Drobečková navigace

Čeští závodníci TFA mají první úspěch se Saudskou Arábií

| |

Jsou totiž úplně prvními závodníky z České republiky, kteří byli na tyto závody pozvaní. A my jim budeme držet palce.

Zpět

Šest statečných se vydá v březnu do Saudské Arábie na závody Aramco Firefighter Challenge 2024, kde budou bojovat s dalšími závodníky z celého světa. Závody v zahraničí pro ně nejsou žádnou neznámou, ale v Saudské Arábii budou úplně poprvé.

Nové prostředí i klimatické podmínky nebudou jistě to, na co jsou zvyklí, ale díky zkušenostem z loňských světových her v Portugalsku alespoň vědí, co je v nejtvrdším hasičském závodě čeká. Kdo vše, je součástí výpravy, jak se připravují a co by si chtěli dovézt domů? To nám pověděla Lucka Bůbelová.

Kdy a kde se závody konají a kdo je organizuje?

Závody se konají 4. - 9. března 2024. Jede nás celkem 6 zástupců z ČR a odlétáme 1. března. Na tento závod jsme byli pozvaní společností Saudi Aramco, která je jednou z největších světových integrovaných energetických a chemických společností. Je největší ropnou společností na světě z hlediska těžby i zásob ropy.

Poprvé za  14 let, kdy tato akce vznikla, pozvala společnost Aramco hasiče z celého světa v roce 2022. A nyní se může i  Česká republika pyšnit účastí na této světové události, která slibuje nezapomenutelnou atmosféru. Celkem zde bude 107 hasičů z celého světa, z nichž dvacet pět procent jsou ženy. Na této akci bude zastoupeno 25 národů, přičemž věk soutěžících se pohybuje od jednadvaceti do dvaašedesáti let. Kromě toho se zúčastní také přes 180 hasičů z civilní obrany Saudské Arábie, Saudi Aramco, Saudi Aramco Joint Ventures a místních společností.

Kdo bude Českou republiku na závodech reprezentovat?

Josef Černíček - SDH Jestřabí a Lucie Bůbelová - SDH Veselá ze Zlínského kraje, Kateřina Vodičková - SDH Rokytnice nad Rokytnou z kraje Vysočina, Petra Čaganová - SDH Nižní Lhoty z Moravskoslezského kraje, "Viking" Michal Brousil - HZS ÚO Písek z Jihočeského kraje a velký milovník kvalitní kávy a dortů Antonín Rendl - SDH Česká Kubice, TFA tým Plzeňského kraje, který tvrdí, že "Nejlepší sport je Verdi dort" (pozn. redakce).


Je potřeba se na takové závody nominovat?

Popravdě vůbec nevím co je zapotřebí, aby se člověk na tento závod dostal, a proč si vybrali zrovna nás, ale určitě jsme první v historii České republiky, koho si Saúdská Arábie pozvala.

Jaké disciplíny na vás čekají?

Už víme, že nás čeká stejná trať jako na WFG v Portugalsku, takže opravdu těžký závod. 4 úsekové TFA. Tahání hadic, smotaní, kaiser box, tunel, 3 m bariéra, výstup na lešení se 40kg závažím, přesun figurínu 75kg na 70m, vytažení 20kg závaží a na závěr schody. A další disciplína bude výběh do budovy která má 13 pater.

Jak bude vypadat váš tréninkový plán? Budete se na tréninky sjíždět, nebo pojedete formou samostatných tréninků?

Každý trénuje podle svých možností. Za mě musím říct, že příprava na takový závod trvá dlouho, ale teď máme jen 2 měsíce. V prosinci jsme se to dozvěděli. Pro mě je prosinec ještě takový odpočinkový po sezóně a většinou se začíná v lednu silová příprava… když tě teda nebrzdí nějaké zranění 😁 Můžu říct i za holky, že za 2 měsíce se opravdu nestihneme dostat do té nejlepší formy, přece jen nejsme profesionální sportovci a musíme zvládat práci a rodiny. Nicméně se budeme snažit jak nejlíp to půjde .

Co je největší výzvou u tohoto závodu?

Všechno 😀 Pro mě samotnou to bude dlouhý let, a tato země jako taková. Protože sama nevím co můžu čekat, ale moc se těším. Závod bude těžký, to je jasné, ale na prvním místě je pro mě zdraví, takže uvidíme jak to půjde.

A co si s sebou chceš přivézt zpět domů?

Můžu říct za celý náš tým, že do toho dáme vše aby jsme se umístili na těch nejvyšších příčkách a Českou republiku reprezentovali co nejlíp. Ale taky nám všem přeji aby jsme si to poradně užili a odletěli domů s pocitem radosti a užitého závodu. To je podle mě nejdůležitější 😊

PS: snad Vám ty medaile dovezeme 😊

Nás velmi těší, že můžeme výpravu mediálně podpořit a už nyní víme, že se mohou těšit na podporu i milé překvapení od Holík International.

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR