Drobečková navigace

Jaký bude Pyrocar 2023?

| |

Zeptali jsme se člena organizačního štábu Jiřího Votavy.

Zpět

Tady je Pepa Nitra, zdravím vás z Přibyslavi, místa, kde již za několik týdnů začne největší hasičská akce tohoto roku - PYROCAR 2023. Na stránkách www. pyrocar.cz jsem se dozvěděl, že další informace mi podá pan Jiří Votava. A tak jsem si za ním zajel. Ahoj Jirko!

Já tě zdravím Pepo, ahoj. A zároveň zdravím také všechny návštěvníky webu hasičovo.cz.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Nepřišel jsem Jirko jenom pro další informace, ale nejdříve pro tu základní: Co, kdy, kde, jak?

Takže, PYROCAR je největší setkání požárních automobilů. Možná by někdo řekl spíše hasičských než požárních. Bude se konat 18., 19. a 20. srpna 2023 na sportovním letišti v Přibyslavi. Jedná se o letošní největší hasičskou akci vůbec, protože se sejde více než 400 hasičských speciálů a k tomu očekáváme zhruba 30 až 35 000 návštěvníků.

Návštěvnost PYROCARu byla vždycky hojná. Ale co jeho účastníci? Už se přihlásili všichni?

Zbývají nám necelé dva měsíce do začátku akce. Za dva měsíce už budeme poklízet. Doufejme, že zdárně. Přihlášky byly minulý týden z kapacitních důvodů zastaveny. Doděláváme jen nějaké individuální změny a úpravy seznamech. V tuto chvíli je přihlášeno všech 351 vozidel, které se v srpnu mohou seřadit na ploše přibyslavského letiště.

Chci k tomu jenom podotknout, že dnes tu jsme spolu 24. června 2023. Ale ještě k těm účastníkům. To nebude jenom o účastnících ze sborů. Co se tu chystá ještě dál?

Akci PYROCAR můžeme rozdělit na takové základní tři části. Ta první obsahuje nosný program. To je to samotné setkání požárních automobilů, jejich osádek, hlavně strojníků, na které je přihlášeno, jak už jsem řekl, 351 vozidel. S těmi samozřejmě přijedou další hasiči, jejich majitelé a uživatelé, kteří se tady budou prezentovat.

Pak je to druhá část, a tou je veletrh hasičské a záchranářské techniky, vybavení, výzbroje a výstroje, který pořádáme doprovodně. V tuto chvíli se stále o tom ještě jedná, ale bylo osloveno přes padesát firem a máme potvrzeno asi pětatřicet účastníků. To je další program, ve kterém se bude na co dívat. Přijedou české i zahraniční firmy a předvedou spoustu novinek a zajímavé techniky.

A třetí částí je doprovodný festival. Takže kultura, dobré jídlo, pití a spousta zábavy.

Já vím, že hlavním pořadatelem je Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, ale kdo ještě nad touhle akci drží ochrannou ruku?

Ano, pořadatelem je SH ČMS. Spolupořadatelem pak je Hasičský záchranný sbor České republiky. Tady se hlavně je opíráme o podporu lidí z krajského ředitelství HZS kraje Vysočina plus Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín a jeho pobočných rot v Jihlavě a ve Zbirohu. Ti jsou nám velmi nápomocni.

Akce má jinak spoustu dalších partnerů. Generálním partnerem je Požární bezpečnost. Ta je pro nás velmi důležitá hlavně v organizaci veletrhu, protože kontakty účastníka předchozího podcastu k PYROCARu na Hasičovo Roberta Válala využíváme právě pro jednání k zabezpečení veletrhu.

Pak je tu spousta menších partnerů, neméně důležitých, jako je například měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě, mediálním partnerem je právě Hasičovo, strašně moc pomáhají chlapi z firmy Zepellin, kteří nám zajišťují kompletní dodávku elektrické energie pro celý areál a pro celou tu akci jako takovou, a další.

Dá se tedy říct, že po organizační stránce technické zabezpečení by mělo fungovat?

Tak, jak jsem řekl, zbývá nám už jen pár týdnů, finišujeme, dohadují se všechny podrobnosti. Ano, doufáme, že vše je zabezpečené. Některé věci ještě dolaďujeme, jako například přizpůsobení dopravy, stavbu stanového městečka, sociální zázemí a program. To je to, co se teď projednává nejčastěji. Nejžhavější téma je program odborné části, to znamená ukázky integrovaného záchranného systému a jeho součinnosti.

Co můžeme v ukázkách očekávat? Co myslíš že pro návštěvníky asi bude nejzajímavější?

Začal bych trochu od konce. Řekl jsem, že PYROCAR doplňuje poměrně velký veletrh. Takže v průběhu celého dne se můžeme těšit na ukázky ve stáncích jednotlivých firem. Každá z nich chce ukázat, co vyrábí a prodává. Žádná se nechce předvádět jen tak, abychom se šli jenom podívat nebo jen něco osahat, ale určitě své výrobky bude chtít ukázat také v akci. To je ale jen jedna část. My pořadatelé pak zajišťujeme ještě tři hodinové bloky.

V hlavním sobotním dni v prvním bloku bude ukázka součinnosti všech složek integrovaného záchranného systému. Takže uvidíme hasiče, respektive hasičský záchranný sbor, zdravotnickou záchrannou službu a policii. Ta bude asi nejviditelnější, protože zde budeme mít i Leteckou záchrannou službu Policie České republiky s vrtulníkem Bell 412. Ještě se dolaďují nějaké podrobnosti a konkrétní scénář první ukázky. Měla by to být součinnostní ukázka na téma dopravní nehody, kdy po velké bouřce v nějakém horším terénu s náročnou přístupností v nedostupné kalamitě popadaných stromů je zavalené auto uprostřed lesa.

Druhá ukázka je taktéž aktuální vzhledem k loňskému velkému požáru Národním parku České Švýcarsko. Bude zaměřena na lesní požáry, na použití lehké kolové techniky nebo i pásové. To znamená čtyřkolky, šestikolky a podobně. Vzhledem k tomu, že se vracíme k situaci v okolí Hřenska, tak zveme ke spolupráci také německé hasiče. Takže se tam bude prezentovat i přeshraniční spolupráce s kolegy ze Saska.

Třetí blok bude už tradičně patřit záchrannému útvaru z Hlučína, protože jejich technika je pro všechny velice zajímavá. Kluci mají ukázky velmi dobře zpracované a naučené, jak s technikou pracovat, takže je to vždycky divácky velmi atraktivní. Také proto dáváme velký prostor záchrannému tvaru a jejich technice.

Záchranný útvar se představí nejenom s praktickou ukázkou, ale má na starost částečně i ubytování?

Záchranný útvar nám na PYROCARu vypomáhá hlavně v tom, že nám zajišťuje technické zabezpečení stanového městečka. Staví hygienická zařízení. Především sprchové stany, abychom si mohli provést základní hygienu, hlavně my, kteří na letišti strávíme celé tři dny. To je jenom jedna část. Pak útvar technicky zabezpečuje celý areál distribucí vody a také zálohou požární vody, kdyby došlo k nějaké mimořádné události. Samozřejmě, i když na jednom fleku bude stát přes čtyři sta hasičských vozidel, musíme neustále myslet na bezpečnost, na to, že se může něco stát, a že případný zásah musí být nějak koordinován a zabezpečen. Takže, i tohle je věc kterou pro nás záchranný útvar zajišťuje. Pak se něco může přihodit při přesunech techniky a mohla by také přijít nějaká nepřízeň počasí. Proto tu útvar bude mít vyprošťovací automobil, kdybychom potřebovali vyprostit někoho zapadlého, nebo i pomoci z případné dopravní nehody.

To je spousta úkolů a zabezpečení takovéto akce je třeba mít dobrý organizační tým. Mohl bys mi o něm něco říct?

Na akci se vždy připravujeme rok dopředu. Letos to bylo trošku zkrácené, protože se s tím tak nějak nepočítalo. Ve vzduchu stále visela otázka covidu. Ta už překazila původní plánovaný termín PYROCARu, který měl být v roce 2021, ale kvůli covidovým opatřením se konat nemohl. Takže jsme byli trochu ve skluzu, ale mám dojem, že jsme všechno úspěšně dohnali.

Základní, ten velký přípravný štáb čítá dvacet osob. Jsou v něm zástupci sdružení, krajského hasičského záchranného sboru, záchranného útvaru, zástupci místní samosprávy, partneři a všichni, co už historicky mají z touto akci něco společného a mohou přispět se svojí troškou do mlýna. Tento výbor se v podstatě schází každý měsíc tady Přibyslavi a jedná o tom, jaké věci je třeba ještě zařídit.

Potom na místě akce nesmím zapomenout na zabezpečovací technickou četu. K tomu budeme potřebovat zhruba stovku osob. Což asi čtyřicet osob bude tvořit štáb, který bude rozdělen na další úseky a velet dalším lidem. Ze zkušenosti jsme přistoupili k modelu, že najímáme několik dobrovolných hasičů ze sborů v okolí, kteří už v tom mají zkušenosti z minulých ročníků. Ti pro nás zajišťují například parkovací služby nebo ustavení techniky přímo na letišti.

Pokud se týče bezpečnosti setkání, musím zmínit kluky, co obsluhují elektrocentrály a rozvádějí elektriku po celém areálu. To je asi čtyři nebo pět sborů, které to vše technicky zajišťují.

Jsou také některé sbory, které na PYROCARech zajišťují občerstvení. Jak to bude s jeho zajištěním?

PYROCAR je zvláštní tím, že pokud se týče stravování se už úplně na začátku vydal zvláštní cestou. Hned v prvním ročníku v roce 2007 se pořadatelé rozhodli neoslovovat žádnou cateringovou službu nebo služby stánkového prodeje, které například teď tady můžeme vidět na náměstí při přibyslavské pouti, kdy je celé náměstí obloženo stánkaři. Takže stravování zajišťují opět hasiči sobě. V roce 2023 to bude dvanáct sborů dobrovolných hasičů, kteří si otevřou svoje stravovací zařízení a v polních kuchyních budou vařit svoje speciality, každý něco jiného. Budou zajišťovat kompletní stravovací služby. Když to trochu nadsadíme, tak tím pádem se PYROCAR stává taky tak trochu food festivalem. Ale stravování nebude úplně takové, jako když přijdete na nějaký hudební festival. Bude poněkud jiné. Budou zde k mání pochutiny, které na letních festivalech nejsou tak časté. Máme tu třeba sbor, který se věnuje zabíjačkovým specialitám. Jiný dělá místní, regionální speciality, a tak dál, a tak dál.

Ale nejen chlebem živ je člověk. Co kultura?

Kultura je velké téma. PYROCAR neustále roste a potýkáme se připomínkami, jako že bychom měli do kultury šlápnou více. Že bychom měli mít větší hvězdy, aby by byl program zajímavější. Já s tím tak trochu souhlasím. My se vždy s myšlenkou, jak se do kultury pustit, vždy pereme. Musím přitom říct, že vstup na PYROCAR je zdarma. Veškeré vstupy na akci jsou pro veřejnost volné. Vše probíhá na volném prostranství, takže nepřekonáme žádné bariéry, žádné ploty, žádnou ostrahu. A to vede ke střetu, kdy musíme zvážit, co se nám dá určitě zorganizovat, a co ten areál zvládne. Myslím si, že pro letošek bude kultura velice zajímavá.

Začínáme v pátek sedmnáctou hodinou a postupně program graduje. Řeknu, od nějakých těch místních, méně známých kapel, po jména, které známe téměř všichni. V sobotu tu bude Žlutý pes, Ilona Csáková, která je partnerem akce Dobrovolní hasiči roku, taktéž spolupracující s PYROCARem. Pak je na programu skupina Highland nebo Civilní obrana. Postupně to graduje a působí multižánrově, protože sobotní dopoledne nemůžeme začít ničím jiným než hasičkou dechovkou a trubači než se dostaneme v průběhu celého dne do nějakého rockového zábavného tempa, se kterým zábavný večer zakončíme.

V odpoledním čase se v tom tempu trochu polevuje a snažíme se dostat spíše na takovou rodinnou zábavu pro všechny generace, s důrazem na děti. Takže, v hlavní zóně se bude organizovat takové dovádění plné her a soutěží pro nejmenší návštěvníky. Tím jsem trochu odskočil, protože k PYROCARu samozřejmě patří i mládež a děti. V plánu je velká zóna, plná pohybových atrakcí, ale i preventivní stanů určených k dalším soutěžím a hrám. Budeme se zabývat také prevenci v požární ochraně. Bude to i zóna, kde by rodiče mohli na čas ponechat své ratolesti. Takže, i to je téma pro PYROCAR.

Říkal jsi, vstup zdarma. Ale přece je jenom něco zpoplatněno. Bude to parkování?

Jelikož náklady akci rok od roku velice rostou, museli jsme přistoupit k tomu, že od přihlášených sborů vybíráme účastnické poplatky, které jsou příspěvkem do pořadatelské kasy. Pokud se týče vstupu, tak ten je pro každého z veřejnosti zdarma. Ale všichni a všude se potýkáme s velkým množstvím vozidel a problémy v dopravě. Takže jsme přistoupili k tomu, že vybíráme stokorunu za parkování, které je přímo u areálu akce. Je to také příjem do kasy, ale zároveň složka, která by návštěvníky měla motivovat k využití hromadné dopravy. Nechat auto jinde. Když už ne mimo Přibyslav, tak na parkovacích plochách ve městě.

Na letiště, které se nachází zhruba kilometr a půl od města se dá dojet našim autobusem, který bude zájemce svážet kyvadlově. V pátek a v sobotu bude jezdit tam a zpátky. Přibyslav je dopravně poměrně dobře přístupná. Vede tu hlavní železniční trať s rychlíkovou zastávkou a je tu i dobré autobusové spojení. Ale také automobilová doprava je poměrně kvalitní. Máme to odsud zhruba dvacet kilometrů na dálnici. Ale apelujeme na všechny návštěvníky, že pokud to jenom trochu jde, využijte do Přibyslavi hromadnou dopravu a následně naši kyvadlovou dopravu, která vede přímo do areálu.

Já si myslím, že tvoje informace jsou naprosto vyčerpávající, nebo jsi chtěl ještě něco dodat?

Co dodat? Sledujte nás na našich sociálních sítích, na Facebooku, Instagramu a samozřejmě sledujte naše webovky. Tam najdete všechny informace, jak už pro přihlášené účastníky, tak pro tu širokou veřejnost. Přejte nám dobré počasí, protože to je pro open air to základní. Budeme se na vás těšit.

A my se těšíme taky. Takže na shledanou na PYROCARu 2023. Ahoj!

Děkuju, ahoj!

Zpět

Další zprávy: obecné, Vysočina