Drobečková navigace

PODCAST: Volba svatého Floriána

| |

Je tu opět 4. květen, svátek hasičů a jejich světce svatého Floriána. Zabývám se dějinami požární ochrany, a tak dostávám otázky také na to, proč je patronem hasičů sv. Florián? Někdo i dodá - vždyť neměl s ohněm nic společného. Jeho mučednictví skončilo v řece.

Zpět

Nemáš čas číst článek? Poslechni si PODCAST 👇👇👇😉

Je naprosto zbytečné si s tím lámat hlavu. Svatý Florián se prostě dostal k hasičům, jako ochránce před požáry z výklenků obydlí, z návsí a náměstí, z obrázků selských jizeb a měšťanských pokojů na hasičské prapory přirozeně s naprostou samozřejmostí. Proto i jeho svátek je svátkem hasičů a kominíků, od kterých jsme převzali nejenom protipožární ochranu, ale i světce. A to, že skončil s mlýnským kamenem na krku ve vodách Dunaje, není vůbec pro jeho uctívání podstatné.

 

Posláním hasičů je chránit životy, zdraví a majetky spoluobčanů, ale z pohledu jejich vývoje se formy pomoci bližnímu neustále mění a celkem i nepředvídaně. Hasičské sbory byly zakládány především k hašení požárů. Kdybychom zůstali jen u nich, asi bychom nestáli spolu se zdravotníky na piedestalu nejprestižnější složky naší společnosti. Vždyť dnes máme daleko více technických zásahů než výjezdů k ohni. Pokud je potřeba, hasiči neváhají a vědí, co mají dělat. Příkladem mohou být povodně, o které v posledních desetiletích rozhodně nebyla nouze. Obětavost a snaha všemožně pomoci se stala hlavním rysem záchranářských prací profesionálů i dobrovolníků.

A před více než rokem přišlo něco, s čímž jsme sice v našich krizových plánech počítali, ale pravděpodobnost, že budou svým způsobem realizovány byla mizivá. Kdo by si pomyslel, že to budou právě hasiči, kteří budou největší posilou policistů v plnění jejich povinností v dobách nejpřísnějších opatřeních? Kdo by si pomyslel, že to budou právě hasiči, kteří budou zajišťovat, aby se potřebné ochranné prostředky se dostaly z letišť až na místa, kde jsou nutně zapotřebí. Kdo by si pomyslel, že to budou právě hasiči, kteří budou zastávat práci sociálních a zdravotních služeb v těch nejrizikovějších podmínkách. A už vůbec by nikoho nenapadlo, že se budou podílet na takových úkonech, jakými je testování nebezpečného viru.

Své úkoly, čekané i nečekané hasiči opět splnili se ctí. Mají velký důvod k oslavě a k té se nabízí svátek svatého Floriána. Je to pěkná tradice a není důvod hledat, kde a jak vznikla, přestože její kořeny samozřejmě známe.

Přátelé, přejme si, abychom i nadále čestně plnili to, co je nám vlastní, a hlavně, aby nás bylo zapotřebí co nejméně. Florián nebyla špatná volba. Hasiči jsou hrdi na svou minulost a myslí na ty, kteří budou tvořit budoucnost. Nevolí bez rozmyslu, ale s uvědoměním, s kým budou ve svých nejlepších tradicích pokračovat.

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR