Drobečková navigace

PODCAST: Nad sborem v Teplé drží patronaci sv. Florián v životní velikosti

| |

Tady je Pepa Nitra a zdravím všechny posluchače na Hasičovo. Tentokrát jsem v Teplé u Mariánských Lázní.

Zpět

Sešel jsem se tu se starostou zdejšího sboru Zdeňkem Purkytem. Ahoj Zdeňku!

Ahoj, ahoj.

 👇PODCAST K POSLECHU👇

Chci se ho zeptat na sbor v Teplé. Jak se mu daří?

Myslíme si, že se sboru v Teplé zatím daří velice dobře. Jsme jeden z nejsilnějších na okrese Cheb. Máme 75 členů. Plus mínus. Ještě k tomu 45 až 50 dětí. Takže se domnívám, že sbor nám velice prosperuje a děláme dobrou reprezentaci jak městu, tak i okresu Cheb.

Váš sbor má hluboké historické tradice?

Ano. Sbor byl založen roce 1870. A v těch tradicích pokračujeme. Máme dobrý „frončaft“ se sousedy z Německa. Navštěvujeme se každý rok a ten kontakt stále udržujeme.

Když se v roce 1946 zakládal český sbor, tak vám tu zbyla nějaká válečná trofej. Byl to myslím nějaký Ford?

Ford tady byl, ale bohužel vzal za své. Taková byla doba. Máme tady ale dva staré pány, jednomu je 94 a druhému 84, a díky jím byla zachráněna nějaká historická technika. Praga RN z roku 1951 a koňská stříkačka, které už byly určeny k likvidaci. Jednou přišel takový příkaz, že to mají dát do šrotu. Ale oni ti dědulové tu techniku schovali do stodoly, a tak jsme si ji udrželi. Bohužel, ford už ne.

Rád bych se zeptal na vaši jednotku, které je zárukou kvality Karel Kyller. Co mi oni řekneš?

Karel Kyller je náš velitel jednotky. V jednotce máme jednadvacet lidí. Akčních je asi takových sedmnáct. Víme, jak to chodí. Každý máme nějaké existenční problémy, takže to ještě jde. Jsme jednotka předurčená ke všem dopravním nehodám, takže jsme jediná poloprofesionální jednotka na okrese Cheb.

Vím, že cesta k ní byla složitá. Prý jste byli dlouho JPO III, než vám přiznali dvojku.

Ano, byli jsme JPO III. Byly tam nějaké dohady, ale nakonec to dopadlo, jak to dopadlo. Od roku 2002 jsme v JPO II.

Kousek odsud je známý klášter premonstrátů. Vědí vůbec o vás?

Vědí o nás, protože klášter premonstrátů nám před lety přispěl na prapor, takže jsme jim docela zavázání. I když ten kontakt nyní tak trochu ochabnul, ale určitě o nás vědí.

Také se vás ví, že máte dobrou práci s mládeží, protože celá republika hasičského sportu zdá jméno Filip Hemza.

Jak už jsem říkal, máme tady pětačtyřicet dětí - mladší, starší a přípravku. Filip Hemza podstatě přepsal historii sboru, když se stal v roce 2019 mistrem republiky dorostu v požárním sportu. Za to jsem mu neskutečně vděčný, jak náš sbor reprezentuje. A vždycky, když jsme přijeli na mistrovství republiky a všichni tam viděli SDH Teplá, tak věděli, o koho jde. Ten kluk opravdu na sobě makal a mistrovstvím republiky ve Svitavách to vyvrcholilo. Měli jsme tu i jeho nástupce - děvčata, ale bohužel jejich stav nedovoloval, aby pokračovaly ve Filipových šlépějích. Zdraví je přednější než sport.

Ale ty jsi se hasičskému sportu také věnoval?

Věnoval jsem se mu od svých deseti let, co jsem přišel k hasičům a docela mě to bavilo. Teď pracuji s dnešní mládeži, i když už není to, co jsme bývali my. Dnešní mladí už asi přemýšlejí jinak. My jsme do toho byli více nějak více zapálení. Výjimkou je Filip Hemza. Takže, já jsem šel mladým příkladem a byl jsem jim vzorem. Oni mi za to dělali radost.

Jak dlouho jsi starostou?

Patnáct let.

Jaká je spolupráce s městem?

Spolupráce s městem je dobrá. Ale stále říkám, když nebude fungovat velitel a starosta, nemůže fungovat sbor.

A jak to vypadá se zdejším společenským životem?

Nu, společenský život. Děláme si svůj hasičský ples a veškeré kulturní akce pro děti. Když je mezinárodní den dětí, tak pro ně pořádáme soustředění. Organizujeme ukázky pro školky, takže společenskou reprezentaci máme dost velkou.

Řadu let spolupracujeme se spolkem HAIMA CZ z.s., který pravidelně organizuje ozdravné pobyty pro postižené děti u nás v Klášteře Teplá. Tam se mohou seznámit s naší technikou, na které je i svezeme.

V neposlední řadě, jsme teď na hasičárně zrenovovali sochu svatého Floriána. Našeho patrona v životní velikosti. Stojí tam vepředu.

Tady také byla nějaká plastika svatého Floriána, která se rozbila. Jak to bylo?

Plastika Floriána? Tak ta tady byla. V této místnosti, jak tady sedíme, se však dělala rekonstrukce a bohužel, v bývalém režimu se na to moc nekoukalo. Někdo do toho bouchl bagrem a našeho svatého Floriana nám doslova dali do rakve, protože kousek odsud máme hřbitov. V kouskách! Skutečně v kouskách. Takže, potom jsme sehnali restaurátora Václava Rázka, který tady bydlel a ten nám ho dal do kupy. Sice nám nejdříve řekl, ať ho odvezeme na smeťák, ale pak ho dal dohromady. Takže, je to ten, který stojí v životní velikosti v průčelí naší hasičárny.

Ještě se zeptám na zásahy. Jak tady jste na tom?

Vloni jsme měli přes 120 výjezdů. Za první pololetí jich už máme asi 52. Většinou to jsou technické zásahy. Nedávno jsme byli u požáru lesa v Krásném Údolí, ale jinak převážně jsou to technické záležitosti.

Já vám chci Zdeňku popřát, abyste těch zásahů měli co nejméně a aby se vám dařilo i nadále. Tak zas někdy ahoj.

Ahoj, ahoj. A chtěl bych popřát všem, kteří vyjíždějí k těm zásahům, aby se vždy ve zdraví vrátili.

Zpět

Další zprávy: podcast, Karlovarský