Drobečková navigace

PODCAST: Asociace svatého Floriana

| |

Všechny vás zdravím na Hasičovo tentokrát z Horní Rovně na Pardubicku. Sedím v dílně svého kamaráda Bohouše Cermana, donedávna starosty OSH Pardubice a nadšeného sběratele hasičských artefaktů.

Zpět

Přišel jsem se ho zeptat na jednu zajímavou událost, která se odehrála zde, v jeho vesnici 29. října 2022. Tedy před několika dny. Bohouši, co se tu událo?

Navázali jsme na tradici hasičských poutí a zorganizovali jsme hasičskou pouť, už druhou v pořadí. Zároveň jsme jako Asociace svatého Floriana žehnali svůj symbol – náš nový prapor.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇 

Kdo se této poutě účastnil?

Přijelo k nám čtyřicet pět polských kamarádů z Krakova, Myslovic a z Varšavy a deset slovenských kamarádů z Kysuc a okolí. Přijeli by i další, ale na Slovensku probíhaly volby do místních zastupitelstev, takže spousta hostů z východu nemohla přijet, protože byli ve volebních komisích. Potom zde byli místní hasiči a také ti z okolí, kteří se tu prezentovali v průvodu se svými prapory.

Říkáš, Poláci, Slováci. To se jednalo o mezinárodní akci?

Jedná se už o mezinárodní akci, protože kostel svaté Kateřiny v Horní Rovni byl královéhradeckým biskupem monsignorem Vokálem uznám jako poutní místo díky ostatkům svatého Floriana, které jsme získali v roce 2019. Nyní, díky polským kolegům, bude uznán i jako mezinárodní poutní místo.

Mluvíme o polských kolezích. Mohl bys o vaši organizaci říci něco víc?

Jde o Asociaci svatého Floriana Mazovsko, která vznikla v roce 2016 se sídlem ve Varšavě. Dala si za cíl vytvořit v každé sousední zemi svou pobočku. U nás se to podařilo právě tím, že jsme ji vytvořili zde v Horní Rovni. Stal jsem se komanderem pro Českou republiku a začali jsme organizovat spoustu zajímavých akcí. Jelikož jsme jako polský pobočný spolek nemohli využít žádných zdejších dotací, tak jsme se rozhodli založit samostatný český spolek, abychom mohli rozvíjet svou činnost ve větší míře.

Od tvé činnosti vím, že hodně jezdíš do Polska. Za jakým účelem?

V současné době byly moje cesty do Polska spojené s tím, abychom dohodli podrobnosti o vzniku samostatného české asociace, která oficiálně vznikla 29. října 2022 požehnáním našeho praporu. Dále jsem členem několika spolků a organizaci v Krakově, takže jezdím na jejich akce.

Já vím že máš ve vašem hlavním spolku výjimečné postavení. Dokonce jsi byl pasován na rytíře. Jak k tomu vlastně došlo?

Jedná se o spolky, které mají své kořeny v polské šlechtě. Jsou to rytířské spolky, které mají dlouhou tradici. Vloni jsem se stal rytíře Spolku svatého Stanislava. A před třemi týdny jsem se stal rytířem Spolku Jana Kontego a v krakovském kostele svaté Anny pasován. Dostal jsem osobní erb a polští přátelé mi teď přivezli čestnou důstojnickou šavli. Mám tedy i svou osobní zbraň.

K tomuto úspěchu můžu jen blahopřát. Ale ty úspěšně spolupracuješ také se Slováky. Co k tomu můžeš říct?

My chceme do naší asociace zapojit také naše bratry a sestry ze Slovenské republiky. Proto rozvíjíme činnost na Turzovce na Kysucích, na východě kolem Bardějova a Košic. Máme spoustu zájemců a jen čekáme na přidělení identifikačního čísla od krajského soudu a od 1. ledna 2023 začneme oficiálně nabírat nové členy. Není to jednoduché. Má to svá pravidla, která jsme převzali od Poláků. Každý nový člen musí zdůvodnit za jakým cílem k nám vstupuje, co chce dělat, jak chce přispět k tomu, aby to fungovalo a podobně. Je to takové specifické, ale věřím, že se spousta lidí k nám připojí a vytvoříme velkou mezinárodní organizaci, která se bude starat o to, abychom byli schopni nejen naši mladou generaci, ale i tu starší učit tradicím, uctívaní symbolů, včetně těch státních, a hlavně uctívání symbolu svatého Floriana, je patronem nejenom hasičů. Myslím si, že naše mladá generace o tom moc neví a je třeba ji to naučit.

Byl jsem přítomen tomu, když se tady v Horní Rovni ukládaly do kostela ostatky svatého Floriana. Když podtrhnu nejen tuto skutečnost, ale i přítomnost samotného kardinála na nedávné pouti, tak mi to nedá se zeptat, jak se ti to všechno podařilo zrealizovat?

Pokud se týče ostatků, tak v roce 2017 přišla od Poláků z Krakova nabídka, že bychom do našeho vznikajícího poutního místa je mohli získat. To nás oslovilo a začali jsme dělat první kroky. Královéhradecký biskup požádal o povolení statutu, což se podařilo a pak jsme 4. května 2019 odjeli s našim otcem Jakubem Polívkou do Krakova, kde jsme s rukou krakovského arcibiskupa získali ostatky a 19. října jsme je uložili do místního kostela svaté Kateřiny.

O jaký ostatek se jedná?

Je to kousek kostičky 10 mm na 3 mm velký. Nevím, ze které části těla je, ale jedná se o ostatek prvního stupně, protože nejde ani o vlas tebou kapičku krve, vydrž skutečně o kousek kosti.

A jak to bylo s kardinálem?

S panem kardinálem Dukou jsme se sešli letos na oslavách Líšnici. Má s tamními hasiči dobrý vztah. Žehnal jim tam prapor a techniku. Mluvil jsem s ním a on slíbil, že až budeme pořádat pouť, že rád přijde. Jenom aby náš pan farář o to požádal pražské arcibiskupství a dojednal termín. Podařilo se nám to dohodnout na 29. října 2022 a pan kardinál pozvání přijal. Celebroval tady mši, což vzbudilo velký zájem, protože se jen tak nepodaří, aby někam na vesnici přijel kardinál. S panem farářem Polívkou už teď máme domluveno, že na další pouť pozve jiné významné hosty. Patrně biskupa z Krakova nebo někoho až z Francie. Tak sám jsem moc zvědavý, jak to bude vypadat dál. Podle ohlasu jak církevních, tak i civilních kruhů mají tyto akce vysoký kredit. Těžko se nám bude dosaženou úroveň překonávat, ale budeme se snažit jí udržet.

 

To už je ale trochu vzdálenější budoucnost. Jaká je ta nejbližší?

Za dveřmi, jak se říká, nás čekají jednání asociace ke splnění všech podmínek, které k tomu jsou. Abychom se zaregistrovali u soudu a finančního úřadu. No a potom nás čeká první sjezd, nejlepší by měl ujasnit a přijmout stanovy veškeré prováděcí předpisy. Tím si myslím, že první čtvrtletí příštího roku se naše činnost rozjede na plný výkon.

Kdyby se našli zájemci o vstup do asociace, kde se mají hlásit?

Ve své podstatě mohou kontaktovat přímo mě na mých webových stránkách cermanbohuslav.cz. Do budoucna počítám s tím, že asociace bude mít své vlastní stránky. Ty však nemůžeme udělat dřív, než budeme mít vše oficiálně schváleno.

Takže se můžeme těšit na další spolupráci.

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR