Drobečková navigace

PODCAST: O hasičské technice a sběratelství s Petrem Motlem

| |

Petr Motl je dobrovolný hasič z Vysokého Mýta. Jeho velkým zájmem je hasičská technika a sběratelství.

Zpět

Petr Motl je v hasičských sběratelských kruzích známý spíše jako erudovaný filatelista. Jeho vášeň začala v dětství u klukovské filatelie. Později přešla na specializaci známek s hasičskou tematikou. Dnes se Petr může pochlubit dvě stě padesáti listy nejen se známkami, ale i obálkami prvního dne a pohlednicemi z celého světa a další poštovní relikvie má připravené k zařazení. Je členem sběratelské sekce Námětová požární ochrana ve filatelii u Centra hasičského hnutí Přibyslav.

O tom, jak se dostal Petr Motl k hasičskému sběratelství si poslechněte v následujícím podcastu.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Já s Petrem Motlem spolupracuji pro Hasičské čtení spíše jako s odborníkem na historickou požární techniku, zvláště tu, vyrobenou ve firmě Stratílek. Proto jsem ho také poprosil, aby mě expozicí této továrny v Regionálním muzeu Vysoké Mýto osobně provedl.

Firma Václav Ignác Stratílek byla založena v roce 1899 a věnovala se výrobě hasičských stříkaček. Začínala s berlovými stříkačkami, později přešla na dvou a čtyřkolové ruční a pak na motorové a automobilové. Byla to značka velmi známá nejenom u nás, ale i v zahraničí. V muzeu jsou vystaveny například medaile z výstav v Rusku nebo v Polsku.

„Ve Vysokém Mýtě byla proslulá karosářská firma Sodomka, která byla propagována daleko více a historie závodu Stratílek stála tak trochu v závětří. Ale tím, že jsem se začal zabývat jejími dějinami, podařilo se mi společně s regionálním muzeem zorganizovat několik setkání Stratílkových stříkaček,“ informoval mě Petr.

První sraz se uskutečnil v roce 1999 ke stému výročí slavné éry. Naposledy, po sedmé, se fandové „stratílků“ sešli v roce 2019, kdy vzpomenuli 120 let výroby. Na vysokomýtském náměstí tehdy bylo obdivováno 99 kusů staré i novější techniky.

Od roku 2017 se Regionálním muzeu Vysoké Mýto může pyšnit novou zajímavou expozicí s hasičskou technikou. Najdeme zde nejen místní výrobky, ale především se můžeme seznámit s jejich technickým vývojem, který ukazuje i designové řešení, které odráželo dobové trendy.

Mě nejvíce zaujala čtyřkolová ruční stříkačka horského typu. Vedle ní stojí tzv. berlovka, která byla u hasičských sborů velmi oblíbenou. S berlovými stříkačkami V. I. Startílek začínal doslova na koleně. Ale už asi za tři roky měl dvanáct zaměstnanců a začal vyrábět ve větších množstvích čtyřkolovky.

Uspět v tehdejší konkurenci bylo něco úžasného. Od roku 1820 v českých zemích na prvním místě figurovala firma Smékal a podnikatel Stratílek se pustil do výroby bezmála 80 let potom. Podařilo se mu prorazit, a také držet krok s dobou. V roce 1930 brány továrny ve Vysokém Mýtě opustila tisící motorová stříkačka. Zprvu se v ní používaly automobilové motory, ale moc nevyhovovaly. Václav Ignác byl však vyučeným litcem, zřídil si slevárnu a vyráběl vlastní motory včetně čerpadel. Tak vznikly legendární dvoukolovky, které v muzeu samozřejmě nechybí. Třeba ta z SDH Dlouhá Třebová. Šestiválcová, typ 605 s dostřikem až sedmdesát metrů. Vyráběly se také čtyřválcové stříkačky, dvoutaktní i čtyřtaktní s výkonem tisíc, tisíc pět set litrů.

Zakladatel podniku měl dva syny. Václava a Vlastimila, kteří po otci závod převzali. Ale přišla válka. Začaly se dělat hlavně přenosné stříkačky nejen pro hasiče, ale i pro civilní obranu. Přibyla válečná výroba leteckých kontejnerů a draků letadel. Později se do programu dostala i sekačka na trávu, kterou opět dnes můžeme v expozici vidět.

Po válce se v Československu začaly vyrábět automobily Praga RN a na ně se ve Vysokém Mýtě montovaly hasičské nástavby. Vyráběla se tu ale také komunální technika určená na oplachy silnic apod.

Přišlo znárodnění a firma přešla pod Sigmu Lutín. To už z Továrny na výrobu hasičského zařízení vycházely známé DS 16. „Hodně sborů „dé es šestnáctky“ dodnes vlastní v provozuschopném stavu a vím, že by bylo možné je použít i v případě požáru,“ oceňuje kvalitní stroje Petr.

K  Stratílkovu odkazu se dnes hlásí THT Polička, kam se z Vysokého Mýta v roce 1985 přesunula výroba cisternových automobilových stříkaček.

Při mé návštěvě ve Vysokém Mýtě v létě 2021 si zdejší sbor dobrovolných hasičů připomínal své 150. výročí založení. Petr Motl mi v muzeu ukázal pěkný almanach, který vydal u této příležitosti. Čerpal mimo jiné i ze zápisů ze schůzí od roku 1881. „Bylo to nádherné čtení a zároveň zdroj informací pro moji práci. Dostal se mi do rukou také zápis z rady města, na které v roce 1866 bylo iniciováno založení sboru, který v roce 1871 vznikl jako součást místního Sokola.“

Bohatá sbírka známek, archivních materiálů, organizace setkání „stratílků“, podíl na expozici v regionálním muzeu, almanach sboru… je toho hodně, co Petr Motl pro hasičinu udělal, mimo toho, že je členem místního SDH a velitel výjezdového družstva. Takových lidí, jako je on si v našem sdružení považujeme a je moc dobře, že mezi námi jsou. Bez nich by hasičské tradice nebyly, co jsou.

Zdroj: Josef Pepa Nitra

Zpět

Další zprávy: podcast, Pardubický