Drobečková navigace

PODCAST: Hřensko – rok po té

| |

Rozhovor se starostou obce Hřensko JUDr. Zdeňkem Pánkem o požáru v Národním parku České Švýcarsko v roce 2022 a situaci po jednom roce od této katastrofy.

Zpět

Tady je Pepa Nitra, zdraví na Hasičovo všechny, kteří nás posloucháte. Zdravím vás z Hřenska. Sedím tady, na obecním úřadu se starostou Zdeňkem Pánkem.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Nejdříve bych se pana starosty rád zeptal, jaká je Hřensko obec?

Pokud jde obec Hřensko, tak je nejnižší obcí v České republice. Leží v úrovni 113 metrů nad mořem. Tvoříme hranici se Spolkovou republikou Německo, a protože jsme nejnižší místem v republice, tak je logické, že co v Čechách naprší, tak to bohužel proteče Hřenskem. A to se stalo právě v roce 2002, kdy se udály největší povodně u nás. Měli jsme však veliké problémy, protože voda vystoupala přes dvanáct metrů nad běžnou hladinu. Takže došlo k evakuaci celé obce. Vznikly při tom velké potíže, protože naši obyvatelé si nedokázali představit, že hladina se zvedne tak vysoko. Nicméně, po dramatických okolnostech, kdy nám pomáhala Policie České republiky spolu s hasiči, podařilo se nám všechny evakuovat, takže tím jsme získali určité zkušenosti. Tehdy jsem však netušil, že po největších povodních nás čeká také největší požár v České republice. Zrovna tady u nás, v našem národním parku.

A ten se udál přesně před rokem, v červenci a v srpnu 2022?

Požár vypukl v ranních hodinách 22. července. Nejdříve zahořelo v Malinovém dole. Oheň jako první zaregistrovali přátelé z Německa a signalizovali nám, že tam hoří. Pak docházelo k tomu, čeho jsme byli svědky. Nejdříve vyjeli naši dobrovolní hasiči. Ti zjistili, že požár je tak masivní, že zadaných okolností vlastními prostředky a fyzickými silami ho nejsou schopni zlikvidovat.

Nato se zaktivizovaly další a další jednotky, postupně z celé České republiky. Požár se likvidoval celkem tři neděle a naši občané z Mezné, která je součástí Hřenska, se museli 26. července evakuovat. Do svých obydlí se mohli vrátit až 13. srpna loňského roku.

Takže, vaši hasiči nastoupili jako první?

Ano, naši hasiči nastoupili jako první, protože to máme nejblíže. Dá se říct, že naše hasičská zbrojnice stojí jen pár metrů od ložiska bývalého požáru. Ale v průběhu těch tří týdnů sem najížděly další a další jednotky požární ochrany. Máme zjištěno, že celkem se jich u nás vystřídalo 1 082 z celé České republiky. Neexistuje kraj, ze kterého by nám hasiči nepřijeli na pomoc. Je zmapováno, že se u nás vystřídalo více jak šest tisíc hasičů a denně jich hasilo požár asi jeden tisíc.

Jezdila tudy těžká technika. Celkem dvě stě velkokapacitních hasičských vozidel, které se musely umět pohybovat v poměrně úzkých ulicích. Zasahovali také přátelé z Polska, Německa, Švédska, Itálie a Slovenska a pomáhali nám hasit tento požár nejenom speciálními letadly ale i vrtulníky. Celkem zde zahořelo více jak 1 100 hektarů lesa.

Po celou dobu však hlavní tíhu nesli vaši hasiči? Proto také velitel hřenské jednotky převzal za tuto činnost státní vyznamenání?

To se nedá říci, že díky našim hasičům. Pochopitelně, že oni od začátku hráli významnou roli a naše jednotka byla vyznamenána jako nejlepší jednotka za loňský rok. Ale není to jen o Janu Košíkovi (velitel jednotky, poz. pN), je to o celé jednotce, která se na tomto hodnocení prakticky spolupodílela.

Velitelem zásahu ale byl major Masojídek z Hasičského záchranného sboru České republiky z Děčína, který za pomocí našich hasičů a celkem dvaadvaceti dalších jednotek, které tam zasahovaly, má největší zásluhu na tom, že osada Mezná nelehla popelem. A buďme rádi, říkám to nostalgicky, že nám shořely jen tři domy. Kdyby tehdy požární útok skutečně nebyl koordinován majorem Masojídkem, tak nám mohla shořet celá vesnice.

Vaši hasiči určitě utrpěli také nemalé materiální ztráty. Už se z toho vzpamatovali?

Pochopitelně, že materiální ztráty jsou. Jdou do milionů. Máme to naprosto perfektně vyčísleno. Avšak díky Ministerstvu vnitra a Hasičskému záchrannému sboru České republiky to základní, potřebné je již opraveno a doplněno. Takže, k dnešnímu dni naši hasiči mohou fungovat v naprosto perfektním režimu za pomoci té techniky, kterou měli i před požárem.

Dá se říct, že i „díky“ požáru, mají teď lepší vybavení. To chci například demonstrovat i tím, že my, jako obec Hřensko, jsme zakoupili dron, který teď monitoruje území národního parku. Uzavřeli jsme k tomu i smlouvu se správou Národního parku České Švýcarsko. Naše požární družstvo je registrováno a má oprávnění létat s tímto dronem nad územím celého parku. Tento prostředek má skutečně vynikající vlastnosti nejenom proto, že může krásně přiblížit dílčí úseky, ale může vyhodnocovat i tepelné stopy na konkrétním území. Správa parku to přivítala a můžu říci, že pokud jde o Ústecký kraj, má dron k dispozici jenom ředitelství HZS ČR v Ústí nad Labem a my, tady ve Hřensku.

Já si myslím, že takovou pěknou tečkou za celým tím neštěstím byla událost, která se konala na Mezné 5. srpna 2023?

To máte naprostou pravdu. Byla vysvěcena kaplička, kterou jsme si chtěli připomenout toto smutné výročí. (Patrona hasičů svatého Floriana v kapličce, namaloval slovenský výtvarník Gejza Barczi, pozn. pN)

Dobré je to, že tato iniciativa nevzešla z obce Hřensko, ale od ostrostřelců, což je taková zdejší zájmová skupina, místních chalupářů a obyvatel, kteří chtěli touto formou poděkovat hasičům, jenž se podíleli na tom, že osada nezanikla. Chtěli jsme vybudovat kapličku - já jsem také členem ostrostřelců, která by tuto událost připomínala nejenom nám, ale i budoucím generacím, aby věděly, že osada Mezná existuje dál jenom díky zasahujícím hasičům.

My jsme využili té příležitosti k tomu, že jsme sboru ještě slavnostně předali prapor, který jim nechala vyhotovit obec Hřensko. Praporu požehnal monsignore Martin Davídek, generální vikář Litoměřické diecéze. Současně požehnal i první stuze, která byla na tento prapor zavěšena. Tato stuha je poděkováním všech občanů Hřenska za likvidaci požáru.

Pane starosto, já vám děkuji za náš rozhovor a přeji Hřensku, aby se mu už voda i oheň vyhýbaly, abyste už žili jen mírovým životem a nemuseli válčit s přírodou a jejími živly.

Já vám moc děkuji. Na závěr chci říci, že právě loňská událost je dokladem toho, že s ohledem na terén a polohu Hřenska si nedovedeme představit, že by jednotka dobrovolných hasičů neexistovala. Proto vedení obce věnuje pozornost jejímu vybavení i personálnímu obsazení. Jsme rádi, že tu hasiči jsou. Protože, vezměte si ten fakt, že od vzniku národního parku, což bylo v roce 2000, zde zahořelo celkem sedmdesát osm požárů. A u všech byli hasiči z Hřenska.

Tak já jim přeji, aby už měli konečně klid. Ale samozřejmě, aby zároveň stáli stále na stráži.

Děkuji pěkně. A výborné je to, že součástí těch hasičů, kteří zachránili osadu Mezná, byli i hasiči z Německa.

Se sousedy tedy máte skvělou spolupráci?

Máme naprosto skvělou spolupráci, protože jsou úseky, pokud jde o německou stranu, kam se naši hasiči dostanou dříve než Němci a naopak.

Takže, ať žije „fronšaft“, ať žije Hřensko, a zase někdy na shledanou.

Děkuji, bylo to příjemné povídání.

Zpět

Další zprávy: podcast, Ústecký