Drobečková navigace

PODCAST: Krásné staré stroje v Brozanech nad Ohří

| |

Všechny vás zdravím na Hasičovo. Tady je Pepa Nitra a jsem na akci „Stabilní Brozany“.

Zpět

Jsou to Brozany nad Ohří a je zde se mnou starosta místního sboru dobrovolných hasičů Aleš Rybář. Ahoj Aleši!

Ahoj všichni!

👇PODCAST K POSLECHU👇

Stabilní Brozany. Co to znamená?

Stabilní je to proto, protože se výstava primárně týká stabilních motorů a je doplněna o hasičskou techniku a traktory. Samozřejmě, jsou tady vítání všichni, kdo k nám přijedou s nějakou historickou technikou, třeba na motocyklu nebo historickým automobilem.

Já tu vidím mnoho krásných strojů a vedle nich spořádaně stojí je požární technika. Co mají společného? Kdo to organizuje?

Tuto akci organizujeme my, hasiči, spolu s místní veteránskou partou, což je parta kluků, která se pohybuje hlavně kolem stabilních motorů. Proto ten název „Stabilní Brozany“. My se na tom podílíme tak, že tu také máme několik historických kousků požární techniky. Pojali jsme celou tu akci tak, že ji pořádáme půl napůl společně veteránisty.

Můžeš mi říct, co je tu tak nejstaršího?

Z naší techniky to určitě je naše koňská zápřahová stříkačka. Potom, z těch motorových, tu máme stříkačku Stratílek - přívěsnou DS 16 z roku 1928. A pak, jak šly léta dál, tak pragovku „erenu“, vyrobenou krátce po válce. Neznáme přesně rok výroby, protože se ztratil výrobní štítek i dokumentace. Potom tu máme Tatru 805 a další přívěsné stříkačky.

Právě vaši „erenu“ znám z mnoha hasičských akcí tady, na Litoměřicku. Kam všude s ní jezdíte?

Jezdíme tam, kam nás pozvou. Jedná se většinou tak do deseti akcí za rok. Jsou to právě různá hasičská výročí nebo veteránské výstavy.

Tak to je prezentace na okolí. A co doma?

Letos jsme po covidu obnovili tuhle akci. Před tím byly dvě, dá se říct spíše takové spontánní. Tahle je poněkud jiná. Jsem rád, že se nám ji podařilo obnovit v ještě lepším pojetí než před tím.

A jinak?

Vždycky něco pořádáme po pěti letech. Nedávno jsme měli 135. výročí založení sboru, tak zorganizovali podobnou akci, ale čistě hasičskou. Nechceme se opakovat každým rokem. Chceme, aby to pokaždé bylo svým způsobem originální. A také, když je v Brozanech pouť, což bylo před čtrnácti dny, abychom se tak nějak ukázali, tak vystavujeme naši techniku.

Chci jen posluchačům říct, že patříte k jednomu z nejstarších sborů na Litoměřicku. Pokud se nepletu, tak s rokem založení 1885? Jak je to s brozanským sborem dnes?

Je to tak, sbor byl založen 1. ledna 1885. Tenkrát ho zakládalo 47 členů, dnes je nás 75. Z toho je 17 mladých hasičů, 19 žen a výjezdová jednotka má 18 členů.

Máte nějaké další úspěchy na jiném poli, než ve vystavování historické požární techniky?

Určitě. Sbor se aktivně věnuje požárnímu sportu, ať už mladých hasičů nebo dospělých. Pravidelně se účastníme a pořádáme Podřipskou ligu, účastníme se Podkrušnohorské hasičské ligy v požárním útoku, postupových soutěží, a když nám bude nějaký víkend, tak vyrazíme i na „pohárovku“.

Aleši, ať se vám daří. Dnes je to skutečně pěkná akce. Bude se příštím rokem konat znovu?

Doufám, že jo. Ještě jsme to úplně nenaplánovali, protože čekáme, jaký úspěch to bude mít dnes. Ale vypadá to, že se to lidem líbí. Když se domluvíme, tak určitě bychom to příští rok uspořádali znovu.

Myslím si, že už uprostřed všeho dění „Stabilní Brozany“ ten úspěch mají. Kdo má zájem o krásné staré stroje anebo se zabývá hasičinou, ať příští rok určitě zavítá do Brozan nad Ohří. Ahoj!

Děkuji za návštěvu. Mějte se hezky. Ahoj!

Zpět

Další zprávy: technika, Ústecký