Drobečková navigace

Anketa Dobrovolní hasiči roku 2021 je zahájena

| |

Již od rána jsme byli v očekávání. Dnes se od 11 hodin konala, v brněnském hotelu Continental, tisková konference Ankety Dobrovolní hasiči roku. Jak bude letos probíhat a jaké novinky pro letošní rok přináší?

Zpět

Anketa Dobrovolní hasiči roku chce motivovat stávající i potencionální nové členy. Poskytnout jim věcnou a finanční podporu při poslání a skutečně provedené činnosti, kterou si prokazatelně zaslouží. Cílí na efektivní využívání finančních prostředků na rozvoj a modernizaci zásahové techniky a propagaci činnosti dobrovolných hasičů a v neposlední řadě viditelně děkuje partnerům Ankety.

Jak vypadají důležitá data Ankety pro letošní ročník?

  • 27.05.2021 Zahájení přihlašování
  • 25.07.2021 Ukončení přihlašování
  • 09.09.2021 Zasedání odborné komise a výběr finalistů
  • 10.09.2021 Zahájení hlasování
  • 20.10.2021 Ukončení hlasování
  • 16.11.2021 Slavnostní vyhlášení výsledků

„Vy, co jste se hlásili a účastnili v uplynulých letech jste zjistili, že zejména v části doplňkových kritériích došlo k výrazné změně. Zejména teda k zjednodušení pro vás přihlašující. Pro nás pro členy odborné poroty tam žádná úleva není, protože zde bude opět probíhat kontrola pravdivosti a správnosti všech uvedených údajů ještě před tím, než je dostane odborná porota k posouzení. Určitě věnujte pozornost vyplňování formuláře, který bude určitě jednoduchý a intuitivní.“, sdělil Jiří Bezděk, prezident spolku Svatý Florián – Dobrovolní hasiči roku.

Mezi oceněné se rozdají finanční a věcné dary v hodnotě přesahující 2 400 000 Kč a opět bude na co se těšit.

Limity nastavené pro jednotlivá místa jsou:

  1. místa až 75 000 Kč + věcné ceny
  2. místa až 55 000 Kč + věcné ceny
  3. místa až 45 000 Kč + věcné ceny

 

Generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Drahoslav Ryba, který je současně předsedou odborné poroty, zdůraznil: „Díky partnerům se podařilo během uplynulých deseti ročníků ocenit 422 jednotek a sborů dobrovolných hasičů, kteří pro svoji další činnost získaly finanční a věcné dary za více jak 21 miliónů korun, za což patří všem partnerům Ankety naše poděkování.“

Opět se budou vyhodnocovat přihlášky z následujících oblastí a kategorií:

I. kategorií jsou Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcíII. kategorií jsou Sbory dobrovolných hasičů – Hasičské sbory, zařazené do příslušné oblasti:

  • Sever Moravy (Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj)
  • Jih Moravy (Jihomoravský kraj a kraj Vysočina)
  • Jih – západ Čech (Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj)
  • Střed – sever Čech (Středočeský, Ústecký kraj a Hlavní město Praha)
  • Východ Čech (Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj)

Pro letošní ročník došlo ke zjednodušení doplňkových kritérií. Pro kategorii Jednotek sborů dobrovolných hasičů jsou následující:

 Pro kategorii Sborů dobrovolných hasičů nebo Hasičských sborů pak platí:

Monika Němečková, členka poroty ve svém úvodním slovu uvedla: „U našich zásahových jednotek se činnost příliš nezměnila. Kde očekávám velkou změnu, tak to je činnost Sborů dobrovolných hasičů, kde se nám v posledním období změnila spolková činnost, kde se otevřela cesta k přímému dobrovolnictví. Věřím, že se nám zapojí sbory, kde se zapojili mladí lidé jak v nemocnicích, tak i pro seniory, ale i děti, formou roznášení letáčků v rámci pomoci. Vše bylo virtuální, což nebylo dobré pro mladou generaci, ale posunulo nás to dál a bylo to pro nás obrovskou motivací. Vidím zde obrovské portfolio projektů a budu se na něj těšit.“

V odborné porotě pro 11. ročník usednou:

Předseda komise

genpor. Ing. Drahoslav Ryba

Místopředseda poroty

brig. gen. Mgr. Bc. Slavomír Bell, MSc. MBA

Člen poroty

plk. Ing. Radim Kuchař

Člen poroty

plk. Ing. Roman Vyskočil

Člen poroty

Ing. Monika Němečková

Člen poroty

Zdeněk Milan

Člen poroty

Ing. Vasil Silvestr Pekar, Ph. D.

Zástupce generálního partnera

Ing. Pavel Káčer

Zástupce hlavních partnerů

Ing. Radek Benčík

Zástupce SF-DHR

Ing. Jiří Bezděk

"11. ročník zahrnuje velmi složité období v našem životě. Byla v podstatě pozastavena činnost kulturní a společenská našich členů v dobrovolných jednotkách, omezena byla také sportovní činnost a práce s dětmi a mládeží. neznamená to ale, že by se činnost dobrovolných hasičů zastavila úplně. kromě zásahové činnosti jednotek to byla především pomoc obcím při zajišťování a zdolávání pandemické situace, přímá pomoc občanům při zásobování a bylo to také pomoc při údržbě požárních zbrojnic a požární techniky. Takže bude zcela určitě co hodnotit.", sdělil prezident České hasičské jednoty a dodal: "Věřím, že tato Anketa napomůže tomu, aby se činnost našich jednotek dále prohloubila a zviditelnila."

Dlouholetými podporovateli dobrovolných hasičů a hlavními partnery Ankety jsou společnosti Net4Gas, Lesy ČR, ČEZ, Ford Motor Company a DCom. Partnerskou strukturu naplňují společnosti Česká pošta, ČEPS, EG.D, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, Medsol, Požární bezpečnost, Patrol, Techsport, Vinařství Prokeš, Teleskopické stožáry, Rescop a MP Buď Fit.

Mediálními partnery, podporujícími Anketu i dobrovolné hasiče dlouhodobě, jsou Deník, Ráááádio Impuls, Časopis 112, Požáry.cz, Hasičovo, Fire TV a BrnoŽurnál.

Chybět letos nebude ani Roadshow s Českým Impulsem, v rámci které navštíví tým Ankety Dobrovolní hasiči roku na více jak 40 akcí konaných dobrovolnými hasiči po celé České republice. Roadshow startuje příští víkend. Více informací ZDE!

Slavnostní gala večer se uskuteční v brněnském Boby centrum za přítomnosti kamer ČT, která poskytne přenos v živém vysílání.

ANKETA DOBROVOLNÍ HASIČI ROKU 2021 JE ZAHÁJENA, TAK NEZAPOMEŇTE POSLAT PŘIHLÁŠKU ZA VAŠI JEDNOTKU NEBO SBOR!

Do soutěže se mohou přihlásit všechny JSDHO a organizační jednotky hasičů, které pravdivě a úplně vyplní vstupní elektronický formulář přihlášky, který bude od 17.5.2021 k dispozici na webové adrese PŘIHLAŠOVÁNÍ – Anketa Dobrovolní hasiči roku. Přihlašovací formulář je nutné vyplnit a odeslat výhradně v elektronické formě nejpozději do 25. 7. 2021. Přihlášky je možné posílat se zásahy a činnostmi, které se uskutečnily v posuzovaném období od 1.7.2020 do 30.6.2021. 

Soubory ke stažení

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR