Drobečková navigace

PODCAST: Exkluzivní expozice v Sadské a hasičský odboj

| |

Rozhovor s Josefem Bidmonem a Františkem Hepem na téma hasičské muzeum a druhý odboj.

Zpět

Od mikrofonu Hasičovo se vám hlásí Pepa Nitra. Jsem v Sadské na Nymbursku, kde tady nedávno bylo otevřeno hasičské muzeum. Jsem tady s jeho oběma zakladateli - Františkem Hepem a Josefem Bidmonem. Nazdar pánové.

František Hep: Nazdar Pepo. Zdravíme tě.

Josef Bidmon: Zdravíme.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Kdy a jak bylo muzeum otevřeno?

Budova muzea byla otevřena a představena veřejnosti po kolaudaci koncem května minulého roku včetně naší expozice. Následně jsme uspořádali 1. října setkání hasičských praporů SDH našeho okresu. Při této příležitosti došlo k oficiálnímu slavnostnímu otevření hasičské části se vším, co k tomu náleží.

Takové muzeum určitě nevznikne samo o sobě. Františku, kdo u zrodu tohoto muzea stál?

U zrodu tohoto muzea stál tady můj kolega Pepa Bidmon ze Slovče. Je jednak členem výkonného výboru okresního sdružení hasičů, ale také členem komise historie. Myšlenka vznikla následovně. Pepa vlastnil velkou sbírku hasičských uniforem a předmětů, jako výstroj, výzbroj, přilby atd. Poprvé jsme navázali kontakt zhruba asi před jedenácti lety, kdy část své sbírky vystavoval na výstavišti v Lysé nad Labem při naši akci Středočeského kraje „Domov a teplo“, kde byla její část věnována požární ochraně se za měřením na bezpečnost v bytových domech apod. Nu, a my jsme výstaviště využili k tomu, aby tam předved svou celoživotní sbírku. Setkalo se to s velkým úspěchem. Následovně, téměř při každém výročí, které měly sbory na našem okrese i na okrese Jičín, Pepa se svou expozici putoval s odpuštěním, od jedné oslavy ke druhé, jako s cirkusem. Vždycky se vše naložilo, vystavilo, pak zase složilo a odvezlo se to k němu domů. To ale bylo neúnosné. Tak se rozhodl, že přece tady na světě nebude věčně, a bylo mu líto, aby se jeho sbírka nějak nerozpustila nebo znehodnotila, tak ji celou bezúplatně věnoval okresnímu sdružení hasičů Nymburk. Potom ještě sám, jako sponzor sháněl další věci, které ve sbírce ještě chyběly. Je to tedy jedinečná zásluha Pepy.

Pak jsme společně s Okresním sdružením hasičů Nymburk hledali potřebné prostory. Původně jsme měli v zámyslu Přerov nad Labem, bývalý zámek, který užíval český rozhlas, a ještě různě jiná místa. Nakonec, po dohodě s městem Sadská, se začalo uvažovat o tom, že při rekonstrukci místního muzea by v posledním podlaží mohlo vzniknout naše muzeum. Výborně tomu odpovídal prostor v trámoví a vlastně celá úprava půdního prostoru, která odpovídá historické době. Tak asi takto. Detaily vám poví nejvíc Pepa.

Josefe, tady není jenom ta původní sbírka?

Jsou tady i další sbírky. Je zde například i kolekce SDH Sadská. Ale dá se říct, že 90 % všech exponátů jsem sehnal já.

Je tu i dětský koutek. Co tady ten soubor autíček?

Tuto sbírku autíček jsme zakoupili od pana Potužníka. Škoda ale, že tady není více českých vzorků. Ale sbírka je to naprosto úžasná a líbí se hlavně dětem.

Co je tady, jako nejcennější exponát?

Dalo by se říct, že nejcennějšími exponáty jsou helmy z doby Rakousko-Uherska. Máme to přilbu mužstva, z doby, kdy se ještě nepoužívaly jednotné symboly. Byly jen symboly místní nebo ve stylu šrapnel s ohněm. Připravuji další helmu, na kterou jsem dostal symbol sboru z Městce Králové. Prvním symbolem na ní bylo písmeno M, jako počáteční písmeno názvu tohoto města. Shodou okolností se dá říct, že vlastně po Kamenném Zboží, které je nejstarším sborem na Nymbursku, sbor byl založen v roce 1873, tak královoměstecká župa byla nejstarší na území našeho okresu. Tím pádem se Městec Králové se řadí mezi první založené sbory.

Vidím, že zde také máte historický prapor Podlipanské župy. Jak ten se tu dostal?

Zapůjčilo nám ho SDH Přerov nad Labem, které ho mělo ve svém vlastnictví. Chtěli, aby byl prapor někde viděn, tak ho nám zapůjčili.

Nechybí to ani pietní místo hasičů- hrdinů z druhé světové války. Můžeš mi říct k tomu něco blíže?

Já jsem zhruba před pěti lety z pozůstalosti jednoho starého hasiče získal brožuru, která se jmenuje „Hasičský odboj na Městecku, Poděbradsku a Nymbursku“. Byla zpracována nymburskou hasičskou jednotou a vydaná ve prospěch vdov po hasičích. Zisk s ní tedy obdržely tyto vdovy. Na konci brožury jsou jmenováné jednotlivé sbory, kolik, který věnoval peněz. Můžu říct, že nejvíc peněz věnoval sbor Kněžice. 12 000 korun. To nebyly malé peníze.

Na čem pracujete nyní?

Momentálně pracujeme na shromažďování informací o hasičském odboji na území protektorátu. Spolupracuji na tom tady s kolegou Hepem a Františkem Pokorným z okresu Praha-východ. Přidali se k nám i členové sekce sběratelů, kteří nás také zásobují informacemi. Různé podklady nám zasílají také vedoucí aktivů zasloužilých hasičů krajů. Tím se dostáváme do popředí, protože toto nikdy nebylo zmapováno. Dostali jsme se nejdál, i když máme zatím informace ze pětačtyřiceti okresů. Po odečtení sedmnácti okresů ze Sudet, nám vlastně chybí už jen sedmnáct dalších. Myslím si, že se nám to nakonec podaří dát dohromady.

Nemůžeme říct, že máme zmapované všechny informace ve všech okresech. Ale můžeme konstatovat, že z daného okresu máme aspoň nějakou informaci. Sehnat je všechny po osmdesáti letech je docela těžké. Ale snažíme se to dát nějakým způsobem dohromady. Věřím, že se nám to povede, protože 14. října 2023 máme další přednášku v Černovicích, kde bude jiný okruh lidí a snad se nám povede zase někoho získat pro spolupráci.

Takže vás čeká ještě spousta práce. A jaká vás čeká tady na muzeu?

Jednáme s městem Sadská, které je k nám velice vstřícné. Když jsme například dali požadavek, že je tu obrovské vedro až do čtyřiceti stupňů, a my na ty uniformy potřebujeme maximálně pětadvacet, tak město začalo hledat nějakou cestu, jak to zajistí. My jsme přislíbili, že se na tom budeme finančně spolupodílet, abychom neměli jen nataženou ruku, protože město nám už dalo letošním roce sponzorský dar.

Přeji vám, aby se to všechno podařilo. Františku, ty chceš asi něco k tomu dodat?

No, já bych chtěl ještě něco to tak k tomu, co tady říkal Pepa. Podařilo se nám za peníze okresního sdružení hasičů nakoupit digitální dotykovou obrazovku, které si jednotliví návštěvníci na volí historické období a co je v něm zajímá. My se teď snažíme jednotlivé ikony naplnit textem a obrázky pro zjednodušení orientace v tomto prostoru.

A druhá věc, že podle knihy návštěv tady například vidíme, že návštěvníci jsou spokojeni a že se jim výstava líbí. To nás těší nejvíce.

Tak to mě těší také. Mě se vaše expozice také velice líbí a přeji vám, aby se dařilo jak v práci v bádání o hasičském odboji, tak v práci s muzeem. Někdy zase na shledanou.

František Hep: Děkujeme ti moc. Na shledanou. A děkujeme za spolupráci.

Josef Bidmon: Také. Mějte se hezky a děkuji za spolupráci.

Zpět

Další zprávy: podcast, Středočeský