Drobečková navigace

PODCAST: Na slovíčko s ředitelkou Centra hasičského hnutí Přibyslav Janou Fialovou

| |

Obrovský potenciál, který dnes není plně využitý.

Zpět

Zdravím vás všechny z Přibyslavi, kde jsem navštívil zdejší centrum hasičského hnutí a je mi milou záležitostí, setkat se tady s jeho ředitelkou paní Janou Fialovou. Dobrý den.

Dobrý den, vítejte na naší mrazivé, ale krásné Vysočině. 

👇PODCAST K POSLECHU👇

Paní ředitelko, stále se na svých cestách po Česku setkávám s hasiči, kterým bohužel pojem centrum hasičského hnutí nic moc neříká. Mohla byste nám o něm něco říct?

Myslím si, že to není nedostatek jenom v rámci České republiky, ale i tady na Vysočině je řada lidí, kteří , že v Přibyslavi něco je, že někdo na zámku sídlí, ale, co to je, co to obsahuje, kdo jsme tak to se o nás moc neví. A to byl jeden z bodů mého výběrového řízení, že jsem si dala za cíl, aby se o nás, o Přibyslavi vědělo nejen v rámci Kraje Vysočina, ale i v rámci celé republiky, protože centrum hasičského hnutí není jenom hasičské muzeum, ale také archiv a specializovaná knihovna, kde se samozřejmě zaměřujeme převážně na svoje hasičské záležitosti, avšak, co je zde dalšího, tak je to archiv a expozice CTIF, což je také ojedinělá záležitost.

Vzpomněla jste výběrové řízení. Všichni, co vás známe, víme, že ve funkci ředitelky nejste moc dlouho?

Ve funkci jsem od května 2022. 

Když , jako řadový hasič, budu chtít navštívit Přibyslav, co mi tady můžete nabídnout?

Nyní je zimní sezóna a my otevíráme prvního dubna. To není apríl. Otevíráme hasičské muzeum. Avšak podle zájmu, jsme připraveni provádět i v průběhu roku. Je to jenom otázka domluvy. Od prvního dubna jde o klasickou otevírací dobu od úterka do neděle. V pondělí máme zavřeno. Pokud jde o hasičskou knihovnu a archiv, ten je k dispozici badatelům po domluvě s naší slečnou archivářkou nebo panem knihovníkem. Je třeba domluvit se na přiložení nebo vyhledání konkrétní záležitosti. Sborům dobrovolných hasičů pak můžeme nabídnout ukázky z historie hasičství. Sama o sobě jsem suchá hasička a jsem člověk, který přišel do centra hasičského hnutí jako manažer. V zámku vidím obrovský potenciál, který dnes není plně využitý. Myslím si, že správným přístupem se opravdu vybudovat něco, co se po právu bude nazývat centrem hasičského hnutí. 

Říká se, že každý začátek je těžký. se vám podařilo něco změnit nebo všechno jde zatím po starém?

Začátky jsou vždycky těžké a lidé změny moc rádi nemají. Myslím si, že s postem ředitele CHH musejí přijít změny. Pomalými krůčky ty změny děláme, s pomalými krůčky se seznamuji s tím vším, co potřebuji vědět. Sídlíme na zámku a občas z těch skříní vypadnou nějací kostlivci. jsem se jich ale přestala bát. Kostlivců se nebojím a hledám cestu, jak s nimi spolupracovat. 

Jak tedy vidíte budoucnost? Jak chcete spolupracovat nejenom s kostlivci, ale i s ostatními lidmi institucemi?

Nejdříve se samozřejmě musím domluvit s kostlivci. Ale jsem také byla na několika jednáních městském úřadu a znám se osobně se starostou Martinem Kamarádem. Tím, že jsem poměrně dlouhou dobu působila na krajském úřadě na pozici radní Kraje Vysočina a v současné době ještě zastávám pozici krajské zastupitelky, zaměřuji se na spolupráci s institucemi v rámci Kraje Vysočina, která je hodně důležitá. Také jsou pro nás hodně důležité instituce, které sídlí v Praze. Jsou to ministerstva a organizace, které by nám mohly pomoci tím, že jsme také kulturně zaměřeni. A nebudu zastírat, že žijeme na zámku, a k tomu potřebujeme hodně peněz.

A jak byste hodnotila svůj vztah ke Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které je vlastně vaším nadřízeným?

Na výkonných výborech se pravidelně setkávám s vedením sdružení a jsem přímém kontaktu s paní starostkou. Myslím si, že nám všem jde společně o to, jak v Přibyslavi centrum zachovat. Pro bylo důležité také to, že zde bude fungovat i hotel. Protože zámek a hotel bez sebe existovat nemohou. Vidím to z pozice zámku, na kterém se pořádají různé akce jako udělování medailí, zasloužilí hasiči, shromáždění starostů a další, a my prostě bez gastronomického a ubytovacího zázemí nemůžeme úplně dobře fungovat.

Když to shrnu, tak v Přibyslavi najdeme hasičské muzeum, archiv, knihovnu…,a to vše souvisí i s práci ústřední odborné rady historie a muzejnictví?

Ano. Jsem členkou ústřední odborné rady a úzce spolupracuji s jejím vedoucím docentem Václavem Liškou a s dalšími lidmi, kteří v radě jsou. Ještě bych chtěla připomenout jednu věc, že při CHH funguje také sekce sběratelů a filatelistů, kteří se tady u nás dvakrát ročně scházejí. Jsem v kontaktu s panem Kubiasem, který je jejich vedoucím, i s jednotlivými sběrateli. Musím říct, že jsou velice aktivní a navázala jsem s nimi velmi efektivní spolupráci. Tím, že nejsem na hasičinu úplný odborník, tak potřebuji někoho, kdo tím odborníkem je. A tihle pánové mi tu pomoc nabídli. Jsem tomu velice ráda. Hlavně že mi pomáhají, pokud se týče naší expozice i jednotlivých exponátů.

Nyní je únor 2023. Co nás letos čeká? Čím nás CHH překvapí?

Není to úplně jednoduché, protože nárůst energií se dotkl i nás. Vytápět celý zámek není jednoduchá záležitost. Je to finančně nákladné, ale nějak se s tím vypořádáme. S mým nástupem přišly nejenom změny, ale i uklízení. Takže uklízíme a některé věci musíme dávat do takového stavu, aby fungovaly. Na novou sezónu chystáme novou expozici vystrčilek, protože ty se na Vysočinu hodí. jsem měla i přímo tady na zámku jednání s panem Milošem Vystrčilem, předsedou senátu a zároveň kolegou z krajského zastupitelstva, který nám přislíbil pomoc v rámci jeho rodiny. Potřebujeme totiž získat některé dokumenty přímo od potomků pana Vystrčila, výrobce stříkaček. Co chceme ale zkusit úplně poprvé a co tu doposud vůbec nikdy nebývalo, tak je to muzejní noc. 

Zvědavost mi nedá, abych se nezeptal na blížící se Pyrocar 2023?

Pyrocar po pěti letech opět zažije návrat do Přibyslavi. Nebylo vůbec jednoduché domluvit se s nájemcem pozemku. To nám trvalo dosti dlouho, ale nakonec jsme se domluvili. Nyní se scházíme v rámci organizačního výboru a myslím si, že na pořádání Pyrocaru 2023 je tu záruka kvality. Budou ho organizovat lidé, kteří připravovali i předcházející ročníky, takže je tu zkušenost, znalost a historické podvědomí, protože, když něco děláte s lidmi, kteří , o co jde, je to vždy jednodušší. Těšíme se na Pyrocar a očekáváme vysokou návštěvnost. A také se těšíme na návštěvníky, kteří když přijedou na Pyrocar, tak se přijdou podívat i do muzea.

Chci tedy připomenout, že 1. dubna 2023 se otevřou brány muzea a všichni, nejen hasiči, jsou zde vítání. Přeji vám, aby to bylo úspěšné, aby se centrum rozvíjelo podle vašich představ a naplňovaly se tak plány.

Moc děkuji a svými ústy si dovoluji pozvat všechny k nám podívat se do hasičského muzea a navštívit centrum. V případě jakýchkoliv badatelských požadavků na věci, které tady máme v knihovně a v archivu, rádi vyjdeme vstříc.

Centrum hasičského hnutí Přibyslav je organizační jednotkou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Sídlí na zámku v Přibyslavi a jeho hlavní činností je provozování hasičského muzea, odborné knihovny a specializovaného archivu. Dále se podílí na organizovaní společenských, kulturních a vzdělávacích akcí. Je také badatelským centrem v oblasti historie hasičů a je sídlem mezinárodní Komise pro dějiny hasičství, CTIF, muzea a dokumentaci při CTIF.

Ing. Jana Fialová, MBA - ředitelka CHH Přibyslav

Stálá výstava je otevřená denně mimo pondělí od 1. dubna do 31. říjnaProhlídky s průvodcem probíhají každou celou hodinu od 8 do 15. Prohlídka trvá hodinuHromadným výpravám doporučujeme se předem objednat na tel. 569430050.

Zpět

Další zprávy: podcast, Vysočina