Drobečková navigace

PODCAST: Fontána na soutoku bude z Nového Oldřichova

| |

Z Nového Oldřichova vás na Hasičovo zdraví Pepa Nitra. Přijel jsem sem, protože právě tady vznikla myšlenka hasičské fontány, která se nyní bude konat tuto sobotu 27. srpna 2020 v 8:30 večer na soutoku Labe a Vltavy v Mělníku.

Zpět

Jsem tady že starostou zdejšího sboru Mirkem Jonášem a chci se ho zeptat, jak ta myšlenka fontány vlastně vznikla?

Vznikla tak, že bývalý starosta sboru František Pavelka přišel s nápadem, že by se mohla udělat fontána, kterou jsme pak poprvé udělali v roce 1985.

 👇Klikni a poslechni si PODCAST👇 

Je to už tedy hodně let a moc se toho od té doby změnilo. Viděli jsme vás a hasičských slavnostech v Litoměřicích, při oslavách 100. výročí Československa v Praze i na dalších místech. Litoměřice, to není jediná vaše větší akce?

V Litoměřicích fontánu děláme už od začátku hasičských slavností. Fontány jinak pravidelně děláme na naší hasičské pouti a pak prakticky po celé republice. Byli jsme dělat fontánu v Německu, před pěti lety v Bratislavě. Ale největší byla v Praze v roce 2018. Účastnilo se jí přes tisíc hasičů, a to byl rekord fontány.

 Zorganizovat něco takového je jistě složité a váš sbor je vlastě srdce každé takové fontány. Můžeš mi říct kolik se účastní lidí z každého sboru a s čím?

Základ tvoří velitel plus šest hasičů. Děláme to většinou s PPS 12 fontána je tak velká, kolik seženeme sborů.

Nyní se chystáme na Mělník. Kolik sboru by se minimálně mělo účastnit?

Na oldřichovské fontáně máme šest až sedm sborů. Záleží na kapacitě rybníka nebo koupaliště.

Jaké je potřeba další technické zabezpečení?

Na ozvučení máme svého zvukaře, ale většinou si města seženou ozvučení svoje. Světla máme už asi pět let nové. Jsou z bezpečnostních důvodů na 24 voltů, aby splňovaly evropské normy. Stály nás 250 000 korun. Mají asi 13 000 tónů barev.

 

Jak dlouho se taková fontána připravuje?

Je to o zkouškách a na hasičích, jak se snaží. Dá se to nacvičit za jeden den.

Tak to se budeme na Mělníku těšit, aby to bylo tak pěkné, jak na jiných místech.

Ale, abychom nemluvili jen o fontáně. Váš sbor je činy i jinak.

V únoru pořádáme zimní hasičské závody, kterých se účastní kolem pětadvaceti sborů. Srpnu pak každoročně, mimo covidu, pořádáme hasičskou pouť, která je právě zakončena fontánou.

 Nový Oldřichov je také znám, že má své hasičské muzeum. Mohl bys mi k němu něco říct?

Je to největší hasičské muzeum v České republice. Máme tady vystaveno přes 900 exponátů. Jsou to dvě budovy, které můžeme navštívit. O muzeum se starají dobrovolní hasiči z Nového Oldřichova a v sobotu držíme služby pro návštěvníky. Máme otevřeno od května do konce října, anebo na zavolání.

Mirku, děkuji ti za váš krátký rozhovor a uvidíme se na Mělníku. Moc se těším.

My se také moc těšíme. Ahoj.

Zpět

Další zprávy: podcast, Liberecký