Drobečková navigace

PODCAST: Díky mladým hasičům se do sboru hlásí i rodiče

| |

Z cyklistického oválu v Novém Boru vás na Hasičovo zdraví Pepa Nitra. Jsem tady s Martinem Karáskem, velitelem jednotky SDH Sloup v Čechách, kterého jsem vyrušil z činnosti hasičského kroužku. Martine, jak tenhle krásný kroužek vznikl?

Zpět

Sešla se parta lidí, která se chtěla věnovat práci s dětmi a ve spolupráci domem dětí a mládeže Smetánka v Novém Boru vznikl kroužek mladých hasičů. Jeho činnost zastřešuje sloupský sbor, ale Smetánka jim pomáhá mnoha technických věcech.

 

Kolik dětí se účastní vašich akcí?

Zhruba kolem třiceti.

Dozvěděl jsem se, že děláte různé zajímavé akce a děti jsou jimi přímo nadšeny. Třeba takový víkend na vodě, co to znamená?

Děti, co chodí do kroužku, jedou s rodiči na Malou Skálu a sjíždí na raftech řeku.

V jakém věkovém rozmezí vaše děti jsou?

Od čtyř do sedmnácti let. Na rafty jezdí i ti malí, ale samozřejmě s rodiči.

Tady čtu, že jste měli soustředění v kempu Černá Louže. Co to obsahovalo?

Tam děti plní veškeré disciplíny hry Plamen, jezdí na výlety, navštěvují hasičské zbrojnice. Honza Nevřela má dobré kontakty, tak se vždy domluví s nejbližším „házedeskem“.

Nyní jsme tady, na cyklistickém oválu. Vy se tady scházíte pravidelně?

Ano, teď býváme tady. V zimě se scházíme v tělocvičně Novém Boru. A také se scházíme ve Sloupu u rybníka, když trénujeme požární útok.

Jak dlouho kroužek funguje, a kdo na to přišel, založit ho?

Na to by spíše odpověděl Honza Nevřela. Já ho zavolám.

Už se k nám přidal Honza Nevřela. Tak Honzo, jak dlouho funguje váš kroužek?

Od roku 2017 v tomto složení.

Mohl bys to složení přiblížit?

Děti jsou z Nového Boru, ze Sloupu v Čechách, z Okrouhlé a měli jsme tu i děti z Kravař. Jedná se o kolektiv z celého okolí.

Když to tady vidím, taky jeden by nevěřil, kolik malých dětí má o hasičinu zájem.

Je to tím, že jsme různorodý kroužek a děti se jednostranně nevěnují například jenom atletice, ale jejich činnost je pestrá. Dělají střelbu, učí se hasičáky, přelézají přes lano, prostě různorodé věci. Děláme s nimi výlety, soustředění u kamarádů-hasičů, s kluky ze Sloupu děláme pěnu, požární útok, prostě to, co je baví.

A co je baví nejvíce?

Já myslím, že je baví všechno, jenom je nebaví uzly. Ty prostě nikomu nejdou, a to je nebaví.

Kdo přišel na ten nápad kroužek založit?

V tom roce 2017 kroužek fungoval pod SDH Nový Bor a před třemi roky se rozhodlo, že přejde pod SDH Sloup v Čechách. Jeho založení navrhl zdejší dům dětí a mládeže a tehdejší starosta SDH Nový Bor David Sobotka.

V článku v Českém deníku jsem se dozvěděl, že vás, vedoucích je víc a že jeden bez druhého nemůžete být. Respektive, kroužek nemůže být. Mohl bys je jmenovat?

Hlavním vedoucím je moje žena Veronika Nevřelová, pak jsem já a pomáhá nám Blanička Müllerová. Abych nezapomněl ještě na švagrovou, Janu Nevřelovou, a také někteří starší dorostenci a dorostenkyně nám také pomáhají. Dalším vedoucím je Láďa Fojt, který kdysi vedl podobný kroužek už začátkem osmdesátých let a my ho přemluvili, aby se znovu zapojil.

Takže jste navázali už na dřívější tradici?

Ano, tím, že nám pomáhá pan Fojt a ještě pan Fridrich, který kdysi mladé hasiče také vedl. Zapojuje se také mnoho rodičů, a dokonce někteří se díky tomu, jak se inspirují u svých dětí, přihlašují ke členství ve sboru. SDH Sloup v Čechách se nedávno rozšířil právě díky kroužku.

Já vím, že kroužků mladých hasičů je hodně, ale vidět je pracovat s takovou vervou je vždycky skvělé. Přeji vám, aby se vám dařilo i nadále.

Zpět

Další zprávy: podcast, Liberecký