Drobečková navigace

PODCAST: Táborák pro mladé hasiče z Jablonecka

| |

Všechny vás na Hasičovo zdraví Pepa Nitra. Jsem v nádherném prostředí přírodního koupaliště v Tanvaldu pod Jizerskými horami.

Zpět

Ale co se tu přesně bude dít, na to už se ptám paní Ivy Svárovské z SDH Tanvald-Šumburk. Dobrý den.

Také dobrý den. Právě se nacházíme v areálu tanvaldského koupaliště, které je už druhým rokem zázemím pro náš Táborák. Před lety jsme tuto akci pořádali v Tanvaldské kotlině, ale chtěli jsme už udělat nějakou změnu.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Jedná se tedy o dlouhodobou tradici. Kdy vznikla a kdo na ni přišel?

Letošní ročník je devátý. kdyby nebyla covidová pauza, tak by mohl být jubilejní, desátý.

Přišlo se na to čirou náhodou, kdy okresní výbor v Jablonci nad Nisou v čele s Jiřinkou Brichcí vymyslel, že udělá okresní ples. Já, protože nejsem zrovna plesový typ, jsem nadnesla: „Proč ples? Proč ne, táborák?“ A tak vznikl nápad, že bychom uspořádali hasičský táborák nejen pro naše děti že Šumburku, ale i pro ostatní z okolních jabloneckých sborů.

Kolik sborů se Táboráku účastní?

V letošním roce deset sborů. Část se jich omluvilo, protože se připravují na krajské kolo hry Plamen. Zde je asi sto padesát dětí a asi dvacet dospělých. Ale už jsme měli i sto osmdesát dětí.

To je velice pěkná účast. Ale obvykle se táboráky přece dělají u příležitosti pálení čarodějnic, na začátku nebo na konci prázdnin. Proč ho děláte teď, na konci května?

Měsíc květen je pro nás celkem náročné období. Hlavně pro vedoucí. Připravují se na okresní kola hry Plamen. Takže jsme si řekli, že si uděláme takovou odpočinkovou záležitost, jak pro sebe, tak pro děti.

A proč táborák? Je to taková už letní akce.

Vzpomenuli jsme táborák, hru Plamen. Pořádáte ještě nějaké akce?

SDH Horní Tanvald pořádá pro své děti pálení čarodějnic a my pořádáme už 7. ročník hasičského soustředění v Jablonci nad Jizerou.

A to bude kdy?

Letos to máme připravené od 30. června do 5. července.

Já vám přeji, ať se to vše vydaří stejně, jako ostatní akce. Ale ještě nám poslední otázku. Kolik máte ve sboru zapojeno dětí?

Když to tak spočítám, tak kolem těch osmadvaceti dětí a nějaké ty dorostenky. Teď už odrostenky. Nechce se jim už tolik běhat, ale pomáhají při takovýchto akcí s dětmi.

Tak to byla vedoucí mladý hasičů z Tanvaldu Šumbarku paní Iva Svárovská. Mockrát Vám děkuji a zase někdy na shledanou.

Já vám také děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Zpět

Další zprávy: podcast, Liberecký