Drobečková navigace

Cvičení hasičů k úniku nebezpečné látky

| |

V pondělí 27. listopadu v dopoledních hodinách byly hasičské jednotky povolány k úniku nebezpečné látky do řeky Labe ve Chvaleticích. Naštěstí jen cvičně.

Zpět

Během manipulace se sudem na nákladním přístavišti v Chvaleticích došlo k jeho pádu do řeky, přičemž unikl olej z 200litrové nádoby. Po poškození uzávěru začal olej unikat do vody, což způsobilo viditelné stopy na hladině Labe.

Ihned poté, co k incidentu došlo, začaly jednotky požární ochrany reagovat na tuto situaci. Důležité je však podotknout, že šlo o cvičení hasičů ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí a nikoli o skutečný incident.

Na cvičném místě byla okamžitě spuštěna sada opatření, včetně nasazení norné bariéry na povrch řeky, což efektivně zastavilo šíření uniklého oleje. Prováděl se odběr vzorků a likvidace nebezpečných látek z hladiny. Potápěčský tým hasičů zajistil uchycení sudu pomocí speciálních prostředků a poté byl pomocí autojeřábu vyzdvižen ven s obsahem oleje.

Na místě zasahovaly požární jednotky z Pardubického kraje a HZSp Elektrárna Chvaletice. Do sledování a koordinace opatření se plně zapojil tým České inspekce životního prostředí. K cvičení se přidali i hasiči ze Středočeského kraje.

Při cvičení nedošlo ke znečištění řeky, byl použit pouze sud s vodou.

Během cvičení probíhalo průběžné hodnocení, které poslouží k celkovému vyhodnocení tohoto cvičného zásahu.

Zdroj: Foto: HZS Pardubického kraje

Zpět

Další zprávy: obecné, Pardubický