo negativním testu na covid, nejlépe prostřednictvím mobilní aplikace „tečka“.

Veškeré technické vybavení, nástroje, nářadí, pomůcky a přípravky poskytuje organizátor. Vše je to zaštítěno společností WEBER RESCUE SYSTEMS s využitím výbavy, kterou mají její instruktoři ve svých instruktorských dodávkových automobilech a v případně potřeby tuto výbavu společnost doplní.

Jak budou rescueDAYS probíhat?

Letošní výcvikový program rescue DAYS CZ proběhne ve dvou dnech za účasti stovky hasičů pod vedením 10 instruktorů na 10 stanovištích s 5 různými scénáři.

V pátek dopoledne po zaregistrování a slavnostním zahájení představiteli organizátorů, partnerů, hostů a hejtmanem Pardubického kraje, který nad průběhem akce přebral záštitu, se uskuteční 2 bloky úvodních přednášek a instruktáž pro účastníky. Odpoledne proběhnou 2 výcvikové bloky. Večerní raut pro účastníky se odehraje na náměstí při vystoupení místní populární kapely.

V sobotu dopoledne jsou na programu 2 výcvikové bloky a odpoledne završíme 1 výcvikovým blokem se slavnostním ukončením a předáním účastnických diplomů.

Na jaké zajímavosti se mohou účastníci těšit?

Jsme přesvědčeni, že všechny scénáře přinesou účastníkům spoustu nových a velmi podnětných inspirací. Určitě inovativní bude použití techniky crossrammingu. A zcela nově představíme aktuálně vyvinutý kontejner ELWIRA uzpůsobený pro vtahování požárem zasažených elektromobilů do prostoru, který se následně zaplaví vodou. Účastníci se naučí s touto novou technologií pracovat.

Jak a do kdy se mohou zájemci na rescueDAYS přihlásit?

Registrace probíhá přes naše webové stránky rescueDAYS, kde je online formulář. Na jeho základě vystavujeme zálohovou fakturu na účastnický poplatek i případně s námi nabízeným noclehem z pátku na sobotu v přímém sousedství místa konání. Po úhradě potvrdíme zaregistrování.

Registrace probíhá, přibývají potvrzené registrace a jako organizátoři bychom neradi čekali na poslední chvíli. Ale volná místa zatím ještě k dispozici máme. Celé akce bude veřejnosti plně přístupná. Proto se všichni mohou přijít podívat, rádi je uvidíme a třeba se s nimi jako účastníky setkáme na rescueDAYS CZ v příštím roce, kdy máme vizi pořádání na jiném místě republiky na jaře 2022.

Zdroj: rescueDAYS

Zpět

Další zprávy: technika, Celá ČR