Drobečková navigace

PODCAST: Žamberk - město se stopadesátiletou hasičskou tradicí

| |

Dnes vás na Hasičovo zdravím ze Žamberka. Je to krásné město pod Orlickými horami, které v červnu 2023 slavilo sto padesát let sboru dobrovolných hasičů.

Zpět

Jsem tady s Petrem Holubářem ze zdejšího sboru, jinak také jedním z organizátorů nedávných oslav a průvodce ve zdejším hasičským muzeu.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Ahoj Petře.

Ahoj. 

Petra chci vyzpovídat, jaké ty slavnosti byly?

Byly těžký, byly pěkný, povedly se. Máme na ně dobré ohlasy. Náměstí bylo plné. Oslavy se zde konaly opět po padesáti letech. Inspirovali jsme se od našich otců a dědů, protože na sté výročí udělali veliké oslavy, které taktéž probíhaly na náměstí. Takže jsme se jimi nechali inspirovat.

Můžeš mi říct, kdo se do té inspirace zapojil a kdo ji realizoval?

Abych někoho jmenoval, tak to tak jednoduše nejde. Samozřejmě, byl to starosta sboru Pavel Dlabka a moje maličkost… Prostě, zapojil se celý sbor. Každý měl něco na starosti. Například administrativu Michal Klátil… bylo toho opravdu strašně moc.

Slyšel jsem, že jste měli velmi pěkný průvod. Kdo se ho účastnil? Nebo jste v něm měli jenom svou techniku?

Pokud se týká jiných sborů, tak jich tu bylo přes dvacet, včetně profesionálních hasičů. Byla to místní jednotka HZS ČR a přijeli také zástupci Okresního sdružení hasičů Ústí nad Orlicí.

S jakými historickými kousky sem sbory přijely?

Tak nejstarší to po naší pragovce byla tatra ze Záchlumí. Ti si auto nedávno s renovovali a dovezli i čerpadlo PS 8 z padesátých let.

Když už hovoříme o historické technice a zároveň se nacházíme v hasičském muzeum, prosím tě, jak je toto zařízení staré a kdo ho založil?

Jsme tady zhruba sedmnáct let. Předtím jsme měli k dispozici dvě staré stodoly, ve kterých byly exponáty uloženy. Chtěli jsme jim ale dát důstojnější místo. V Žamberku se tehdy rušila kasárna, která byla převedena na město. Takže městský úřad nám propůjčil budovu za symbolickou jednu korunu.

Vypadá to tu skutečně pěkně. Kdybych se chtěl podívat na některý „ex“ exponát, který to bude?

Pokud se týče koňských stříkaček, tak tu máme jednu, která je v pořadí desátá nejstarší v republice. Je celodřevěná a sloužila na Parishově panství na zdejším zámku.

Před našim rozhovorem jsi mi říkal, že Parishové podporovali zdejší hasiče. Jak to bylo?

Podporovali, i když vlastně i se smutným podtextem. Když museli po roce 1945 odejít z republiky, tak nám věnovali vozidlo Minerva. Bohužel, toto se pak v roce 1978 prodalo, protože nebyly na něj pneumatiky a nebylo na čem jezdit. Je to velká škoda, protože to byla velká rarita. Jednalo se o kočárový typ vozidla, který byl později zrenovovaný, ale už ne jako požární. Zahrálo si například ve filmu „Konec starých časů“.

Kolik a jakou techniku tady máte?

Máme tu momentálně šest motorových vozidel. Nejstarší je Praga AN z roku 1928. Pak tu máme Pragu RN. Šestiválcový benzínový motor. Avii A31. Pak jsme v Žamberku měli nissana - vozidlo na rychlé zásahy a zároveň velitelské, které tady je. A je tu ještě Tatra 148 a Trambus.

Rád bych se vrátil ještě k počátku vašeho sboru. Tady byla oblast Sudet. Byl to sbor německý?

Ne, Žamberk nikdy do Sudet nepatřil. My jsme byli vždycky přináleželi do Čech. Samozřejmě, sbor vznikl v dobách mocnářství v roce 1873, ale vždycky jsme byli ryze českým sborem.

Ale začínali jste nějak spolu se Sokolem?

Podle dochovaných dokumentů, bychom měli být vlastně o pět let starším sborem, protože na začátku, když vznikla a hasičská jednotka, tak byla založena spolu se sokoly. Byli v ní hasiči i sokolové. Byla to vůbec první organizace ve městě i v jeho okolí.

Když někdo přijede v Žamberku a bude se chtít podívat do vašeho muzea, jakou má možnost?

My nemáme stalou otevírací dobu. Není však problém zavolat a domluvit si exkurzi dopoledne nebo odpoledne.

Takže posluchače na Hasičovo můžeme k vám pozvat. Kde najdou vaše telefonní číslo?

Je na našich webových stránkách. Buď je přímo na mě nebo na starostu sboru Pavla Dlapku.

Já ti Petře mockrát děkuji za rozhovor a někdy zase na shledanou.

Ahoj a na shledanou.

Zpět

Další zprávy: zásahy, Pardubický