Drobečková navigace

PODCAST: V hlavní roli: defibrilátor

| |

Na Hasičovo vás zdraví Pepa Nitra. Tentokrát jsem se sešel pod hradem Potštejnem s Martinem Růžičkou, který je velitelem jednotky Sboru dobrovolných hasičů Lhoty pod Potštejnem.

Zpět

Zdravím tě Martine. Řekni kolik vlastně těch Lhot pod Potštejnem je?

Zdravím tě Pepíku a děkuji za pozvání k rozhovoru. Lhoty u Potštejna jsou dvě původní obce, které se v roce 1956 spojily v jednu. K tomu se vážou i dva původní sbory, které se spojily taktéž jeden sbor, ale datum vzniku považujeme zrod toho staršího roku 1894. Takže příští rok oslavíme krásných 130 let.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Musím posluchačů vysvětlit, proč jsem se s tebou spojil a o čem chci hovořit. Odebírám časopis Květy, a právě v nich mě zaujal článek o vašem sboru. Respektive o vaší jednotce, která přijela k mimořádné události do lesů poblíž Borovnice dříve než záchranná zdravotnická služba. Zdravotníci pak hodnotili vaši práci při resuscitaci myslivce postiženého srdeční slabostí velice kladně, jelikož jste odborně použili defibrilátor. Jak to tehdy probíhalo?

Jednalo se o zásah v lesích za naší obcí, kam nás poslala přes KOPIS Krajská záchranná zdravotnická služba Královéhradeckého kraje. Vyjížděli jsme 16. ledna 2022 před 11. hodinou večerní. Ten výjezd byl specifický v tom, že postižený se nacházel nepřístupném prostoru. Máme k dispozici Ford tranzit s defibrilátorem, se kterým vyjíždíme na tyto zásahy, ale s tímto vozidlem jsme nebyli schopni se na místo zásahu dostat. Museli jsme část té cesty absolvovat po svých nohou a podařilo se nám tam dostat ještě před příjezdem zdravotní záchranné služby. Kluci z jednotky provedli náplň defibrilátoru a poskytli postiženému kardiopulmonární resuscitaci. Dokonce jsme využili i výboj z defibrilátoru. Následně se pak dostavila zdravotnická služba jak Královéhradeckého, tak i Pardubického kraje, Policie ČR a letecká záchranná služba, kterou jsme pomohli navést na přistání. Po příchodu lékaře bylo vyhodnoceno, že pacienta převezou do nemocnice. Pak jsme pomohli s přenosem pacienta do vrtulníku. Ten potom byl transportován do fakultní nemocnice v Hradci Králové.

 

V zápisu zdravotnické záchranné služby stojí, že terén byl rozbahněný. Ve kterém měsíci, že to bylo?

Bylo to v lednu, v polovině měsíce. Byla to taková špatná shoda okolností, protože to bylo u obce Polom, která je více než 600 m n. m. Bývá zde zmrzlá půda, ale zrovna byla obleva a půda, po které vedla nejbližší příjezdová cesta, byla rozmáčená. S tím fordem jsme nebyli schopni se na to místo dostat. Ten samý problém měla i záchranná zdravotnická služba se svým vozidlem. Samozřejmě, když mohu jet po asfaltu nebo jiné pevné cestě je to jiné. Tady to bylo velmi špatné.

Opět se stalo, že hasiči byli první, kteří se dostali k postiženému a tak mu mohli okamžitě pomoci?

Přesně tak. My jsme v roce 2019 vstoupili do programu first responderů v Královéhradeckém kraji, kdy za podpory kraje jsme získali defibrilátor tak, abychom v té naší lokalitě, kde máme delší dojezdové časy, jak hasičského záchranného sboru, tak i zdravotnické záchranné služby, bychom byli schopni našim spoluobčanům, kamarádům, známým, v případě potřeby poskytnout první pomoc, protože tady, každá minuta hraje velkou roli.

Kolik chlapů s tím přístrojem u vás umí pracovat?

Mám aktuálně v jednotce sedmnáct členů a všichni jsou proškoleni záchrannou službou v poskytování této pomoci. Každoročně si své znalosti prohlubujeme a procházíme opakovacím školením.

Dozvěděl jsem se, že dislokace vaší jednotky je pro tento kraj velice důležitá a býváte u mimořádných událostí dříve než ostatní složky. Kolik podobných případů jsi už zažil, nebo v kolika takových případech vaše jednotka zasahovala?

Pokud se týče pomoci s defibrilátorem, jezdíme poměrně často, i když celkově jako jednotka mnoho zásahů nemáme, ale od toho roku 2019 jsme s defibrilátorem vyjížděli celkem desetkrát. My teď stojíme centru obce Potštejna a poslední zásah byl právě zde, při nedávné pouti, kdy jsme vyjížděli pomoci mladé slečně, která tady zkolabovala v karavanu, jako organizátorka této akce.

S defibrilátorem vyjíždíme často a za první pololetí 2023 jsme už zasahovali třikrát.

Dá se říct, že máte na kontě několik zachráněných životů?

Já bych neřekl, že přímo zachráněných, ale snažíme se poskytnout vždy pomoc profesionálně. Ti zachránění pacienti jsou většinou s nějakým postižením, s nějakým onemocněním nebo se jedná už starší spoluobčany. Takže spíš to někdy dopadá jinak, než bychom chtěli.

Ale i tak za vámi stojí kus vykonané práce. Je to zvláštní druh hasičiny. Zaslouží si ocenění a je motivací pro jiné jednotky a sbory, že skutečně můžeme být užiteční i v této oblasti. Ještě bych se rád zeptal, jak k tomu probíhá výcvik? Jak je organizován?

Jako jednotka, nejen že se scházíme na přípravu k technickým zásahům, požárům, ale také ke zdravotnické službě. Scházíme se jednou měsíčně k teoretickému a jednou měsíčně k praktickému školení. To, co jsme probrali teoreticky, tak pak si zkoušíme prakticky.

Jinak se každý týden scházíme ve zbrojnici, kde probíhá údržba techniky. Teď dokonce přistavujeme další garážové stání. Brigádnicky. Pomáháme tím obci ušetřit nějaké peníze.

Já vám přeji, ať se ve Lhotách pod Podštejnem daří a zase někdy na shledanou.

Děkuji za pozvání. Ahoj.

Zpět

Další zprávy: podcast, Královehradecký