Drobečková navigace

PODCAST: Dva sbory v jednom domě

| |

Zdravím vás z Bělé pod Bezdězem v okrese Mladá Boleslav. Nádherný kraj, svítí nám sluníčko a já tady mám starostu města pana Jaroslava Vernera a zástupce velitele jednotky Václava Ginzla a Milana Bláhu.

Zpět

Nejdříve se zeptám pana starosty, jak vy a hasiči? Jak to v Bělé pod Bezdězem funguje?

Vždycky říkám, že jsem rád, že je tady máme, ale kéž bychom se s nimi nemuseli setkávat při ostrém zásahu. Raději při nějakých slavnostech nebo jiných významných událostech. Já ty kluky pro jejich práci obdivuji také pro to, že se starají o mládež.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇 

Sedíme na hasičárně, o kterou se dělí dobrovolní hasiči s profesionálními. Velitel jednotky SDH obce Luděk Jakubec, který právě vyjel na zásah je zároveň příslušník HZS ČR, stejně jako Milan Bláha. Milane, jaké jsou vaše sousedské vztahy, které se tak prolínají?

Vidím to z obou pohledů. Vycházíme spolu, dokážeme se doplňovat, nemáme v ničem problémy.

Pane starosto, není těch hasičů tady v Bělé pod Bezdězem nějak moc?

To určitě ne. Profesionální hasiči musí držet denně čtyřiadvacetihodinovou službu 365 dnů v roce, takže myslím, že počty jsou nastaveny správně a dobrovolných hasičů nikdy není dost. A jak tady padla slova o spolupráci, tak vím, že naši dobrovolníci slouží zejména pro dopravu vody. Proto máme velkou stříkačku s kapacitou osmi kubíků. Takže i to je důležitá spolupráce, že profesionálové přijedou k požáru dříve a naši jim tam pak vozí vodu.

Slyšel jsem, že se starosto chystáte svůj technický park obnovit.

Jde o to, že ta naše tatra je třicet let stará a má už svoje technické problémy. Osm let jsme se snažili získat potřebné dotace na novou cisternu a konečně se nám to podařilo. Od Ministerstva vnitra jsme získali dva a půl milionovou dotaci. Přidal nám i kraj, takže cisterna se nám už ve Slatiňanech vyrábí a máme za sebou první kontrolní den. Kluci tam sebou zároveň vezli materiál, aby byl uložený do nového automobilu bezpečně a na správná místa. Takže, už jsme nové vozidlo i viděli a máme ho i na fotkách.

Co to bude za cisternu?

Bude to CAS 30 postavena na podvozku Scanie s motorem o výkonu 500 koní, bude to šestikolka s osmi a půl kubíky vody, s dlouhou kabinou pro posádku o šesti lidech.

Ale to není jediné auto, které tady budete mít a máte? V roce 2019 jste dostali vyprošťovací techniku. Co všechno Václave máte?

Je tady blízko dost rušná komunikace Mladá Boleslav – Doksy, takže vyjíždíme s profesionály a vyprošťovací techniku používáme společně s nimi. Nedávno v Bělé u koupaliště ve směru na Kuřivody byla vážná dopravní nehoda, kdy řidič nezvládl řízení a naboural do stromu. Bylo třeba odstranit dveře, přístrojovou desku, vytáhli jsme ho a byl předán do péče záchranné služby.

Pane starosto, tato hasičárna je majetkem města nebo státu? Kdo se o ní stará?

Pokud se týče budovy a jejího zařízení, tak je majetkem města a město se o ní stará. A myslím si, že kdybychom budovu neměli v majetku, tak před osmi lety bychom už tu profesionální hasiče neměli a stěhovali by se do Mnichova Hradiště. My jsme šli hasičskému záchrannému sboru vstříc s nájmem, objekt udržujeme, vyměnili jsme okna, provedli tepelnou izolaci, udělali jsme novou střechu. Jsou tady i byty, tak si myslím, že i stát bude mít zájem, aby ti profesionální hasiči tady byli.

 

A jak si na tom stojíte s hasičskou mládeží?

Máme tady osmnáct dětí a stará se o ně hlavně Jiří Valc, který je vede. Chceme, aby se účastnili hry Plamen. A pokud se bude dařit, tak bychom chtěli na další soutěže, Tak snad se to povede, říká Václav Ginzl.

Starosta dodává, že budoucnost bude i o přístavbě hasičárny, protože nová cisterna se nevejde do staré garáže. Takže vedle bude přistavena nová dvougaráž pro všechnu techniku a tady z klubovny bude přes šatny vstup. Bude tam i devítimístný dopravní automobil.

Zpět

Další zprávy: podcast, Středočeský