Drobečková navigace

PODCAST: Hasičské muzeum Jana Štalmacha

| |

Uprostřed Vizovických vrchů na Zlínsku jsou Vizovice, které neznamenají jen dobrou pálenku či Bolka Polívku. Je zde také hasičské muzeum, které založil, stará se o něj a je vlastně jeho dobrým otcem – zasloužilý hasič Jan Štalmach.

Zpět

👇PODCAST K POSLECHU👇

Ve Vizovicích je starostou sboru už od roku 1982 a tím je i nejdéle sloužícím starostou v historii SDH. Jenom on nám může odpovědět na otázku: 

Jak muzeum vzniklo? Kdo přišel na myšlenku vytvořit ho právě zde?

Muzeum jsme chtěli založit už u příležitosti 100. výročí založení místního sboru, ale to se tak trochu nestíhalo. Došlo k tomu až 30. dubna 2014. Ale všechny stříkačky, které zde vidíte, a ostatní techniku jsme k tomu kulatému výročí opravili a vše je funkční. Chybělo nám jen získat nějakou místnost, kde by se to všechno mohlo vystavit. Je tady Všechno, co se ve Vizovicích za sto let dochovalo, nic není zapůjčeno odjinud. Jak hadicové vozy, kočárová, zápřahová i ruční stříkačka, všechno je našeho sboru. A co se tu nevlezlo, to jsme dali pryč.

Vizovice mají družbu se slovenskými Gajary

Takže tu máme možnost se seznámit s celou historií vizovického sboru?

Sbor dobrovolných hasičů ve Vizovicích byl založen 17. července 1886 za podpory a předsednictví Rudolfa svobodného pána barona Stillfrieda. Ten dal dohromady zájemce, napsal stanovy, a hlavně poskytl potřebné finance. Ale brzy na to, 28. srpna 1887 postihl město vůbec největší požár v jeho dějinách. Shořelo 129 domů, 84 stodol naplněných obilím a pící, 204 chlévů. Plameny pohltily celé náměstí a okolní ulice. Zničena byla starobylá radnice a v ní obecní archiv. Na baronově zámku zůstaly v parku jen ohořelé stromy. PO několika letech naši předkové zase účinně pomáhali při povodních 7. června 1891. Je zajímavé, že záplavy se ve Vizovicích opakují vždy po 48 letech a vždy v měsíci červnu.

Vznik sboru podpořil pan baron. A kdo podpořil vznik muzea?

Přispěla nám senátorka Alena Gajdůšková, senátor Ivo Valenta, samozřejmě město Vizovice a Okresní sdružení hasičů Zlín. Muselo se to tady omítnout, vymalovat, předělávala se elektrika a nechaly se vyrobit výstavní skřínky na archiválie. Máme dokumenty od založení sboru až po dnešek. Například smlouvu o spolupráci s požárním sborem Gajary na Slovensku z roku 1968.

Co považuješ za nejzajímavější exponát?

Asi kočárovou stříkačku z roku 1886. Ta se při dojezdu k požáru odpojila a fungovala klasicky jako ruční. Pak tu máme vzácnou pozlacenou přilbu s moravskou orlicí vyloženou rubínem a kobaltem. Ale, zajímavé je tu všechno. V našem muzeum můžete vidět automobilovou cisternu Praga RN, čtyřkolové a dvoukolové dřevěné ruční stříkačky, hadicové vozy, přívěsné a přenosné stříkačky, háky, žebře, přilby, uniformy, diplomy, medaile, spoustu vyznamenaní, písemných listin a fotografií.

Nechybí vám tu ani hodně artefaktů ze současnosti. Ty poháry jsou také všechny vizovické?

Je tu jen pár, protože asi dalších sto padesát jich máme vystaveno a cvičné louce, kde máme klubovnu.

Doslechl jsem se, že vizovičtí hasiči jsou nejenom dobří v požárním sportu, ale i v zásazích. Úspěšně si vedli při požáru pálenice.

Druhý největší požár byl v roce 1984 ve firmě Rudolf Jelínek, kde vybouchly lihové páry. Na základě našeho zásahu vizovická kapela Fleret nám natočila hasičskou hymnu na téma tohoto požáru. Pouštíme ji návštěvníkům na závěr prohlídky s přáním, aby k nám zase rádi někdy přišli.

Hasičské muzeum Vizovice se nachází v areálu technických služeb, Zlínská 372. Rezervace a objednávky prohlídek na mobilu: 732 887 887 nebo na e-mailu: hasici.vizovice@seznam.cz

Zpět

Další zprávy: podcast, Zlínský