Drobečková navigace

PODCAST: Není okrsek jako okrsek

| |

Rozhovor se starostou okrsku Benešov u Boskovic Radkem Ošlejškem.

Zpět

Tady je Pepa Nitra, všechny vás zdravím na Hasičovo, a to tentokrát z Benešova u Boskovic. Jsem tady se starostou zdejšího okrsku Radkem Ošlejškem. Okrsek se právě chystá na nedělní floriánskou mši. Ještě nedávno, poslední dubnovou neděli, se konala velká tradiční hasičská pouť v nedalekých Křtinách. Tady se připravuje, něco podobného, ale v menším provedení. Radku, jak dlouho trvá vaše pouťová tradice?

Vzhledem k tomu, že jsme na Moravě, tak tady tradice mají velkou váhu. Pokud si pamatuji, tak tato pravidelná akce byla obnovena někdy na začátku devadesátých let. Trochu nevýhodou našeho okrsku je, že spadáme do dvou farností. Mše probíhají na dvou místech, ve dvou kostelích.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Kde?

Ve Žďárné a v Benešově. Ale zase naopak, účast je opravdu velká, takže do jednoho kostela bychom se určitě nevlezli. Má to tedy i svoje výhody.

Ty jsi se ale teď vrátil z jiné akce. Co to bylo?

Právě jsem se vrátil z Vícova u Prostějova, protože tam otevírali novou zbrojnici. Jeli jsme tam hlavně proto, že obec Suchý, ze které pocházím, má s Vícovem část společné historie z konce druhé světové války, kdy někteří vícovští občané byli převezeni na Suchý, a tam popraveni. My s Vícovem udržujeme dlouhodobou spolupráci a dnes jsme tam byli při poněkud slavnostnější příležitosti - otevření hasičské zbrojnice. Byli jsme jim ukázat naši cisternu ZIL.

Patrně se jedná o nějakou historickou raritu?

Pokud vím, tak je to ještě poslední ZIL, který slouží ve výjezdu.

Mše svatého Floriána je jedna věc, ale vy děláte více akcí?

Rozhodně. Pokud se týká okrsku, tak ten je neformální spolek v rámci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Troufám si říct, že náš okrsek je nejenom velký, ale i velmi aktivní a já jsem za to rád. Těch akcí děláme spoustu. Když jsem v roce 2010 nastoupil do funkce starosty, tak mým cílem bylo podporovat součinnost sborů, protože jsme vesnice, které spolu sousedí. Popravdě, pokud se člověk s lidmi z těch obcí nesetkává a nespolupracuje s nimi, tak ten sociální kontakt a další věci kolem časem vyprchají. Snažíme se proto vytvářet aktivity, které nás stmelují, kde se navzájem informujeme a podporujeme.

Mohl bys to nějak konkretizovat?

Tak kromě mší svatého Floriana, tak je to hlavně ve sportovní oblasti. Okrsek pracuje v rigorózním řízení. Máme své pravidelné schůze se zápisy. Ty jsou k dispozici každému, kdo o ně projeví zájem. Každý může navštívit náš veřejný mailový portál. Máme zájem sbory co nejvíce informovat a zároveň je napojovat na činnost okrsku. Jedním z výsledku našeho snažení je, že začaly vznikat sportovní aktivity jako například soutěže sborů. Těch začalo přibývat a přibývat, až jsme si řekli, pojďme udělat okrskovou soutěž. Pojďme si určit pravidla, aby to v okrsku začalo žít. A skutečně se nám to vyplatilo. V roce 2014 jsme začínali s okrskovou soutěží pro děti se čtyřmi družstvy, a dnes jsme na nějakých osmi až devíti. Sbory to motivuje a jedou na soutěž, i když třeba prší. To je jenom příklad ze sportu, ale těch akcí se dá najít více.

Třeba, pokud se týče jednotek. Víme, že mají za povinnost organizovat školení a výcvik. My se ho snažíme v rámci okrsku sjednotit a dělat jednotná cvičení, která mají smysl. Není to tak, že se jenom někde sejdeme, ale je to velice dobře promyšlená činnost. Faktem je, že máme výhodu vybrat si v rámci okrsku šikovné lidi, kteří dokáží něco zorganizovat. Máme výborného velitele Milana Tlamku z SDH Okrouhlá, který je profesionálním hasičem a je schopný vše připravit na odpovídající úrovni. V tom vidím přínos, že je to mnohem lepší, než aby si každý připravoval výcvik samostatně. Jen tak se sbory spojí a začnou organizovat svou činnost společně.

Jakou máte podporu ze strany obcí a okresního sdružení?

Jako okrsek jsme skutečně nezávislí, a ta podpora jde zdola. Jsme zapsáni i v obchodním rejstříku. Veškerá iniciativa vychází ze sborů, které jsou si vědomy, že tento systém má smysl. Vnímám to tak, že okrskové akce podstatě zorganizuje sbor v místě, kde se koná. Třeba okrskovou soutěž vloni zorganizoval Benešov a vzal si všechno na své triko. Jde mi spíše o to, akce koordinovat než být podporován někým. Důležité je, aby sbory si uvědomovaly, že to smysl a že jim to něco přináší.

Vím, že v okrsků máte spoustu dobrých jednotlivců. Mohl bys někoho jmenovat?

Mimochodem, to že děláme dobře je i fakt, že máme v okresním sdružení nejvíce zástupců. Z osmi členů výboru okresu Blansko jsou tři od nás. A není to žádná náhoda. Jak se scházíme a jak koordinujeme své akce, tak motivujeme lidi, aby šli dál. Aby měli větší ambice. Ne náhodou, například Pavol Herda z SDH Benešov je nejenom zástupcem starosty okresního sdružení, ale je i zakládajícím členem okresní odborné rady pro historii a muzejnictví. Dělá obrovskou práci a propaguje nejenom okrsek. Účastní se se svými vestami různých akcí po celé Moravě.

To mohu potvrdit. Mohl bys jmenovat ještě někoho jiného?

Je nevděčné někoho jmenovat. Těch lidí je rozhodně moc. Už jsem zmínil velitele Milana Tlamku. Ale to není jenom o organizaci různých cvičení. Například máme povinnost dělat praxi v práci s motorovou pilou. Když máme na okrsku člověka, který dělá tu práci i v lesnictví, je ve svém oboru expertem a zároveň je schopný sehnat dřevo a stromy na kácení, tak ho plně využíváme. Jde to Petra Šindelku z SDH Ludíkov.

Je toho dost, o čem bychom si mohli ještě vyprávět. Ale na závěr mi prosím řekni, co teď chystáte? Co vás letos ještě významného čeká?

Těch akcí je hrozně moc. Samozřejmě budeme nejvíce pokračovat v těch sportovních. Ale když jsem zrovna v minulé odpovědi skončil u SDH Ludíkov, tak tam na podzim budou slavit své kulaté výročí. Bude to nejvýznamnější výročí na okrsku, takže očekáváme velkou část a už se na to těším.

To je skvělé. Tak, aby vám to vyšlo stejně, jako ostatní akce a někdy zas na shledanou.

Mějte se. Ahoj

Zpět

Další zprávy: podcast, Středočeský