Drobečková navigace

PODCAST: Jedinečné cvičení s hákovými žebříky

| |

Zdravím vás všechny na Hasičovo. Tady je Pepa Nitra a setkal jsem se s Václavem Slámou z SDH Vrančice na Příbramsku.

Zpět

To mě moc těší, protože dnes máme skutečně hezký den. Bylo by úplně ideální udělat právě teď žebříkové cvičení. Je to tak?

Je to tak, i když jsme žebříkové cvičení zde už prováděli na zahájení vernisáže výstavy „Pod ochranou sv. Floriana“. Dnes jsme se tu ale v celé sestavě nemohli dostat, protože jsme na exhibici nesehnali dostatek lidí.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Chci podotknout, že se nacházíme v Blovicích, kde se právě koná kolokvium historiků s názvem „Pod ochranou sv. Floriana“ a jsou tady přednášky k nejzajímavějším návratům do hasičské historie. Jak vypadá návrat do historie požárních žebříků?

Náš návrat byl jednoduchý. Při uklízení půdy na hasičárně jsme našli pět historických hákových žebříků. Mě pak při pohledu na jednu starou fotografii, jak na ní naši předkové stojí před hasičárnou na žebříkové pyramidě, napadlo, že bychom mohli zkusit něco podobného. Ale neměl jsem k tomu vůbec žádné podklady. Proto jsem navštívil Františka Poláka v Rožmitálu pod Třemšínem. Ten mi ze svého osobního archivu zapůjčil dvě historické brožury: „Cvičení lezců“ a „Žebříkové cvičení v obrazech“. Obojí bylo vydáno v Horažďovicích v letech 1904 a 1905. To byl hlavní podnět k našemu žebříkovému cvičení.

Takže to jsi od Františka dostal nějaké dobové předpisy pro hasiče k daným cvičením?

Ano, ano. Byly to povely, předpisy, jak vůbec s žebříky pracovat. Ale chyběly v nich jednotlivé sestavy. Ty byly takové vyvrcholením toho, kdy hasiči ukazovali, co všechno umí. V oněch brožurách se jen píše, jak se mělo s žebříky pochodovat, jak nastupovat a jak s nimi vůbec zacházet.

Byla tam vůbec nějaké pokyny k cvičení v sestavách tak, jak je nyní předvádíte?

Ne. O tom se tam vůbec nepíše. Jsou tam instrukce, jak vystupovat s žebříkem do prvního nebo druhého patra. Z toho my jsme čerpali jednotlivé povely, které jsme pak použili v našem pojetí.

Takže vy jste si to své vystoupení vytvořili sami nebo je to nějaká kopie podobné akce z dřívějška?

To vystoupení jsme si udělali sami. Ještě, abych se k tomu dostal. Když jsem začal studovat jednotlivé sestavy pouze z fotografií, které jsem měl k dispozici, tak tam bylo vystoupení pouze na jednom žebříku. Hasič tam stál úplně na špici a my jsme nevěděli, jak to mohl provést, když tam jsou háky. Proto jsem se zastavil u jednoho našeho staršího kolegy Miroslava Štvána, který jako mladý kluk v SDH Drahenice toto žebříkové cvičení absolvoval. Ten nám prozradil fígle, jak se žebříky používaly. Zde konkrétně byla vychytávka v tom, že se žebřík otočil vzhůru nohama. Jeden hasič tak hlídal háky, aby se nemohl stát úraz a ostatní po tom žebříku vystupovali nahoru.

Kolik teď hákových žebříků máte k dispozici a kolik je mužů ve cvičícím družstvu?

Žebříků máme k dispozici pět kusů. Všechny jsou původní z roku 1933. Cvičení nacvičuje devět členů, ale k samotnému vystoupení jich potřebuji šest. Z toho je jeden velitel.

Jak dlouho to už děláte? Od kterého roku?

Cvičení provádíme od roku 2008.

To znamená, že už máte za sebou spoustu akcí. Mohl bys vzpomenout některá z nich?

Chtěl bych připomenout hned tu první, kdy jsme v roce 2008 cvičili u příležitosti výročí založení našeho sboru. Významné vystoupení a také pro nás velikou ctí bylo předvést se na významné akci 40 let od požáru Svaté Hory u Příbrami. Nejvíce propagace nám ale udělalo vystoupení na aktivu zasloužilých hasičů Středočeského kraje v Petrovicích.

Dívám se na fotografiích na vaše uniformy. Ty jsou taktéž historické?

Jsou to repliky historických uniforem. Poněvadž původní stejnokroj z roku 1933, kdy byl náš sbor založen, se dochoval pouze jeden. Když jsme zjišťovali, proč nemá takové různé parády, jako čamary, tak jsme se v kronice dočetli, že hasiči v té době neměli peníze a místní krejčí se nabídl, že jim uniformy ušije bez okras. Naše uniformy jsou přesně podle té jediné, která nám zůstala.

Máte u vašeho cvičení nějaký hudební doprovod? Třeba nějaké troubení povelů?

Hudební doprovod tam není, ale ze začátku jsem používal povely vydané v roce 1904. Takže náš trubač, již zmiňovaný Miroslav Štván, nám je odtroubil. Ale lidem to nic neříkalo. Takže po každém zatroubení jsem já jako velitel tyto povely opakoval ústně.

Asi o tento druh cvičení je u vás velký zájem, když je vás tolik cvičenců. Kde se bere v tak nevelkém sboru? Kolik je vůbec členů vašeho SDH?

V našem sboru máme 53 členů. Ale většina jich je už starších. Ale mám tam velmi dobrou základnu mladších kluků, kterou jsem prakticky vychoval z řad mladých hasičů a ti se nyní o toto cvičení začínají velmi zajímat. Hlavně přebírají funkce po nás starších. Tím mám jistotu, že náš sbor jen tak nezanikne a že bude nadále v této tradici pokračovat. Myslím si, že jsem svou mládež vychoval dostatečně dobře a vím, že to bude fungovat.

Kdyby měl některý ze sborů zájem si vás s ukázkovým žebříkovým cvičením pozvat, kam se má obrátit?

Mohu se obrátit na mailovou adresu sdhvrančice@seznam.cz . Podotýkám, že vždy jde o domluvu, abychom měli vůbec možnost přijet. Cvičí totiž s námi několik profesionálních hasičů a mám tam i vojáky z povolání. Všichni mají různě rozložené směny a služby. Vždy se tedy domlouváme, zda máme možnost se na dané vystoupení dát dohromady.

Já vám přeji hodně úspěchů a třeba na nějaké ukázce na shledanou.

Na shledanou, a budeme se těšit.

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR