Drobečková navigace

PODCAST: U nás se fakt nenudíme!

| |

Tentokrát jsem si zajel popovídat s místostarostkou SDH Heřmanova Huť u Plzně Štěpánkou Novákovou. Informovala nás o tom, že:

Zpět

Po dvouleté covidové odmlce se SDH Heřmanova Huť v roce 2022 zase naplno pustilo do pořádání kulturních a společenských akcí. První větší událostí byl na Velký pátek 4. ročník Velikonoční kuličkiády. To, že se v naší obci nepořádala dva roky prakticky žádná zábava, bylo znát. Lidé se odnaučili chodit za sportem i kulturou. Oproti předešlým letům bylo méně hráčů, ale měli jsme objednané super počasí, a tak si malí i velcí pořádně zacvrnkali. Závěr dubna patří zdobení májky, které je u nás spojeno s rejem čarodějnic. Nečekaně se u spolkového domu sešlo přes tři sta lidí. Akce byla pořádána (jako většina takových) ve spolupráci s obcí Heřmanova Huť, která hasiče podporuje, jak může.

Sváteční 7. květen 2022 byl dnem dalšího ročníku Memoriálu O. Rubnera a V. Fišara – soutěže v požárním útoku. Celkem přijelo sedmnáct dětských týmů od přípravky po dorost a čtyři družstva dospělých ze sborů v našem okolí.

V naší obci to opravdu žije a hasiči se snaží pomoci pořadatelsky i asistenčně. Například na třech hudebních festivalech – Vyvrhells pro děti (14. května 2022), Farák Festu (6. srpna 2022) a obecním HaHa Revival Festu (10. září 2022).

Nejen kulturou je ale sbor živ. Nutný je i pravidelný výcvik členů JPO III. Kluci z výjezdovky se pravidelně scházejí na údržbu techniky, bojovou taktiku, kondiční jízdy. Když je nutné, pomáhají i s malými hasiči, kteří v Heřmanově Huti znovu působí od roku 2014. I těch po dvouleté odmlce ubylo, ale věříme, že k nám najdou opět cestu nejen ti staří, ale také noví zájemci. Nejkrásnější je, když caparti, kteří k nám v začátcích nastoupili, začínají chodit na výcviky a připravují se na práci ve výjezdové jednotce. Je jich zatím jen pár, ale my jsme za to moc rádi.

Na konci května jsme absolvovali každoroční výcvikový tábor okrsku Nýřansko. Opět jsme se vrátili do obce Rochlov, kde na louce nad obcí vyrostlo stanové městečko a probíhal zde výcvik i taktické a prověřovací cvičení. Květen a červen patří v našem sboru k nejvíce náročným měsícům. Nechybí organizace dětského a sousedského dne, několik závodů v požárním útoku v rámci okrsku a před prázdninami se loučíme s našimi hasičaty.

O prázdninách máme jeden společný víkend pod stany a druhý pak na vodě. Neplánované bude naše oblíbené „rychlé kafe“ – nenápadná akce, která začne odpoledne kávou a končí v noci pečením buřtů, bramboráků nebo palačinek.  

Podzim už je ve znamení branného závodu dětí (1. října 2022) nebo oblíbené Drakiády spojené s Gulášobraním v polovině října.

Pokud byste si někdo chtěl udělat výlet do naší obce a podívat se, jak to u nás žije, sledujte facebook našeho sboru: www.facebook.com/sdh.hermanovahut nebo webové stránky obce: www.hermanovahut.cz, kde najdete všechny informace o akcích, vč. fotografií z toho, co již proběhlo.

Štěpánce jsem slíbil, že pokud to bude možné, tak se 1. října 2022 do Heřmanovy Huti přijedeme na Drakiádu a Gulášobraní podívat.

Zpět

Další zprávy: podcast, Plzeňský