Drobečková navigace

Aktuálně: Voda postupně stoupá, dobrovolní hasiči tak vánoční svátky tráví venku

| |

Přílišné srážky a velké oteplení se postaralo dobrovolným hasičům po celé republice o vánoční program. Většina z nich od Štědrého dne nesundala zásaháky a snaží se tak zamezit povodním nebo alespoň zmírnit jejich dopad.

Zpět

V Křešicích na Litoměřicku začali hasiči již o Štědrý den dopoledne se stavbou protipovodňového hrazení. Po zasedání krizového štábu obce bylo rozhodnuto a do stavby tak byly zapojeny dobrovolné jednotky z Křešic, Litoměřic a Polep. Celkem 36 hasičů stavělo zhruba třetinu hrazení do necelých dvou hodin odpoledne. Hráz byla postavena z preventivních důvodů a s ohledem na předpovídající situaci jen do výše 5 hradítek.

Mobilní hrazení museli však hasiči nejprve naložit v Polepech, kde jsou hradítka i sloupy do mobilní části uskladněny v kontejnerech.

V pondělí dopoledne se z důvodu špatné prognózy pustili do dostavby hrazení v úsecích kolem cyklostezky přímo v Křešicích a v části obce Nučníce, ke kterým by bylo obtížné se po vylití řeky již dostat. Do Nučnic přijela se stavbou pomoci i jednotka sboru dobrovolných hasičů z Chudoslavic.

Došlo také k přehrazení Blatenského potoka, který obcí protéká a k umístění velkoobjemového čerpadla, které přečerpáváním zamezí zaplavení obce zevnitř. Od chvíle umístění drží Křešičtí hasiči nepřetržitý dohled a v noci došlo i k postupnému navyšování počtu hradítek na Blatenském potoce. 

Přečerpávání potoka bylo zahájeno dnes okolo druhé hodiny ranní, kdy došlo k úplnému zaplavení slepého ramene Labe. Prozatím bylo spuštěno jen čerpadlo z povodí Labe, které přečerpá za minutu 4000 litrů vody. K dispozici je ještě čerpadlo obce, které zvladne i dvojnásobek.

Ráno pak hasiči postupně uzavřeli i odtoky dešťové kanalizace, aby jimy voda neprotékala do obce. Ta i nadále stoupá a je tak zapotřebí uzavřít vjezdy na cyklostezku v nejnižších mísech obce. Některým občanům se již začala spodní voda prosakovat do sklepních prostor a bude tak zapotřebí pomoci s odčerpáním i tam.

Křešičtí hasiči tedy drží dvanáctihodinové služby u čerpadel na Blatenském potoce a monitorují dění kolem celé délky hráze. Předpokládá se že hladina bude i nadále stoupat ještě cca o 100 cm. V takovém případě, by měla protipovodňová opatření obec ochránit.

Ani jednotka z Litoměřic nezahálela a v době kdy již skončila s pomocí výstavby protipovodňového hrazení v Křešicích se pustili do pomoci i ve svém městě. Při pondělním návratu z Křešic se pustili do rozřezání a odklizení spadlého stromu v Litoměřicích v bezprostřední blízkosti řeky, kde by v případě zvednutí hladiny na avizovanou výšku mohl způsobit spoustu škod.

Nezaháleli však ani dnes, kdy během dopoledne vyklidili prostory místního koupaliště. Nábytek a spotřebiče bylo zapotřebí vynést do vrchních pater a ochránit je tak před stoupající hladinu řeky. Hned potom se pustili ještě do uklizení nafukovací sportovní haly umístěné na Střeleckém ostrově.

Nejen hasiči na Litoměřicku se potýkají se stoupající hladinou řeky. I na dalších místech sledují vodní toky, realizují protipovodňová opatření či likvidují následky vylitých toků místo toho, aby trávili vánoční svátky v kruhu rodinném. Opět se tedy ukazuje, že právě dobrovolní hasiči jsou důležitým článkem, který prostě funguje za jakékoliv situace. Velké díky všem, kteří se zvedli od prostřeného stolu aby ochránili majetek jiných a také jejich rodinám, které zasahující hasiče podporují.

Zpět

Další zprávy: zásahy, Ústecký