Drobečková navigace

PODCAST: Hasík slaví čtvrt století

| |

Logo s veselým zeleným dráčkem v červené hasičské přilbě vešlo už do podvědomí široké veřejnosti. Celé čtvrt století ho znají děti po celé republice.

Zpět

👇PODCAST K POSLECHU👇

Bohdan Mikulka, Štěpán Mikulka, Miroslav Piňos – tři jména, která v roce 1996 stála při zrodu skvělého nápadu, který se rychle ujal. Jednoho z nich, Bohdana Mikulku, jsem navštívil na jeho pracovišti na stanici HZS Moravskoslezského kraje v Bruntálua zeptal se:

Bohdane, hovořil jsem s tebou poprvé na začátku vaší činnosti. Kolik to už je let?

Musím říct, že jsem doloval v paměti, a ještě před nedávnem jsem si myslel, že slavíme dvacáté výročí. Ale jak jsme to spolu počítali, už to je pětadvacet let. V roce 1996 jsme tak nějak vpluli do těchto vod.

 

Pokud si vzpomínám, byli jste takoví tři králové…

To je pravda. Byli jsme tři a jsme stále tři. Jsem to já, můj bratr Štěpán Mikulka, který slouží jako profesionální hasič tady na stanici v Bruntále a je to Míra Piňos, který nám dlouhodobě dělá zázemí, pokud se týče získávání grantů a jiné podpory, jenž je nezbytná. Jeho role je zejména v tom, že on se pohybuje ve školství, vyzná se v aktuální legislativě atd. Prostě zajímá se o vše, co se týká dětí a žáků na školách.

Nejsem si jistý, jestli všichni vědí, co děláte. Mohl bys o tom něco říct?

Hasík.cz je iniciativa, která je tady poměrně dlouhou dobu. Hlavní náplní našeho programu je vzdělávání dětí základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva. Je to stále naše základní hrací plocha. Je třeba však dodat, že s postupem času jsme byli nuceni ten svůj původní program obnovit rozšířili jsme ho i na střední školy.

Naplňovat tak náročný úkol chce určitou podporu. Máte ji?

Podpora tu samozřejmě je a já jsem za ní velice vděčný, i když ti lidé, jakkoliv fungují v rámci tohoto programu, a jsou jich stovky, za to nic nechtějí, tak ten program sám o sobě nějaké finance potřebuje. Například na tisk propagačních materiálů. Jsme velice vděční generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, které žádáme o dotace, a to nám vychází velmi vstříc. Je to velice významný partner. Tím je i logicky Moravskoslezský kraj. Náš generální partner v současnosti je HZS Jihomoravského kraje.

Takže máte širokou působnost. V kolika krajích?

Krajů je hodně. Praha, Středočeský kraj… Dalo by se říct, že ta působnost je celonárodní.

Známé je vaše logo, které je velice vtipné a pěkné. Nezdá se ti, že je používáno i jinde?

To je záludná otázka. My se s tímhle potýkáme stále a s klukama pořád balancujeme na hraně toho, jak se k tomu postavit. Vycházejme z principu, že chceme, aby veškeré informace, které v Hasíkovi šíříme, a které tvoříme a dáváme dohromady, aby byly volně přístupné, ale zároveň, aby se s nimi nakládalo na základě určitých principů. To znamená, nevadí nám, když nám někdo zavolá, že by chtěl využít určité pasáže z našich textů, některé propagační materiály, popřípadě použít logo za nějakým smysluplným účelem, který se vejde do toho rámce toho programu. Ale stává se, že někdo nás cituje bez našeho vědomí, ve špatném kontextu, na špatných místech, nebo si bez našeho souhlasu vypůjčí naše logo. A to už je problém, protože, každý, když něco dělá, chce mít jistotu, že jeho produkt je využíván k tomu, k čemu má být. Naše idea má smysl ve školství a v tom, abychom vzdělávali naše děti v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.  

 

Co považuješ za váš největší úspěch?

Ten bych rozdělil do dvou částí. První je, že vůbec Hasík dokáže fungovat čtvrt století. Velkým úspěchem pro nás je to, že se nám podařilo oslovit deseti tisíce dětí, které se osobně setkaly s hasiči a s touto problematikou a statisticky lze předpokládat, že nějaká informace jim v hlavách uvízla. A stejně tak lze předpokládat, že už mohla někomu zachránit život, zdraví nebo majetek. To všeobecně považujeme za velký úspěch. Druhá jeho část je, že jsem se setkal se stovkami dobrovolných a profesionálních hasičů, kteří hasičinu stále považují za své poslání a já jim za to moc děkuju a považuji si za to, že jsem měl tu čest je oslovit a oni se mnou spolupracují.

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR