Drobečková navigace

PODCAST: Tradice Masarykových vater

| |

O ojedinělé hasičské tradici hovoříme s ředitelkou Muzea T. G. M. v Lánech Mgr. Magdalenou Elznicovou Mikeskovou.

Zpět

Dobrý den nebo večer všichni Hasičovo, zdraví vás Pepa Nitra. Nacházím se v Lánech, v muzeu Tomáše Garrigue Masaryka a jsem tady s jeho ředitelkou Magdalenou Elznicovou Mikeskovou. Dobrý den.

Dobrý den.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Paní ředitelko, vaše muzeum není zase nijak staré. Kdy vzniklo?

My jsme letos slavili 20 let. Muzeum bylo otevřeno v roce 2003.

Slyšel jsem, že na tom mají podíl i místní hasiči?

Přesně tak. Totiž, myšlenka vzniku muzea, vůbec jako památníku věnovanému osobnosti Tomáše Garrigue Masaryka, který pobýval tady v Lánech, se zrodila v roce 1937. Pak přišla druhá světová válka, dlouhé období totality, tak se tato myšlenka mohla obnovit až v devadesátých letech. Kromě toho, že se jí ujalo mnoho místních zajímavých lánských osobností, tak hlavním hybatelem byl starosta místního sboru dobrovolných hasičů František Pošta. Ten se také zasloužil o to, aby SDH Lány neslo jméno Tomáše Garrigue Masaryka. Vlastně, vůbec tu díky Františku Poštovi bylo úzké propojení činnosti sboru s muzeem. Spravujeme hasičům jejich historický archív a připravujeme digitalizaci hasičské kroniky. V minulosti muzeum lánským hasičům také udělalo několik výstav.

Zdejší sbor má také svojí dlouhou historii?

Ten má oproti muzeu daleko starší historii. Založení místního sboru se datuje do roku 1881. Měl spojení s místním rodem, který vlastnil zdejší zámek, a to rodem Fürstenbergů. Za zakladatele hasičů můžeme považovat Emila Egona z Fürstenberku a dlouholetým velitelem hasičů byl Maxmilián Egon z Fürstenberku. Z historie a ze zápisů v kronikách víme, že Fürstenberkové byli velikými podporovateli sboru. Také se dochoval úžasný prapor, který získalo SDH Lány v roce 1906 u příležitosti 25. výročí svého trvání jako dar od šlechtického rodu Fürstenberků. Je krásně vyšívaný a shodou okolností je nyní součástí našeho sbírkového fondu.

Za doby Československé republiky jsem přijížděl T. G. Masaryk, který byl taktéž velkým podporovatelem hasičů?

Přesně tak. Po první světové válce se trochu změnilo navázání na tradice. Masaryk přijel poprvé do Lán v roce 1921. Od té doby tu pobýval velmi často a Lány si oblíbil. Říkal o nich, že je to místo, kde je doma. Když, jako prezident řekl, jedeme domů, tak tím místem myslel Lány. Velice úzce se propojil s místními lidmi i spolky. Podporoval místní hasiče a byl častým návštěvníkem jejich výročních schůzí a různých akcí. Také i proto přijal místní sbor název SDH T. G. Masaryka.

Hasiči mu také byli vděční a na jeho památku založili tradici, které se říká Masarykovy vatry. Mohla byste nám k nim něco říct?

To je velice krásná tradice, která vznikla v roce 1935 u příležitosti 85. narozenin T. G. Masaryka. Místní hasiči zde zapálili vatru, a tu pak zapalovali i při dalších příležitostech jeho narozenin. Je třeba říct, že ten rok 1935 byl posledním v jeho prezidentském období. Pak mu byl zámek a ponechán na dožití, i když už nebyl prezidentem. Přesto si ho tu i nadále uchovávali ve velké úctě. Předposlední vatra pak vzplála v roce 1937, a to nejenom u příležitosti jeho narozenin, ale i bohužel u příležitosti jeho úmrtí září 1937. Poté však už mohla být zapálena pouze jediná, 14. září 1938. Pak to bylo komplikované, protože přichází druhá světová válka. Po ní se sice usilovalo obnovení vater, ale režim už příliš k odkazu T. G. Masaryka nakloněný nebyl. Takže to bylo možné až po roce 1989.

U toho opět stáli hasiči?

Ano, přesně tak. Ta tradiční vatra, která byla založena době první republiky, byla obnovená roce 2001, a to právě díky Františku Poštovi, tehdejšímu starostovi dobrovolných hasičů. A také díky bývalému řediteli Muzea T. G. Masaryka v Lánech.

František Pošta, které jsem osobně znal, se zasloužil o mnohé. V roce 2010 jsem s ním organizoval propagační jízdu sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Vzpomínáte na to?

Byla to krásná událost. Myslím si, že takových tradic musí jen přibývat, protože připomínání historie je velice důležité. To je úžasné v tom, že novodobí hasiči po roce 1989 navázali na Masaryka, kterého si velice váží, ale nezapomínají ani na Fürstenberka. Takže si často chodí uctít i památku Fürstenberků k jejich hrobce v Nižboru. Je to krásné propojení historie, její oživování a myslím si, že na tom má právě velký podíl František Pošta, který byl i místním kronikářem. Bohužel, už nás před několika lety opustil. Nyní je to takové bílé místo, dosud nevyplněné.

Dnes máme 16. září 2023 a opět se v Lánech chystá Masarykova vatra. Jaký bude mít program?

Je to opravdu již tradiční akce, která má stálý program. V pět hodin se scházíme tady v Muzeu T. G. Masaryka, v šest hodin uctíme na hřbitově jeho památku a v sedm hodin je zapalování vatry u sokolského cvičiště. Je hezké, že se kromě hasičů do této akce zapojuje také obec. Navíc, dnes celý den mohou zájemci navštívit kulinářský jarmark. Jedná se o takovou hezkou sousedskou sešlost. Není to nic příliš oficiálního, i když k nám jezdí významní hosté z politických kruhů. Zůstává to stále dobrým sousedským setkáním, na kterém jsou přítomni hasiči, obec a muzeum.

Paní ředitelko, já vám přeji, aby ta vaše spolupráce s hasiči pokračovala jako doposud, a aby se vám ta dnešní vatra vydařila, jako i ty ostatní.

Budeme se těšit.

Na shledanou.

Na shledanou.

Zpět

Další zprávy: podcast, Středočeský