Drobečková navigace

PODCAST: Velvarská Dědkiáda

| |

Zdravím vás z Velvar. SDH Velvary jsou nejstarším českým dobrovolný hasičským sborem. Byl založen 22. května 1864 a dnes je 21. května 2022, tedy den před 158. výročím.

Zpět

Jsem tady s Liborem Šulcem, takovou „dobrou duší“ sboru, jeho bývalým starostou, jedním ze zakladatelů a dnes spolupořadatelem soutěže „Dědkiáda“. Také toto klání má své jubileum. Starší ročníky hasičů z Velvar a okolí se zde na hřišti u Malovarského rybníku scházejí po pětadvacáté. 

Libore, co je to za soutěž? Kdo jí vymyslel?

Začali jsme v roce 1995. Pár jedinců ve sboru si řeklo: Mladí soutěží a my ne? Takže jsme vymysleli soutěž pro hasiče nad pětatřicet let věku a začali jsme jí dělat.

Kdo u toho zrodu všechno stál?

Můžu říct třeba jména Libor Šulc, Vašek Holý a Pavel Holý.

Nějaký ročník jste vynechali?

Soutěž jsme nepořádali při oslavách 150. výročí založení sboru a teď jsme měli dva roky pauzu kvůli koronaviru. Takže dnes je to dvacet sedm let, co to funguje.

Co si pod pojmem Dědkiáda máme představit?

Jak již jsem říkal, Dědkiáda je soutěž hasičů nad třicet pět let věku. Je to soutěž v požárním útoku podle pravidel požárního sportu. A protože se naopak mladí hasiči začali ozývat, že by něco takového chtěli také, tak jsme přidali soutěž mladších hasičů, a letos se už koná její 13. ročník pod názvem „O pohár SDH Velvary“.

Všiml jsem si, že Velvary tu mají několik družstev.

V kategorii „dědků“ se nám podařilo postavit čtyři družstva. Například v jednom jsme my pamětníci, kteří jsme běželi už v prvním ročníku. V mladší kategorii jsme měli jeden tým, takže celkem za Velvary soutěžilo pět družstev.

Kdo z vás je nejstarší?

No, asi to bude na mě. Příštím rokem dovrším sedmdesáti let.

To ale není vše, na čem se hasiči ve Velvarech podílejí. Slyšel jsem o tzv. Vajíčkobraní. Co to je?

Vajíčkobraní jsou slavnosti, které vymyslel starosta Velvar Radim Wolák na základě toho, že Velvarští občané se proslavili tím, že na přípravu malty na stavbu Karlova mostu dovezli natvrdo uvařená vajíčka. A od té doby se nám říká „Tvrdovaječníci“. Současný starosta města však z toho udělal přednost. Vymyslel akci, kdy občané nosí na náměstí uvařená vejce a delegace města je veze do Prahy, kde je na Karlově mostě přebírá zástupce magistrátu.

Město Velvary má také velké výročí?

Ano. Slaví 540 let od povýšení na město v roce 1482.

Libore, ať se vám ta všechna výročí vydaří a už se těším na stošedesátku vašeho sboru. Věřím ale, že se už setkáme na Hasičských slavnostech v Litoměřicích.

Zpět

Další zprávy: podcast, Středočeský