Drobečková navigace

PODCAST: Kostelecké vyprošťování

| |

První ročník Memoriálu kpt. Pavla Šaška v Kostelci nad Orlicí ve vyprošťování u dopravních nehod jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí.

Zpět

Tady je Pepa Nitra a zdravím vás všechny Hasičovo. Dozvěděl jsem se, že v Kostelci nad Orlicí zkusili něco nového. Sice, všude se zkouší něco nového, ale tady se pustili do něčeho, co ještě vůbec nikdy nedělali. Proto jsem se zeptal Jiřího Lásky, který celou akci vymyslel a organizoval: „Jirko, co se v Kostelci tak zajímavého událo?“

Dobrý den všem posluchačům na Hasičovo. Jednalo se o první ročník memoriálu kapitána Pavla Šaška. Soutěž byla zaměřena na vyprošťování u dopravních nehod jednotkami sborů dobrovolných hasičů obcí a konala se 27. května 2023 v Kostelci nad Orlicí.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Kdo to byl Pavel Šašek?

Pavel Šašek byl především člen kosteleckého hasičského dobrovolného sboru, což byla jedna jeho životní etapa, kterou prolnul i se svou profesí. Třicet let sloužil u profesionálního sboru v Rychnově nad Kněžnou, odkud odcházel to výsluhy jako velitel čety. Na základě svých znalostí a zkušeností byl jedním z tvůrců prvního vozidla předurčeného k zásahům u dopravních nehod v okrese Rychnov nad Kněžnou. Toto vozidlo bylo postaveno na podvozku Tatra 613.

Domnívám se, že uspořádat tuto soutěž, byl tvým nápadem. Co tě k tomu vedlo? Nebo, jak jste k domu došli?

Nějakým způsobem jsem iniciátorem tohoto nápadu, ale na organizaci se samozřejmě podílelo více lidí. K realizaci záměru tohoto memoriálu jsme došli tím, že kostelecká jednotka požární ochrany je zaměřená na dopravní nehody. Zároveň jsme se už účastnili jedné soutěže ve vyprošťování a chtěli jsme se v tom nějak rozvíjet. Bohužel, v této oblasti nejsou soutěže organizované samostatně. Probíhají jen jako krajská kola a celostátní, tak jsme byli rádi, že jsme mohli něco udělat pro jednotky dobrovolných hasičů. Potřebují si rozvíjet odbornou přípravu stejně, jako jednotky profesionální.

Trochu nyní odbočím, protože jsem se díval na vaše webové stránky, ve kterých jsem zjistil, že průběhu letošního června jste měli bezmála dvacet výjezdů. Je to tak pokaždé běžné? Převažují v tom dopravní nehody, na které jste zaměřeni?

Dvacet vjezdů máme od začátku června do dneška, 30. června. Avšak od začátku roku to dělá sedmdesát osm výjezdů, kdy dvacet sedm z nich bylo k dopravní nehodě. Máme tento počet jen díky tomu, že Kostelec leží na silnici 1/11. Takže tato silnice první třídy nás dokáže dost zaměstnat.

Včetně vyprošťování?

Vyprošťování se u těchto nehod dá najít, i když vyprošťování tom soutěžním smyslu je poněkud něco jiného, ale blíží se to k realitě v maximální možné míře.

A taková realita přichází často?

Realita bývá často neúprosná. Bohužel. Ale v mnoha případech se dá říct, že díky včasným zásahům má šťastný konec. My jsme se v rámci soutěže snažili přiblížit k realitě maximálně možné míře. Takže na soutěžích tohoto typu se začíná s materiálem vyrovnaným na základně. V našich podmínkách se jednalo o příjezd se zásahovým vozidlem, ve kterém byl již materiál uložen. Takže, de facto, situace shodná se skutečností.

Ty jsi profesionální zdravotník. Jak hodnotíš důležitost vyprošťování ze strany hasičů jako z hlediska své profese?

Jako zdravotník bych rád hodnotil všechno komplexně. Z titulu své profese se však ve vyprošťování zaměřím na tu zdravotní část. Myslím si, že je potřeba tuto činnost neustále trénovat, protože nezřídka se stává, že jednotky požární ochrany jsou na místě dříve než zdravotnická záchranná služba. V tu chvíli je potřeba, aby hasiči dokázali, mimo záchrannou činnost zachraňujících životy, podat odpovídající rozšířenou péči, což je samozřejmě činnost, která musí být trénovaná. Ne každá jednotka se s ní v praxi setkává, a ne každá jednotka je schopná tuto činnost odborně poskytnout.

Vraťme se ale k soutěži. Kolik sborů přijelo k vám soutěžit a s jakými výsledky to dopadlo?

Jak jsem zmínil, soutěž byla zaměřená na dobrovolné jednotky, kdy se nám v hlavní kategorii účastnilo šest jednotek. Tři byly z domácího Královéhradeckého kraje, dvě z kraje Středočeského a jedná ze sousedního Pardubického kraje. Jako hosty jsme měli v rámci exhibice dvě profesionální jednotky. Šlo o jednotku ze stanice v Rychnově nad Kněžnou, která je územně příslušnou stanici pro Kostelec nad Orlicí a soutěžila ve spolupráci s posádkou Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Druhou exhibiční jednotkou byla profesionální jednotka ze stanice Brno-Lidická, což jsou aktuální mistři republiky Hasičského záchranného sboru České republiky v této disciplíně.

Takže jednotky dobrovolných hasičů neměly na úspěch nárok?

Profesionální jednotky byly pouze exhibiční a soutěžily mimo kategorii. Ale bylo pro všechny přínosem sledovat jejich výkony. Troufám si říct, že laik nepoznal, jestli jde o výkon profesionálního nebo dobrovolného hasiče.

Jak dopadlo hodnocení?

V konečném součtu hodnocení odborných porot, kteří byli z Hasičského záchranného sboru České republiky, soutěž vyhrála jednotka sboru dobrovolných hasičů z Komárova ze Středočeského kraje. Na druhém místě jsme se umístili my, domácí jednotka. A na třetí místo obsadila jednotka z Litomyšle ze sousedního Pardubického kraje. Takže na pomyslné bedně stáli zástupci všech účastněných krajů.

Z organizovat takovou soutěž dá hodně práce a není to jen záležitost jednoho sboru. Kdo vám ještě pomáhal a dal vám podporu?

První podpora, která byla, byla personální. Rád bych všem poděkoval členům našeho sboru i jednotky a všem ostatním, kteří nám pomáhali. Výraznou podporou byla podpora autovrakoviště Vilímka, který nám poskytl vraky a technickou podporu. Stejně jako Agroservis Záměl, díky jehož technice byla příprava scénářů o moc jednodušší. Strany finanční podpory se především podílel Královéhradecký kraj a město Kostelec nad Orlicí a Místní akční skupina Nad Orlicí.

Myslíš, že soutěže ve vyprošťování mají konkrétně v Kostelci nějakou budoucnost?

Já doufám, že ano. V současné chvíli bychom v této tradici rádi pokračovali. Ovšem, pokud to podmínky dovolí. Rádi bychom už příštím rokem pořádali druhý ročník. Už nyní plánujeme nějaká vylepšení a modifikaci, jak divákům přiblížit celkový zážitek z prostoru vozidla, nebo připravujeme online přenos pro ty, kteří osobně nemohou na soutěž přijet.

Kdyby měl někdo zájem se přihlásit anebo dozvědět se víc o vašich soutěžích, kde se to dozví?

První řadě bych asi doporučil sledovat naše facebookové nebo internetové stránky - Hasiči Kostelec nad Orlicí. Zájemci zde najdou nejenom informace o naší jednotce, zásazích a činnosti sboru, ale také o soutěži, která až bude připravena, bude prezentována především na nich. Využijeme i jiná média, jako Hasičovo a další, ale naše facebooková stránka a náš web budou asi tím hlavním zdrojem.

Já ti Jiří mockrát děkuji za rozhovor a Kostelečákům přeji, aby další ročníky byly úspěšné, jako ten letošní.

Tak zase někdy ahoj.

My také děkujeme a ať se daří.

Zpět

Další zprávy: podcast, Královehradecký