Drobečková navigace

PODCAST: Ze zásahů na E55 pro titul mistra republiky

| |

Na návštěvu SDH Velešín jsem se ohlásil starostovi sboru Janovi Žlunkovi, abych získal informace, jak se jeho chlapům podařil získat 25. září 2021 na VI. mistrovství České republiky jednotek SDH obcí ve vyprošťování u dopravních nehod 425 bodů, a tím i titul mistra republiky.

Zpět

Honza mi hned odpověděl, ať k nim určitě přijedu, že pozve zástupce velitele vítězného družstva Petra Skřivánka, který prý o všem ví nejvíce. A taky, že jo. Pro Hasičovo rád odpověděl na všechny otázky týkající se cesty k nejvyššímu ocenění, a ještě mi poskytl své snímky pořízené na pražském Výstavišti.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇 

„Přípravy sice byly pro nás krátké, ale zato velice intenzivní,“ svěřil se mi Petr. „Ale to, že se někdy podíváme na krajskou nebo celostátní soutěž, s tím už jsme koketovali někdy od roku 2015, když naše jednotka byla předurčena na dopravní nehody.“

Kolem města vede komunikace I/3, na které jsou havárie projíždějících vozidel opravdu časté. Dokazuje to i četnost velešínských zásahů, která je v průměru sto výjezdů za rok. To, ale že v roce 2021 přijde vůbec první soutěž a hned natolik úspěšná, to nikdo nečekal. Jelikož dlouhodobě platily omezení k vůli covidu 19, tak neproběhlo krajské kolo. V červnu však přišla nabídka z HZS Jihočeského kraje, že by bylo fajn, kdyby kraj na celostátní úrovni reprezentovali hasiči z Velešína. Ti pak dostali pár dní na to, aby se rozhodli.

Což, o to. Nějakými tréninky už prošli, ale přece jenom se jako zásahová jednotka více soustředili na svou praktickou činnost. Tady jde o dvě rozdílné záležitosti. Jsou si v něčem podobné, ale reálná událost je vždycky trochu jiná. Vliv na ní má nepředvídavost, charakter i počasí. Na soutěž je přece jenom daná nějaká osnova, která se dá naučit a podle které se pak jede.

„Musím podotknout, že oproti tomu, jak vypadalo vyprošťování dříve, tak v současnosti to je na úplně jiné úrovni. Scénáře jsou velice těžké, a i ta práce se zraněnou osobou je úplně rozdílná než před těmi deseti, patnácti lety,“ konstatuje zkušený hasič.

Vítěznému soutěžnímu družstvu velel Patrik Chumlen, oceněný jako nejlepší velitel, zdravotníka dělal Pavel Pečenka a s nástroji se předvedli Milan Vlažný a Filip Vítů. Všichni čtyři jsou odchovanci z řad velešínských mladých hasičů. Je vidět, že i příprava v mladém věku je velice důležitá. Roku v ruce s požárním sportem ve Velešíně šlo zvyšování odbornosti, a to se vyplatilo.

Ve finále však šlo o precizování pod patronací HZS Jihočeského kraje. Respektive, byl to zkušený výjezdový hasič a instruktor Michael Gabriška z územního odboru Český Krumlov, který mimo jiné působí i jako rozhodčí v soutěžích, s týmem intenzivně trénoval a připravoval ho na různé scénáře. Velice nápomocen samozřejmě byl současný velitel jednotky a profesionální hasič z Kaplice Petr Zifčák. Kluci po praktické přípravě odkoukávali videa ze soutěží a v neposlední řadě těžili i z bohaté praxe, kterou tady mají.

Z praxe těžil i zdravotník Pavel Pečenka, jinak příslušník Policie České republiky. „Když jako velitel vyjedu k nehodě a mám s sebou v kabině Pavla Pečenku, tak jsem mnohem klidnější. Ten opravdu své řemeslo umí, má zdravotnické vzdělání a v tomhle směru se na něj můžeme plně spolehnout,“ charakterizuje Petr svého kolegu. „Tomu jsem věřil ještě i před soutěží, že to dá!“

Na mistrovství je jednotka do poslední chvíle uzavřena v takzvané izolaci, tedy uzavřeném stanu. Mezi tím se pro ni připraví scénář, tedy simulovaná nehoda ze skutečných aut s živým figurantem. Až poté smí hasiči k této nehodě přijít. Vše se odehrává jako u reálného zásahu, kdy přijíždějící zásahová jednotka do posledního okamžiku netuší, co ji na místě doopravdy čeká.

Úkolem družstev bylo bezpečně, efektivně a rychle vyprostit osobu pomocí hydraulických rozpínáků a nůžek a poskytnout jí před lékařskou první pomoc. Týmy měly na vyřešení situace, které mají simulovat reálné podmínky při dopravních nehodách v časovém limitu dvaceti minut. Rozhodčí hodnotili taktiku zásahu, techniku i úroveň první pomoci.

Soutěž ve vyprošťování probíhá v situaci podobné co nejblíže reálnému zásahu. Jde v ní zejména o zhodnocení stavu havárie a o zručnost a rozvahu zasahujících hasičů. Před velešínským družstvem bylo na postaveno jedno vozidlo na střeše a druhé na něm. Z boku byla pevná překážka, takže chlapi vyprošťovali přes kufr.

Na závěr je třeba ještě dodat, že druhé místo získalo družstvo z Frýdlantu z Libereckého kraje a jako třetí se umístila jednotka ze Zbirohu v Plzeňském kraji.

Zpět

Další zprávy: podcast, Jihočeský