Drobečková navigace

PODCAST: Nadace Agrofert podporuje hasiče

| |

Rozhovor s ředitelkou Nadace Agrofert Zuzanou Tornikidis o nadačním hasičském fondu.

Zpět

Všechny vás zdravím na Hasičovo. Tady je Pepa Nitra a nacházím se v sídle Nadace Agrofert. Zdravím se tady s paní Zuzanou Tornikidis, která je ředitelkou této nadace. Dobrý den.

Dobrý den.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Paní Zuzano, chtěl jsem se zeptat: Vaše nadace má několik fondů. Mohla byste nám představit nejen vaší nadaci, ale hlavně ten fond, kvůli kterému jsem přišel?

Jistě. Máme několik fondů. Našim tím stěžejním je Fond pro rodiče samoživitele. Ale k vůli tomu tady asi nejste. Mimoto, že pomáháme maminkám a tatínkům, kteří jsou samoživitelé, pomáháme také lidem s různým postižením. Od roku 2015 jsme začali pomáhat i hasičským sborům, především těm dobrovolným, ale samozřejmě nejenom těm.

Moc dobře vím, že jste pomohli mnoha sborům. Mohla byste prosím shrnout, jak dlouho už tento fond funguje a s jakou částkou jste už pomohli?

Pomoc hasičům jsme poprvé vyhlásili v roce 2015 a přijímáme něco kolem 200 až 250 žádostí ročně. Troufám si tvrdit, že většině z nich nějakým způsobem vyhovíme. Ne třeba v plné výši, to není úplně v našich silách, ale snažíme se určitě alespoň částečně vždycky vyhovět.

Jakou částkou jste už hasičům přispěli?

Rozpočet ročně většinou začíná kolem deseti milionů korun na rok, ale přiznám se, že velice často toto číslo v průběhu roku upravujeme. Vidíme, že ta potřeba je vyšší. Takže se ročně dostaneme k přes dvanácti až třinácti milionům podle toho, jaké jsou požadavky, jaké jsou žádosti. Jednotlivým sborům přispíváme skutečně různě podle toho, na co žádají. Ty nejvyšší požadavky jsou samozřejmě na automobily, hlavně na ty velké, s částkami kolem 150, 200, 300 000 korun. V žádostech na vybavení skutečně záleží na mnohém. Ale myslím si, že ve reálu jsme na průměru kolem 40 až 50 000 korun.

Vy jste hodně pomáhali sborům, které v minulém roce zasahovaly u největšího požáru v České republice, což bylo Hřensko. Mohla byste říct konkrétně, nebo vybrat jeden sbor, co od vás dostal?

Například hasiči z Kopytova, kteří se na nás obrátili s tím, že se zúčastnili tohoto rozsáhlého zákroku. Jim také spousta techniky, kterou tam využívali, včetně vybavení, prostě odešla. Už není dále použitelná, už prostě byla ve stavu, kdy jí nebylo vhodné používat. Takže kopytovským hasičům jsme přispěli částkou 200 000 korun.

Když budu členem sboru nebo respektive zastupovat sbor dobrovolných hasičů, který nějakým způsobem potřebuje pomoci, co mám udělat, abych od vás dostal nějakou podporu?

Podíváte se na naše stránky, najdete si Hasičský fond, stáhnete si žádost, tu vyplníte a ideálně k ní připojíte nějaký rozpočet, abychom věděli, co přesně po nás chcete a samozřejmě zdůvodnění, na co to potřebujete. Sbory víceméně žádají, buď na zásahovou techniku, anebo na hasičský sport. Na oboje přispíváme. Na co nepřispíváme úplně rádi, to jsou takové ty věci, které považujeme, nechci říct nezbytné, ale prostě v tom okamžiku, kdy chceme, aby naše podpora dávala co největší smysl, tak třeba velice málo dáváme nebo spíše nedáváme na prapory, na vycházkové uniformy atd.

HASIČSKÝ FOND AGROFERT

Takže dáváte raději na techniku a na zásahové vybavení?

Na to, co je potřebné. Ale také i na ten sport, protože vnímáme, že ve volnočasových aktivitách, zejména na vesnicích, že tam jsou hasiči nositeli nejen společenského života, ale i toho sportovního a také vzdělávacího vyžití pro děti. Takže víme, že spousta dětí, kdyby neměli žádný kroužek, kdyby se jim pořádně někdo nevěnoval, tím nechci říct, že by se jim nevěnovali rodiče, prostě neměli možnost žádných kroužků, bylo by to špatné. Také proto podporujeme hasičský sport, aby se hasiči mohli věnovat i dětem a mládeži.

To rád slyším, protože vybavení jednotky má na starosti obec, ale o skutečně zájmovou činnost, jako je hasičský sport a práce s mládeží, tu si musí hasiči financovat sami. Za to vám hrozně moc děkuji, že takto pomáháte. Za vaši podporu vám patří velký dík.

Já děkuji a samozřejmě, že s pomocí hasičům a hasičským sborům určitě do budoucna počítáme.

Na shledanou!

Na shledanou!

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR