Drobečková navigace

PODCAST: SDH Velvary - V květnu 2024 to bude 160 let

| |

Se starostou SDH Velvary Františkem Saifrtem o přípravách na oslavy 160. výročí založení prvního českého dobrovolného hasičského sboru.

Zpět

Zdravím všechny, kteří nás teď posloucháte na Hasičovo. Tady Pepa Nitra a hlásím se vám z Velvar, které se nyní připravují na svůj velký svátek. Příští rok zde totiž oslaví své 160. výročí první český dobrovolný sbor. Jsem tady na se starostou sboru, dnešní ho sboru, Františkem Saifertem.

Ahoj Franto.

Ahoj Pepo.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Výročí bude v květnu příštího roku. Už se začalo s přípravami? Jak daleko jste na tom?

Začali jsme zhruba v květnu, tedy rok před tímto termínem. To znamená, že oslavy budou 18. května 2024. Takže zhruba od května 2023 se scházíme s naším organizačním výborem. Už jsme informovali ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, paní starostku a další zainteresované strany. Máme projednanou spolupráci s naším městem a dalšími klíčovými organizacemi.

Vím, že město vám vždy vycházelo vstříc a máte také zkušenosti z minula. Jak to tehdy vycházelo?

Se starostou Velvar jsme domluveni, že to bude jedna z klíčových událostí příštího roku avizovaná jako městská akce. Město nám v tomto vždycky vycházelo vstříc. S tím jsme nikdy neměli problémy. Myslím si, že příští rok bude ta spolupráce ještě užší a pevnější.

Bude to opět s takovou pompou, jako to bylo minule v roce 2014 při oslavách 150. výročí?

Úplně, v tak velkém rozsahu to nebude. Ale samozřejmě program hlavního dne bude zhruba ve stejném pojetí. To znamená, sejdeme se na náměstí s významnými hosty, které budeme zvát, ať už na z regionální nebo na národní úrovně. Pak půjdeme v průvodu s prapory na hřbitov uctít památku zakladatele sboru Karla Krohna. Potom proběhnou takové ty standartní věci, jako ukázky hasičů a jejich moderní a historické techniky.

V jakém stavu jsou přípravy? Už máte aspoň vymyšlené logo oslav nebo nějaké propagační materiály?

Máme zpracovaný takový symbol neboli logo oslav. To jsme právě dopilovali. Máme také už zpracovaný rámcový harmonogram oslav.

Určitě bude do toho zainteresováno i Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Je nějaká kontaktní osoba, s kterou budete spolupracovat?

Jak už jsem řekl, už před prázdninami jsme informovali ústřední výkonný výbor, a tak stejně, jako před těmi deseti lety budeme spolupracovat s panem docentem Liškou, jako s kontaktní osobou. Věřím, že se do toho zapojí funkcionáři z dalších úrovní, jako je okres a kraj.

Já vám mohu slíbit, že také pomůžu, protože máme už mnoholetou společnou zkušenost z předchozích oslav a budeme si přát, aby ty nadcházející dopadly, co nejlépe.

Trochu s tím počítáme, že nám s tím pomůžeš.

Takže, mnoho zdaru do dalších jednání a příprav tak významného výročí, jako je výročí prvního českého dobrovolného hasičského sboru, který vznikl 22. května 1864 zde ve Velvarech.

Děkujeme a budeme se snažit, aby to dobře dopadlo.

Budeme vám držet palce!

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR