Drobečková navigace

Čtyři měsíce před Pyrocarem 2023 s Martinem Štěpánkem

| |

Po pětileté odmlce letošní Pyrocar doslova už klepe na dveře. Do jeho zahájení zbývají necelé čtyři měsíce.

Zpět

Zašel jsem na ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska za Martinem Štěpánkem, který zde pracuje od loňského září. Mimo jiné, má na starosti také letošní hasičskou akci roku. Takže Martine, co, kdy, kde, jak?

Pyrocar je největší setkání požárních automobilů, jejich řidičů a osádek v České republice a bude se konat tradičně na letišti v Přibyslavi 18. a 19. srpna 2023.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Ale ty určitě nejsi sám, kdo tuto akci organizuje?

Samozřejmě je do toho zapojený celý organizační štáb. Pro představu, je v něm například generál David Kareš, ředitel Záchranného útvaru HZS ČR, Jiří Votava mladší, generál František Zadina, starosta města Přibyslav Martin Kamarád, ředitelka CHH Jana Fialová, grafička Zuzana Vanišová, … Celý užší organizační štáb čítá asi patnáct lidí, plus další desítky dobrovolníků, kteří zajišťují chod akce na místě.

 A také lidé z Kanceláře SH ČMS?

Ano. Naše asistentka paní starostky Tereza Vosyková a Tereza Švejdová i tisková mluvčí Irena Špačková. No a sama paní starostka Němečková, samozřejmě.

V jakém stavu nyní přípravy jsou?

Probíhají poměrně intenzivní jednání. Organizační schůzky už běží od září loňského roku. Začalo se sice poněkud opožděně, protože došlo k personálním změnám a lidé, kteří kdysi akci připravovali odešli na jiná pracoviště. Já se zapojil do práce plnou parou de facto okamžitě po mém nástupu k SH ČMS a musím přiznat, že jde o skutečně náročný úkol. Člověk se neustále učí a všechna čest těm, kteří dotáhli veškeré věci ohledně Pyrocaru do stádia, v jakém se momentálně nacházejí. Jde skutečně o obří balík práce.

Narazili jste na nějaký neřešitelný problém?

Naštěstí vůbec ne. Kolegové jsou velmi pracovití, iniciativní a vědí, co mají dělat a mají zkušenosti s organizací jiných velkých akcí. Mohu konstatovat, že přípravy probíhají velmi plynule.

Jakou máte podporu ze strany firem nebo některých organizaci?

Bez podpory by to nešlo. Rozpočet je kolem nějakých tří milionů korun. Oproti minulému ročníku náklady stouply o sto procent. Ty peníze musíme někde sehnat a já si podpory firem, které nám vycházejí vstříc, velice vážím. Tatra, THT Polička… Nemůžeme zapomenout na Požární bezpečnost, obzvláště na zapojení jejího majitele Roberta Válala, který je tu tahounem. Nejenže financuje značnou část programu, ale zároveň funguje jako prostředník, kontaktní osoba na další firmy. Využívá své bohaté zkušenosti a kontakty. Bez něho by to určitě nešlo.

Bude Pyrocar 2023 v něčem jiný?

Chceme rozšířit portfolio ukázek jiných bezpečnostních složek a více zapojit neziskové organizace. Jde nám o prezentaci neziskového sektoru. Při zásazích se setkáváme s příslušníky armády, policie, členy záchranné služby a také neziskových organizací. Oni mají omezené možnosti, jak prezentovat svou činnost. My tu možnost máme, máme Pyrocar. Bylo by sobecké a nespolečenské nevšímat si i těchto složek, které hrají v zajišťování bezpečnosti obyvatel důležitou roli.

Můžeme dnes už hovořit o nějakých konkrétních číslech, kolik se například přihlásilo sborů a firem?

Dá se mluvit o počtech přihlášených požárních automobilů. Máme jich registrováno asi tři sta. Limit je stanoven na tři sta padesát kusů, takže předpokládáme, že se nám v průběhu dvou měsíců zaplní veškerá volná kapacita pro automobily dobrovolných hasičů.

Velmi dobře se nám rozjíždí podpora firem. Vypadá to, že jich bude mnohem více než v minulých letech. To znamená, že tam bude mít zastoupení takových padesát až šedesát společností. Představí nám mimo jiné naprosté novinky, jako třeba elektromobilní cisternu od výrobce Rosenbauer. Zastoupení bude mít i virtuální realita. Návštěvníci si budou moci pomocí brýlí virtuální reality vyzkoušet pohyb a hašení ohně ve výcvikových ohňových kontejnerech, poznají, jak to vypadá při odborné přípravě hasičů.

Co kultura?

Kulturní program se řeší a také na něj stouply náklady neuvěřitelným způsobem. V podstatě až dvou a půl násobně oproti jiným ročníkům. Pokud mohu prozradit, tak přijede jedna slavná česká zpěvačka jako hlavní tahoun a samozřejmě i kapely, které mají hasiči rádi.

Řekl jsi, že počty účastnických sborů ještě nejsou naplněny. Co mám udělat proto, abych se mohl přihlásit?

Sbory se mohou přihlásit skrze webové stránky www.pyrocar.cz. Najdou tam registrační formulář, který vyplní a odešlou. Když v srpnu dorazí do Přibyslavi, dostanou tam své registrační číslo. Musí ale zaplatit registrační poplatek 500 Kč. Bylo nutné ho navýšit, jinak to nešlo. Ale pětistovka nejsou zas tak velké peníze. A jak už jsem řekl, máme volných už pouze padesát míst. Kdo má zájem, ať neváhá. Stanovený limit totiž nelze překročit, takže sbory mají poslední šanci zúčastnit se. Mohou se pochlubit tím, co jim teď stojí v garážích a mnohdy se jedná o velice zajímavé kousky.

Jak myslíte na návštěvníky? Mám na mysli zajištění parkoviště, občerstvení a podobně.

Budou moci využít parkoviště, které bude naproti areálu letiště. Má dostatečnou kapacitu. Ale bude lepší, když využijí hromadnou dopravu. Je zajištěný kyvadlový svoz přímo z Přibyslavi. Město je dobře napojené na autobusovou dopravu a dá se využít i železnice. Nádraží je nedaleko centra a rychlíky na trati Praha-Brno zde mají zastávku. Rozhodně bude výhodnější využít kyvadlovou dopravou z přibyslavského náměstí na letiště.

A co občerstvení? Mám si vzít s sebou svačinu?

Občerstvení budou tradičně zajišťovat sbory dobrovolných hasičů. Návštěvníci se mohou těšit na veškeré hasičské speciality jako guláše nebo řízky. Plánujeme také pozvat externí cateringové firmy vyrábějící zmrzliny nebo burgery, které jistě potěší chuťové buňky návštěvníků.

Takže ještě jednou, všechny podrobné informace můžeme získat na webových stránkách, které jsou?

www.pyrocar.cz nebo na facebooku pyrocar2023.

Nezbývá, než si říct: Sejdeme se na Pyrocaru! 2023 v Přibyslavi

Zpět

Další zprávy: podcast, Vysočina