Drobečková navigace

PODCAST: 130 let sboru v Levínské Olešnici

| |

Všechny posluchače na Hasičovo zdraví Pepa Nitra z Levínské Olešnice v Podkrkonoší.

Zpět

Já se s kolegy z Levinské Olešnice setkávám na různých akcích, ať už to bylo na litoměřických slavnostech nebo na setkání hasičů pod Řípem. Vždycky jsem jim sliboval: „Já se k vám jednou přijedu podívat“. Dnes jsem zde rád, že tu jsem i se starostou sboru Pavlem Suchardou. Ahoj Pavle.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Ahoj Pepíku.

Pavle, řekni mi prosím, co se tady dnes děje?

Dnes slavíme 130 let od založení našeho sboru v Levínské Olešnici. Jedná se o oslavu, kterou pořádáme pravidelně každých deset let.

Levínská Olešnice nemá hodně obyvatel? Kolik vás ve sboru je?

Ve sboru nás je sedmdesát členů a nejstaršímu z nás je 91 let. Nejmladšímu 15. Celkově má Olešnice 350 obyvatel.

Tak to je na počet obyvatel velice slušná členská základna. Vidím tu také spoustu hasičů z mnoha jiných sborů. Odkud sem přijeli?

Dnešní oslavy jsme pojali tak, že náš stroj Stratílek z roku 1933 letos oslaví 90 let. Obeslali jsme sbory, které vlastní nebo provozují stříkačky tohoto typu. Oslovili jsme bezmála osmdesát sborů a ozvalo se nám jich asi patnáct.

Právě jsme se dívali na přehlídku těchto strojů. Je tu i Petr Motl z Vysokého Mýta, který je známým organizátorem setkání stratílkovců a hodnotil ji velice vysoce. Avšak, nejsou zde pouze oni. Zahlédl jsem tu i parničku. Čípak je?

Parní stříkačka je z našeho okrsku, ze sousedního sboru z Roztok u Jilemnice. Je z roku 1907 a v provozu je už takhle od nepaměti. Poprvé se u nás ukázala, když jsme pořádali 110. výročí. Od té doby k nám jezdí pravidelně. Také k nám přijeli hasiči z Martinic, kteří mají benzínovou motorovou stříkačku předělanou z ruční z roku 1877. Na benzínový motor byla přestavěna v roce 1923.

Ale vy to máte také několik pěkných skvostů. Viděl jsem tu kromě Stratílka ještě další historické exponáty.

V našem vlastnictví máme také koněspřežnou stříkačku z roku 1913. Pak máme i závěsný motorový vozík PS 8, který je plně funkční.

Venku vyhrává kapela, a také má k tomu důvod. Bylo vám předáno několik ocenění. Jaká jste dostali?

Dnes sbor získal ocenění za zásluhy od paní starostky obce Zdeňky Noskové.

Ty jsi ale také něco dostal?

Vyznamenání mi předal místostarosta Okresního sdružení hasičů Semily Miloslav Miksánek. Je za zásluhy o výchovu mládeže. Udělilo mi ho Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Když hovoříme o mládeži, mohl bys mi říct něco o jejím zapojení do činnosti sboru?

Měli jsme zapojeno hodně dětí, ale těch ubývá. Takže naše děti chodí do sousedního SDH Nedaříž. Tam nám je vychovávají a v patnácti letech se vracejí. Já se jim věnuji už jako dorostu.

Také jsem z vašich webových stránek zjistil, že jste hybateli zdejšího společenského života. Je to tak?

Jsme jedinou organizační složkou v této vesnici. Máme tedy na bedrech kulturní i sportovní akce. Děláme pravidelné nohejbalového turnaje, velikonoční zábavy, hasičské bály, dětské karnevaly, posezení pod lípami. Zkrátka, máme toho dost.

A také nějaké brigády?

Brigády, pokud se týče jednotky sboru, máme každé pondělí. Pak samozřejmě úklid před a po akcích, organizujeme sběr železného šrotu, sbíráme staré elektrické spotřebiče… Takhle si přivyděláváme na svou vedlejší činnost.

Jsme uprostřed oslav, tak teď se půjdeme podívat na ně, jak zdárně pokračují. Děkuji za rozhovor a někdy zase ahoj.

Ahoj!

Zpět

Další zprávy: podcast, Liberecký