Drobečková navigace

Dobrovolní hasiči pomáhají zdravotníkům napříč republikou

| |

Stále se mluví o první linii, která v boji proti viru dělá co může a napíná síly kde se dá. Nejvíc zatíženou a ve zprávách a na sociálních sítích podporovanou skupinou jsou zdravotníci. Ti ale nedávno požádali o dobrovolníky a ... 👨‍🚒👨‍🚒👨‍🚒 Dobrý den, jsme dobrovolní hasiči a přišli jsme vám na pomoc 🙂

Zpět

Je to až k nevíře, jak dokáží lidé s vlastním zaměstnáním obětovat své volno proto, aby pomohli ostatním. Hasiči jsou všeobecně a tím se nechceme dotknout ostatních, všestranná sorta lidí, kterým v podstatě termín "volný čas" nic moc neříká. Když se nevěnují mládeži, požárnímu sportu nebo velmi častým zásahům nejen u požárů a dopravních nehod, dělají dobré skutky pro ostatní.

Ve chvíli, kdy se objevily zprávy z nemocnic a zařízení sociálních služeb s prosbou o výpomoc s běžnými činnostmi, aby se mohl zdravotnický a odborný personál věnovat pacientům a osobám odkázaných na jejich péči, se ozvali samozřejmě a bez zaváhání i dobrovolní hasiči.

Místem, kde je potřeba opravdu vysoké opatrnosti a hygienických opatření je i Komplexní onkologické centrum Krajská zdravotní, a.s., kde jsou pacienti s velice oslabenou imunitou a proto se kontroluje teplota a aktuální stav u každého návštěvníka při vstupu do centra. Proto i odtud přišla prosba o pomoc.

Aktuálně nám u vstupu vypomáhá 8 dobrovolníků, kteří vykrývají 3-4 dny v týdnu. V převážné části se jedná o dobrovolné hasiče z SDH Klapý, Čížkovic a Slavětína. Jsme za dobrovolníky velmi vděční, díky nim nemusíme stahovat zaměstnance ze služby a oslabovat oddělení nebo jim navyšovat přesčasové hodiny. Uvítali bychom i další dobrovolníky přímo na oddělení, kteří by prováděli desinfekci povrchů, doplňování materiálů, vypomáhali sestrám při výkonu hygieny a krmení u pacientů. S našimi dobrovolníky jsem maximálně spokojená, hasiči jsou zlatý kluci, ale samozřejmě patří poděkování všem a moc si jich vážím. Musím říci, že se u nás sešli opravdu milí, slušní a schopní lidé, empatičtí k pacientům a je s nimi i sranda. Jsem za ně opravdu strašně moc ráda." pověděla nám Hana Kuchařová, vrchní sestra onkologického oddělení.

Robert Viceník, velitel SDH Klapý dodává: "Denně u vstupu kontrolujeme cca 200 návštěvníků onkologického oddělení. Jsme tady od toho abychom pomohli i když je velice těžké vykryt čas od 6:30 do 14:30. Jsme velice rádi, že většina lidi omezení chápe a chovají se slušně. A pokud by se k nám chtěli přidat i další hasiči, můžete nám zavolat a číslo 773 747 139 a kolega Matěj  vám poví, jak na to."

I když se Robert s ostatními dobráky snaží docházet na oddělení onkologie co nejčastěji, byli by rádi, kdyby se k nim přidali i další, protože dlouhodobě to sami nemají možnost zvládnout.

Pomoc probíhá i na dalších místech v naší republice. Například OSH Praha - Západ poskytlo zdravotníkům ochranné pomůcky ...

Kolegyně Bára převzala dnes od starosty Pepy Myslína 200 ks držáků na roušky pro FN Motol. Velmi děkujeme Báře za...

Zveřejnil(a) OSH Praha - západ dne Čtvrtek 5. listopadu 2020

... dobrovolní hasiči z Jindřichova Hradce pomohli postavit odběrový stan ...

Členové naší JSDH města Jindřichův Hradec , kteří ve včerejších odpoledních hodinách pomáhají se stavbou stanu pro ...

Zveřejnil (a) Sbor dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec < / a> dne & nbsp; Středa 4. listopadu 2020 </ blockquote> </ div>

... a dobráci z Písku, kteří obsluhují své odběrové centrum den co den. 

Pokud chcete být dobrovolníkem, poptejte se ve svém okolí, v nemocnici, domově důchodců či jiných pečovatelských zařízeních. Jistě vás uvítají s otevřenou náručí a velkými slovy díků.

I my bychom chtěli za naší redakci poděkovat všem, kteří se přidali k dobrovolníkům. Jste skvělí!

Zdroj: Facebook

Zpět

Další zprávy: hasičovo, Celá ČR