Drobečková navigace

PODCAST: V Karlově Studánce se pouze netančí

| |

Velitelem hasičů v Karlově Studánce je Martin Chuda. Minulý covidový rok hasiči zaujali na YouTube. Čtyři muži a jedna dívka trénovali taneček na známou hudbu.

Zpět

👇PODCAST K POSLECHU👇

Čtyři muži a jedna dívka trénovali taneček na známou hudbu. Právě Jana Dušková v jejich středu navrhla klip secvičit. Měli za cíl poukázat na prevenci proti zákeřné nákaze poděkovat záchranným a bezpečnostním složkám. Video mělo pěkný ohlas. „Zpočátku jsme zájem sledovali každý den a čísla šla nahoru,“ říká Martin. „Po roce to mohlo mít milion sledovanosti.“

V Karlově Studánce se ale pouze netančí. Zdejší jednotka má na starosti požární ochranu nejen lázeňského městečka, ale i jeho okolí. Většinou jezdí směr Vrbno a Malá Morávka. Poslední velký požár tu byl v roce 2000, kdy hořel hotel Hubertus, a ten pak téměř do roka a do dne byl v ohni podruhé.

Velký oheň zažili na Pradědu na chatě Barborka, kterou neštěstí postihlo zrovna na její svátek, 4. prosince 2014. Parta hasičů ze Studánky přijela nahoru jako první, ale plameny už šlehaly do podkroví. Ale do půdních prostor se nedostaly. Dá se říct, že hasiči vzácnou a populární budovu zachránili. I tak škoda se odhadovala na devět set tisíc korun. Bylo štěstí, že se chlapi nahoru dostali, protože ještě nebylo tolik sněhu. Jinak je možné se na Praděd dostat až téměř do května jen skútry nebo rolbou. Takové vybavení však studánečtí záchranáři nemají. Ale mají skvělou spolupráci s horskou službou z Ovčárny. S ní i spolupracují například při vyhledávaní osob. Ale to bývá skutečně jen málokdy. „Naposled jsme po pás ve sněhu tahali do údolí polskou turistku,“ dodává Martin.

Hasiči ve vesnické památkové zóně Karlova Studánka jsou nanejvýš potřební už proto, její dřevěné unikátní nejen lázeňské budovy jsou chráněnými historickými objekty. Věnuje se jim veliká pozornost také od obce a potažmo i ze strany místního sboru dobrovolných hasičů, který letos slaví už devadesát let své existence.

Zpět

Další zprávy: podcast, Moravskoslezský