Drobečková navigace

PODCAST: Hasičští trubači z Mělníka

| |

Na Hasičovo vás v předvánočním čase zdraví Pepa Nitra. Jsem tady s vedoucím Velkého dechového orchestru Mělník Václavem Jakubcem.

Zpět

Chci si s ním popovídat tentokrát ne o jeho orchestru, ale trubačích.

Vašku, je adventní čas a vy troubíte na různých adventech. Kde všude?

Adventy teď zkoušíme a pilujeme repertoár, ale nedávno jsme také hráli na průvodu svatého Martina. To jsme trubače doplnili ještě o bubeníky, protože se to do toho průvodu opravdu hodilo. Nyní chystáme adventní část, a to budeme hrát například v Bořanovicích, protože členem trubačů je i bořanovický starosta a hrajeme u něj každým rokem. Potom je připraveno vystoupení na Mělníku před kulturním domem, rozsvěcet strom budeme i v domě seniorů. Potom nás čeká vánoční vytrubování na zámku ve Veltrusích.

👇PODCAST K POSLECHU👇

To vše je o přicházejících Vánocích. Ale já tu jsem teď s tebou proto, že vy vystupujete také coby hasičtí trubači. Jak k tomu došlo, že jste se dali i tímto směrem?

Už jsou to asi tři roky, co jsi mě oslovil (bylo to v roce 2019, pozn. pN) na setkání hasičů na Řípu. Úplně perfektní akce. My jsme tam hráli s velkým orchestrem do průvodu a k tomu jsme udělali ještě takovou menší partu trubačů a hráli jsme fanfáry a další. To nás pak vedlo k tomu, že jsme se rozhodli na druhé setkání zajistit si hasičské historické uniformy. Vše jsme nacvičili a myslím si, že to mělo úspěch. Navíc, hráli jsme na takovém zvláštním místě.

Chtěl jsem říct že, jak si sám podotknul, nehrajete jenom fanfáry. Ale jako trubači jste schopni zahrát i tak náročné skladby, jako je Vangelisovo „Dobytí ráje“.

Je to přesně tak. Bylo to pod Řípem. Tam byly nastoupené sbory, kterým hrál velký orchestr, ale pak se šlo průvodem nahoru, kde se křtily knihy a žehnaly prapory, a tam jsme hráli těm, kteří přicházeli udýchání nahoru. Přitom jsme jim hráli „Dobytí ráje“.

Byl to i pro nás, účastníky, velký zážitek. Letos jste měli i nejvzdálenější akci, když jste troubili na setkání automobilových stříkaček Pyrocar 2023 v Přibyslavi. Jak na to vzpomínáš?

Pyrocar byl úplně super. Mě se tam nejvíc líbilo, jak to všechno bylo perfektně připravené. My jsme už zažili mnoho akcí, ale ty víceméně probíhaly náhodně. Tady bylo vše přesně nalajnované. Ještě, co bylo nádherné, tak počet účastníků. To byla úplně fenomenální akce, kdy takhle lidé drží pohromadě.

Šlo o celostátní akci, na které bylo hodně hasičů. Vy jste ale ochotni hrát třeba i pro jednotlivé sbory, jako třeba v Libkovicích pod Řípem.

Jo, Libkovice pod Řípem. To také bylo super. Samozřejmě, zahrajeme i malým sborům, třeba k jejich výročím a podobně.

Vašku, vy míváte na sobě historické bílé hasičské uniformy. Jak jste k nim přišli?

Odkoukali jsme to jinde a přemýšleli, jak si je pořídit. A moje přítelkyně Jiřka Mališová vše promyslela a vyrobila je. Dalo ji to hodně práce. Hlavně ty čamary. S nimi je to náročnější i na údržbu. Když se uniformy mají vyprat, tak se čamary musí odpárat a pak je zase dát zpátky.

S tím mám také zkušenosti. Ale Jiřinka, nejen že vám ušila slušivé uniformy, ale je také vaší manažerkou?

Ano, je manažerkou a drží nás hodně pohromadě. Nejenom orchestr, ale i trubače. Všechno zařizuje a řeší i drobné konflikty. Je to dost náročná práce a bez ní si to nedokážu představit. Je naší oporou.

Jaké jako trubači používáte nástroje?

Určitě trubky. Je první a druhá. Když se jde třeba do průvodu je jich více. Tak máme dvě první a dvě druhé trubky. Pak tam jsou pozouny a mohou tam být i baskřídlovky. Pozouny mají takový pronikavější zvuk, a to do toho všeho patří. Já hraju na tubu. A třeba do průvodu si vezmu i basový pozoun. Pak je ten tón ostřejší. Hrajeme tak, jak je potřeba.

Kdyby někdo chtěl, abyste mu při nějaké slavnostní příležitosti zahráli, kam se má obrátit?

Kontakty jsou na nás na stránkách Velkého dechového orchestru Mělník: vdomelnik.webnode.cz.

Takže tam si najdou Václava Jakubce, kterému teď velice moc děkuji za rozhovor a těším se, že uslyším nejenom velký dechový orchestr, ale i jeho trubače zase na nějaké pěkné hasičské akci.

Takže Vašku, hezké Vánoce a dobrý příští rok.

Pepo, já ti moc děkuji a také se těším na nějaké další akci.

Zpět

Další zprávy: podcast, Celá ČR