Drobečková navigace

PODCAST: Nejvýše položená hasičárna v České republice

| |

Povídání s dobrovolným hasičem a majitelem krkonošské Luční boudy Standou Benešem.

Zpět

Zdravím vás na Hasičovo. Tady je Pepa Nitra. Jsem uprostřed Krkonoš, nebo vlastně v jejich srdci na Luční boudě. Kdo jste někdy byl v těchto krásných horách, tak určitě Luční boudu znáte a já jsem tady s jejím majitelem Stanislavem Benešem. Ahoj Stando.

Ahoj.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Chci si s ním povídat o čtyřech stoletích nejvýše položené české chaty. Za tu historii čtyř set let si určitě bouda něco zažila?

Bezpochyby. Dokonce to není těch čtyři sta let, ale více. Čtyři sta let je dokázaných podle mlýnského kola, ve kterém je vytesaný letopočet. Nicméně se traduje, že bouda vznikla zhruba někdy v polovině 16. století.

Já jsem se dočetl, že byla postavena patrně v roce 1623. Prý hned na to, v roce 1625 vyhořela?

Ne, ne. Rok 1625 se bral, že je to možný druhý termín jejího založení, protože na tom mlýnském kole nebylo úplně znatelné, jestli je tam 1623 nebo 1625.

Takže za těch čtyři sta let vyhořela kolikrát?

To samozřejmě přesně nevíme, ale vyhořela určitě víckrát. Ten nejvýznamnější požár byl v roce 1938, tedy před válkou.

Traduje se, že ji zapálili českoslovenští vojáci, když postupovali Němcům naše území po mnichovské dohodě?

Je to pravda. Dokonce to ještě máme potvrzeno od svědků. Severní zeď tohoto baráku totiž byla hranice mezi Sudety a Německem a kousek nad ní byly vybudovány obranné bunkry. Majitelé Bönschové tehdy utekli, protože se trochu báli a od posledních pamětníků víme, že právě vojáci z těch bunkrů neměli co dělat, protože sice mobilizace byla, ale střílet do nikoho nesměli, tak tím pádem sem na Luční boudu chodili dělat mejdany. A pak to po jednom takovém večírku to tady od cigarety vyhořelo. Sice se říkalo, že bouda byla vypálena na obranu republiky, ale nebyla to tak úplně pravda.

Já chci ještě posluchačům vysvětlit, proč se pořád bavíme o požárech. Protože tady, na Luční boudě je nejvýše položena hasičárna v České republice. Je to tak?

Je to tak. Máme tady hasičské družstvo, které samozřejmě spadá pod SDH Pec pod Sněžkou.

Ty jsi jeho velitel. Kolik máte členů a jakou máte výzbroj a výstroj?

Je to 3+1 družstvo, ale nicméně my se tady střídáme a občas se vyskytne vícero hasičů, kteří pocházejí z jiných částí republiky, a to znamená, že v některých obdobích jsme tady měli počet až 7+1.

Všechno jsou tedy zdejší zaměstnanci. Jak jsou odborně připraveni na to, že mohou být i hasiči?

Je to jenom malé družstvo a je předurčeno pro záchranu v případě, že by se něco mimořádného vyskytlo na Luční boudě anebo v našem blízkém okolí. Jsme odborně připraveni na hašení. Dokonce jsme schopni vést útok dvěma proudy, protože tady máme vydatný zdroj vody. Jelikož máme k dispozici i dva dejcháky, je domluvena spolupráce o pomoci s ostatními boudaři, že bychom byli schopni vyslat své lidi v případě, že by něčemu došlo jinde.

Takže vyzbrojeni a vystrojeni jste dostatečně? Co máte ještě k dispozici, kromě těch dvou dejcháků?

Jsme schopni čerpadly hasit na dva proudy. To jsme si i vyzkoušeli. Dokonce tady zhruba před šesti lety proběhlo velké cvičení s tématem, že hoří Luční bouda. Přijelo šest jednotek. Bylo to na jaře, takže ještě byl sníh. To znamená, že ostatní hasičské jednotky byly schopné se dostat jenom na Výrovku a odtud je teprve bylo možné přivézt rolbami sem. A tak jsme si vyzkoušeli, že pokud nezasáhneme sami, tak pravděpodobně ostatní přijedou už jen uklidit spáleniště.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje generál František Mencl tehdy konstatoval, že dojezd jednotky z Pece pod Sněžkou je půlhodina a profesionálních hasičů z Trutnova padesát minut. Prý všechno je jinak na vás.

Přesně tak. Dokonce jsme s bývalým náčelníkem (Menclem) samozřejmě byli ve velice blízkém kontaktu, protože s ním jsme to tady vlastně i zakládali. Ať už původní záchrannou službu Vrcholky hor, což je ostatní složka integrovaného záchranného systému, tak i hasičské družstvo.

Na ostatních boudách ale hrozí stejně velké nebezpečí. Naposledy třeba hořela Petrova bouda a hořelo i jinde. Jak to mají u sousedů?

Tohle u nás je vlastně jediný originál. To znamená, že hasičské družstvo je pouze na Luční boudě. Je to tedy nejvýše položené hasičské družstvo v republice. Ostatním boudám, které jsou poblíž, jsme schopni samozřejmě určitou základní pomoc poskytnout. Ale říkám základní, protože jinde je kolikrát problém s vodou. Znamená to, že tam jsme schopni pomoct pouze tím způsobem, abychom mohli obyvatele postižených bud nějakým způsobem evakuovat.

Stando, přeji k tomu 400. výročí mého oblíbeného místa Luční boudy všechno nejlepší a hlavně přeji, aby přinejmenším v nejbližších sto letech tady nehořelo a nemuseli jste zasahovat.

Přesně tak. Protože já pevně věřím, že to, že jsme tady udělali hasičské družstvo je pouze prevence a že ho snad nikdy nepoužijeme. Myslím tím, že by hořela Luční bouda. Děkuju.

Tak, zatím ahoj.

Ahoj!

Zpět

Další zprávy: podcast, Královehradecký