Drobečková navigace

PODCAST: Hydrofor - Jediný zachovalý královský stroj

| |

Já, jako místostarosta obce Hněvčeves, jsem se rozhodl, že za pomoc našich hasičů při dění v obci seženu pro sbor, který čítal patnáct lidí, z čehož byla asi polovina tzv. opravdových srdcařů, historickou stříkačku.

Zpět

Nelehký úkol se po čase podařil, sehnal jsem a svolaná schůze nákup posvětila. Po telefonickém smlouvání, kdy majitel stroje trval na ceně 50 000 Kč, jsem nakonec zaplatil 10 000 Kč a zbytek doplatilo SDH. A tak jsme vyrazili směr severní Čechy. Stroj jsme vynesli ze sklepa, já dohodl prodej a mohlo se jet domů. Cestou jsem přemýšlel, proč stříkačku neodvezli němečtí hasiči, kteří o ní jevili zájem? A navíc, týden před námi, hasiči od Hodonína.

👇Klikni a poslechni si PODCAST👇

Náš hydrofor byl vyroben v roce 1872 firmou G. A. Jauck z Lipska. Šlo o Královskou slévárnu kostelních zvonů, která měla ve svém programu mimo jiné i výrobu hasičských stříkaček pro tehdejší Rakousko-Uhersko, a tím i pro české a moravské země. V roce 1872 si ji zakoupilo město Úštěk-Auscha. O tom byly nalezeny díky místnímu kronikáři záznamy v kronice města.

Snažil jsem se na internetu najít stejné hydrofory, ale bez výsledku. Pátral jsem také po hasičských muzeích a německých sborech. Náhoda tomu chtěla a zjistil jsem, že v Chrastavě u Míry Pivoňky jsou dvě podobné. Na to jsem se začal zaměřovat na slévárny bronzu a mosazi, což přineslo úspěch. Dostal jsem tip na Stefana Kruegra z Německa, který hledal stejné stroje jako já u nich. Poslal mi dokumenty, které pro mě měly cenu zlata. Ukázalo se, že do dnešního dne jsou dva podobné exponáty v obcích kolem Lipska. Našel jsem také jednu parní stříkačku stejné značky v Myslovicích v Polsku. Ale slzy do očí mi vehnal pouze ojedinělý, jediný kus hydroforu, naprosto odlišný, který je můj a hasičů v Hněvčevsi. A že se jedná o naprostou raritu snad nemusím ani zdůrazňovat. Jediný funkční kus v okrese Hradec Králové, Královéhradeckém kraji, České republice a nepřeháním, když řeknu, že na světě. Patentováno ve Švýcarsku - č. patentu 1472.

Nedávno byla na hradě Schönfels organizována první česko-německá výstava příhraniční spolupráce a ředitelem Centra hasičského hnutí Přibyslav Jiřím Pátkem mi byla nabídnuta možnost s naším královským strojem reprezentovat Českou republiku. A tam se ukázalo, že stejný kus není. Pyšně jsem si stroj odvážel po dvouměsíčním odloučení domů. Nadešly ukázky na výstavě Pyros 2015, pátém sjezdu SH ČMS v Pardubicích, oslavách výročí sborů v okolí… Také na našich dětských dnech, kdy caparti s lehkostí pumpují vodu z kádě a další stříkají proudnicí.

A co je unikátní? Za pět let hledání se mi podařilo zdokumentovat podklady od výrobce a zjistit, kdo našeho krasavce koupil před námi. Lví podíl na záchraně hydroforu má bývalý ředitel ZOO Ústí nad Labem pan Bořek Voráč.

Je nutno dodat, že jsem musel replikovat chybějící kusy, hadičníky z mosazi, konopné hadice, mosazné redukce, vyrobit koš z měděného plechu a opletený proutím, vydražit v Německu na eBay proudnice z té doby a vyrobit na automatu matky se stoupáním, odpovídající fotkám výrobce a další. Dnes veřejnosti představuji to, co jsem sehnal, nalezl, vyrobil a slavnostně předal do společného užívání hasičů v Hněvčevsi. Držím si svůj podíl na stroji, který je dán zaplacením 10 000 Kč, jako pojistku, aby v budoucnu nemohlo být se strojem kupčeno a vždy se muselo jednat s podílníkem. Pokud by se vyskytly problémy, svůj podíl převedu na některé hasičské muzeum.

Zatím nechám na vás, přátelé a hasiči, abyste si mohli stroj v péči srdcařů z Hněvčevse prohlédnout a vynadívat se na um našich předků, na to, jak dovedli tenkrát technicky přemýšlet. A největší výhoda tohoto stroje? Toto stříkací zařízení se nechalo donést až na místo, kam do uzoučkých tehdejších uliček nemohly zajet ruční kolové, koňské ani parní stroje. 

Josef Bis, SDH Hněvčeves

Blok

Hydrofor je dodavač vody. V hasičství stroj, kterým lze vodu z hloubky (do 7 m) sáti a do jiných stříkaček dodávati. Možno sice jako hydroforu používati každé stříkačky, jež má sací přístroj, ale charakteristickými známkami hydroforů jsou velký průměr bot (přes 130 mm), co nejmenší tření vody ve stroji, k jehož zmírnění bývá i objem průlivů zvětšen, a snadná přístupnost zámyček. Máme hydrofory různých soustav, odpovídající různým soustavám stříkaček, vozové i sundavací, se dvěma i o jedné botě, s botami svislými, vodorovnými i nakloněnými, s nádržkou i bez ní. Hydroforem dodávati lze bez velké námahy pumpujících vodu až na 500 m; pokud plniti jest týmž hydroforem současně nádržky dvou stříkaček, používá se k rozdvojení proudu přenosné vidlice, opatřené kohoutky, ač není-li hydrofor již zřízen jako dvouproudní. Pojmenování hydrofor užívá se v novější době zpravidla jen pro stříkací stroje bez nádržek. 

Ottův slovník naučný

Zpět

Další zprávy: podcast, Královehradecký