Drobečková navigace

Bezpečné Vánoce a Silvestr: Zabraňte požárům a užijte si svátky s bezpečností

| |

Vánoční svátky přinášejí období klidu a radosti, avšak i během této doby mají hasiči stále své ruce plné práce. I když by to mělo být období klidu a pohody, jednotky požární ochrany se nezřídka vydávají ke složitým situacím

Zpět

Dopravní nehody, požáry či jiné neočekávané události bohužel nezastavují svou činnost ani během svátků. Často se ukazuje, že za tyto události stojí lidská nedbalost nebo nedostatečné vědomosti, což vyžaduje stále zvýšenou pozornost a péči v tomto období.

Vánoční požáry jsou často důsledkem lidské nedbalosti, zvláště pak kouření nebo používání otevřeného ohně. Častými příčinami jsou neopatrné zacházení se svíčkami (hlavně na adventních věncích) či prskavkami, které mohou zapálit různé předměty, jako jsou ubrusy, koberce nebo záclony.

Požáry vánočních stromků se v posledních letech snížily, ale naopak vzrostl výskyt požárů z pyrotechniky.

HASIČI VARUJÍ, POZOR NA SVÍČKY A PRSKAVKY

Hořící svíčky a prskavky představují otevřený oheň a s nimi je nutné zacházet opatrně. Dokonce i ve vzdálenosti 8-10 cm od plamene svíčky se teplota vyšplhá nad 200 °C, což může způsobit zapálení papíru, plastů, textilií a dalších předmětů, které jsou poblíž hořící svíčky.

Pokud zapálíte svíčku, umístěte ji na stabilní nehořlavou podložku, aby nedošlo k přímému kontaktu plamene s povrchem (např. na adventním věnci nebo ubrusu). Svíčky by měly být umístěny dostatečně daleko od hořlavých materiálů a nedávejte je k oknům nebo blízko záclon, sedaček a dalších textilií. Nedoporučuje se ani umístění na poličku nebo skříňku, protože oheň se rychle šíří na nábytek a zařízení domácnosti.

Zapálené svíčky, ať už na vánočním stromku, adventním věnci nebo jinde, by neměly být ponechány bez dozoru. Vždy je uhasněte před odchodem z domu nebo před spaním. Dokonce byly zaznamenány případy, kdy hořící svíčka způsobila požár, když majitel odskočil na balkón zakouřit.

Bezpečnost by měla být prioritou i při používání vonných aromalamp, kde může dojít k vyhoření hořlavin na povrch.

Děti by měly být vždy pod dohledem, aby se nesnažily hrát se svíčkami nebo prskavkami.

Adventní věnce s neopatřenými svíčkami by neměly být zapalovány. Riziko jejich vzplanutí je vysoké.

Každý výrobek musí mít návod použití, který podává informace o bezpečném zacházení s výrobkem. Svíčky používané na vánoční stromky musí být opatřeny nehořlavou podložkou, která chrání jehličí. Stromek s klasickými svíčkami by měl být stále pod dozorem.

I když se požáry vánočních stromků v posledních letech výrazně snížily díky používání elektrických svíček, i s nimi je nutné dodržovat bezpečnostní pravidla. Doporučuje se kupovat výrobky v běžné síti s českým návodem a certifikáty.

Pozor na požáry vánočních stromků zejména v prvních dnech nového roku, kdy se může snadno stát, že děti zapálí prskavku a suché jehličí zahoří nebo žhavé části po prskavce spadnou na koberec nebo nábytek.

POZOR NA PYROTECHNIKU

Během Vánoc nebezpečí nepředstavují jen svíčky a prskavky – lidé se také připravují na novoroční oslavy pomocí zábavní pyrotechniky. Prodejci by však měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla při prodeji a skladování, aby nedošlo k požárům, výbuchům nebo jinému ohrožení.

CO DĚLAT V PŘÍPADĚ POŽÁRU?

Při požáru zachovejme klid a prioritou je ochrana životů a zdraví před majetkem. Zkusme požár uhasit nebo zamezit jeho šíření, využijme hasicích přístrojů nebo hydrantu, ale pozor na elektrická zařízení. V případě požáru elektrického vánočního stromku vypněte proud a pak teprve haste.

Zdraví má přednost před majetkem, a proto se nepokoušejme sami likvidovat požár za každou cenu. Okamžitě kontaktujme hasiče na tísňové lince 150 nebo 112, sdělme, co se stalo a kde, a poskytněme důležité informace. Pomozme lidem v ohrožení a při pohybu v zakouřeném prostoru chráníme dýchání vlhkou rouškou z textilie.

Opusťme hořící objekt a přesuňme se na bezpečné místo, kde budeme připraveni poskytnout pomoc hasičům.

Vánoce, Silvestr – pozor na požáry. Vánoční svátky patří z pohledu hasičů k těm klidnějším obdobím roku, přesto i v...

Zveřejnil(a) Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje dne Pondělí 11. prosince 2023

Zdroj: FOTO: i Dnes, HZS Ústeckého kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR