Drobečková navigace

PODCAST: Darují to nejcennější

| |

Při sboru dobrovolných hasičů ve Veselíčku u Lipníku nad Bečvou vznikl Klub dárců krve a krevní plazmy. Po roce jeho činnosti mají jeho členové čtyři společné odběry, během kterých již darovali 28 litrů krve a 8 litrů plazmy.

Zpět

👇PODCAST K POSLECHU👇

Klub vznikl z iniciativy Jaromíra Pechy po domluvě se starostkou sboru Monikou Štenglovou 14. června 2020 na počest světového dne dárců krve. Jarda k nim patří už třicet let. Jeho cílem je dát dohromady aspoň padesát dárců, kteří budou chodit pravidelně jednou za tři měsíce darovat krev a plazmu na transfúzní oddělení nemocnice Přerově pod heslem: „Daruj krev, zachraň život.“

První společný odběr se konal 8. července 2020 a zúčastnilo se jej čtrnáct dárců, z toho osm na šlo jako prvodárci. Druhý společný odběr se uskutečnil 14. října 2020, kdy do Přerova odjelo jedenáct zkušených dárců a pět prvodárců. Původně bylo přihlášeno dvacet rozhodných hasičů, ale covid neumožnil všem splnit svá předsevzetí.

Potřetí už na transfuzi odjelo dvaadvacet dobrovolníků. Když se vrátili na veselíčskou hasičárnu, tak hlavního organizátora Jarka Pechu čekalo milé překvapení. Sbor mu připravil parádní oslavu jeho padesátin.

Pořadí čtvrtý společný odběr proběhl 21. dubna 2021, při kterém čtrnáct hasičů darovalo krev a pět krevní plazmu. To už měl klub 41 členů, z toho 21 žen a Jarkovi se podařilo získat celkem 16 prvodárců. V tomto skvělém kolektivu jsou také tři manželské páry, otec se synem a také matka se synem. Většina členů se již může pochlubit klubovým tričkem, na němž je jeho jméno, případně přezdívka, krevní skupina a název klubu.

Hasič Jarek Pecha, který už krev daroval 300x, má ještě větší plány, než jsou skvělé dosavadní úspěchy. Kampaň už rozšířil i po okolních vesnicích a snaží se také některé ze zájemců přihlásit do registru dárců kostní dřeně, ve kterém je už zapsaný i se synem.

„Týmová spolupráce dává odvahu i těm, kteří ještě váhají,“ říká šéf klubu. „V dobré partě se také lépe překonává ostych a spíše se probouzí odhodlání.“

Zdroj: Hasičovo

Zpět