Drobečková navigace

PODCAST: Univerzita dobrovolného hasiče - Nejvyšší vzdělání pro člena SH ČMS

| |

Tentokrát jsem v Ústřední hasičské škole v Bílých Poličanech hovořil s docentem Milošem Kvarčákem z Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava, který zde vede víkendové kurzy Univerzity dobrovolného hasiče.

Zpět

V letošním roce začal nový ročník. Tento druh vzdělávání probíhá ještě v Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích a v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi. První blok přednášek zaměřených na teorii hoření však začal tady, pod Krkonošemi a pokračujeme ve výuce s tematikou požární represe.

👇KLIKNI A POSLECHNI SI PODCAST👇

Co taková univerzita obsahuje a na jak dlouho je nastavena? 

Plánuje se na tři roky. V průběhu každého roku probíhají čtyři soustředění, a to víkendová, kdy se studenti scházejí v pátek odpoledne a večer už probíhá výuka. Ta pokračuje po celou sobotu a pokračuje v neděli dopoledne.

Kolik lidí se průměrně jednoho běhu účastní?

Máme nastaven systém na zhruba sto zájemců ve všech třech střediscích. V současné době je jich o něco více.

To znamená, že univerzitou už bez nadsázky prošlo tisíce hasičů a hasiček. Jak dlouhá je éra tohoto studia?

V podstatě vše začalo jako univerzita třetího věku, která byla zaměřena na hasičské seniory, především z řad funkcionářů, aby si občerstvili své dosavadní znalosti. Jelikož zájem byl ale větší i z řad mladších ročníků, a dokonce i těch, kterým bylo teprve přes dvacet let, tak se studium přejmenovalo, byly vypracovány směrnice a nové tříleté studium bylo oficiálně shromážděním starostů v dubnu 2017 nově ustanoveno.

UDH je zařazeno do systému vzdělávání Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ale kdo ji zastřešuje?

Dříve to byla ústřední odborná rada pro vzdělávání, ale v současné době je hlavním střediskem ÚHŠ v Jánských Koupelích, kde její ředitel Ing. Jan Karger spolu se mnou a náměstkem starostky SH ČMS Richardem Dudkem a dalšími kolegy dávají náplň studijnímu plánu.

Miloši, jsi přednášejícím na vysoké škole báňské. Ta se přece tom také významně podílí?

Studium je koncipováno do tří bloků – hasičská odbornost, vzdělávání v oblasti managmentu a nakonec z oblasti práce sdružení, jako takového. Každou část garantuje určitá skupina odborníků. Hasičskou VŠB Ostrava, stejně jako managment. Tady se ještě využívají pedagogové z Ostravské univerzity. Problematiku sdružení si pak řeší jednotlivé odborné rady.

Kdo všechno se může na UHD přihlásit a jak?

Přihlásit se může každý, kdo má zájem dojíždět do daných středisek a účastnit se zde plánovaných přednášek. Mě po covidu, který nám všem přinesl obrovské množství problémů, překvapil velký zájem a družnost studentů. Za ty tři dny lidi poznám nejenom, když sedí předemnou v lavicích, ale i večer, když si u přátelského posezení předáváme praktické zkušenosti.

Ten zájem je teritoriální nebo celorepublikový?

Byla snaha vytvořit ještě jedno středisko, aby bylo pokryto celé území České republiky, protože vzdělávání je také limitováno časem dojezdu a financemi, které za tím stojí. V Jánských Koupelích se soustředí hasiči především ze severní a jižní Moravy, Přibyslav je pro Vysočinu a okolí a do Bílých Poličan jezdí lidé z východních, severních a středních Čech. Byla snaha pokrýt i jihočeský, plzeňský a karlovarský kraj a vytvořit středisko i tam.

Já bych si přál, aby zájem o vzdělání neutuchal a aby univerzita dobrovolného hasiče pokračovala zdárně i nadále.

Chtěl bych dodat ještě informaci, že v rámci sdružení UDH je to nejvyšší vzdělání, kterého může dobrovolný hasič dosáhnout. A současně, protože to studium je současně srovnatelné s požadavky na studium pro odborně způsobilé osoby, je nabízeno, zda nechtějí pokračovat nad rámec univerzity a podstoupit zkoušku na odborně způsobilou osobu v rámci kompetenci Vyšší odborné školy požární ochrany Ministerstva vnitra ve Frýdku-Místku. Už jsme to vyzkoušeli v předcházejícím běhu a zkouškám se podrobilo patnáct zájemců.

Tak věřím, že se zase někdy na některém z kurzů uvidíme.

Nejen ve škole, ale i na některé z hasičských akcí, na které jezdím rád, protože mám mezi hasiči spoustu kamarádů a vždycky rád se s nimi uvidím.

To znamená nashle v Litoměřicích.

Na shledanou!    

Zpět

Další zprávy: podcast, Královehradecký