Drobečková navigace

PODCAST: Pošumavské hasičské masopusty a hody - Strážov

| |

Ještě jednou vás zdravím z Pošumaví. Jsem ve Strážově, kde jsem zavítal za svým kamarádem a spolužákem Karlem Fürbacherem, který je zde starostou sboru.

Zpět

Masopust, který tady proběhne dnes v sobotu 26. února 2022 má už dlouhodobou tradici a patří k největším masopustům v kraji. Karle, jak dlouhá ta tradice je?

Sahá už do doby před druhou světovou válkou. Po ní se konal masopust až do roku 1953 a my jsme ji obnovili v roce 2010. Od té doby se koná každý rok, kromě loňska, kdy nás zasáhl covid.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇 

Na vašich stránkách máte informaci, že akci pořádáte s okolními sbory. Jak se do toho zapojují?

Třeba tak, že jdou za masky a jdou do průvodu. Organizační stránka je na nás, většinou spolu s městským úřadem Strážov. Letos to organizujeme ale pouze my, hasiči.

První člověk, se kterým jsem se tu setkal, byl váš řezník.

Náš řezník Richard Šmalcl připravuje maso, pak Venda Beneš ho nechá upéct ve školní jídelně, my to pak tady ohřejeme a prodáváme účastníkům masopustu.

Jak u vás masopust probíhá?

Zahajuje starosta města, který uděluje maskám práva a napomene je, aby neudělaly velký nepořádek. V letošním roce se ho bohužel starosta Josef Rousek z rodinných důvodů neúčastní, tak zahajovat bude jeden z členů kapely, Josef Beran.

Kapelu máte vlastní?

Ano, kapela je ze Strážova, ale jsou v ní i muzikanti z okolí. Jinak, Pepa Beran je také členem bend skupiny, která bude za dva týdny hrát na našem plese.

Při příjezdu do Strážova jsem viděl nazdobený valník. Co všechno se tady chystá?

Budou tu nejen masky, ale i alegorický vůz, který potáhne historický traktor. Pomalu bude projíždět městem a na něm bude hrát hudba. Na náměstí bývají nějaké tanečky a až tam všechny masky dojdou, tak se průvod vydá zpátky k Sokolovně, kde bude probíhat zábava s reprodukovanou hudbou.

 

Prosím tě, mohl bys přiblížit Strážov těm, kteří ho ještě neznají?

Strážov je město v Pošumaví s historií asi od roku 1280, z kterého se nacházejí první zmínky. V současné době má i s okolím asi 1 300 obyvatel. Hasičský sbor má 138 členů. Máme mladé hasiče, zásahovou jednotku JPO III a máme také hodně starších členů v důchodovém věku.

Masopust ale není jediná akce, kterou organizujete?

Čeká nás hasičský ples, stavění máje, soutěž Pošumavské hasičské ligy, pořádáme soutěž Železný hasič, pochopitelně i valné hromady a různá školení, brigády v hasičské zbrojnici a sběr železného šrotu. Důležité je, že máme aktivní kolektiv mladých hasičů, který vede Markéta Fürbacherová. Zapojují se i do hry Plamen. V rámci okresu Klatovy teď skončili na 3. místě.

Jak to máte s výjezdy?

Vjezdy tak časté nejsou. Dá se říct, že se pohybují mezi deseti patnácti ročně. Největší událostí byl požár obytného domu pod náměstím. Shořela mu střecha, ale zachránili jsme okolní domy. Bylo to v zimě, v hrozně extrémních podmínkách, mráz -15°C, chlapcům zamrzaly hadice a po zásahu všude byla ledovka. Hasiči hrozně zkusili. Ti, co byli vepředu na proudech, tak ani nemohli ohnout ruce, jak měli zamrzlé rukávy.

Dnes tedy nemrzne, ale jak koukám z okna, tak pěkně chumelí, avšak věřím, že i tak se dnešní masopust opět vydaří a společně mu zatleskáme.

Zpět

Další zprávy: podcast, Plzeňský