Drobečková navigace

Dobrovolný hasič Standa dostal Segway v hodnotě 680 tisíc Kč

| |

Dobrák z SDH Lubenec, Standa Zatloukal, se zranil při lyžařském výcviku a je upoután na invalidní vozík. Jeho příběh se dostal k lidem z nadačního fondu REGI Base a ta mu vykouzlila úsměv na tváři.

Zpět

Nadační fond dodal před dvěma lety hasičům z Královéhradeckého kraje dva nové vozíky Segway, které byli vyvinuty pro pacienty s poškozením páteře, které umožní volný pohyb. Dají se ovládat jednou rukou a mají obrovský dosah v dostupnosti v terénu, v písku i ve sněhu.

A jak se nadační fond REGI Base dověděl o Standovi? „Před čtrnácti dny předával nadační fond roušky v Ústeckém kraji a představili nám i záběr jejich činnosti. Oslovil jsem pana Čecha a seznámil ho s příběhem Standy. Po odeslání dalších informací následovala návštěva, kde se potvrdila možnost podpory. A nyní Standa přebírá Segway v hodnotě 680 tisíc tady v Chodově. Velmi si podpory REGI Base vážím a jsem rád, že bude Standa více mobilní a bude si moci více užívat, jako my ostatní.“, řekl Jiří Henc, starosta krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje.

„Standa byl minulý týden v Praze na testování, provedlo se zkušební zahřívací kolečko, kdy si vyzkoušel jízdu na Vyšehrad. Osahal si, jak vodík funguje při jízdě z kopce, do kopce i na dlažebních kostkách s nějakými těmi obrubníky. Vozík zvládá po nabití až 40 kilometrů a v rázovitém kraji, ve kterém Standa žije mu bude velkým pomocníkem a ulehčí tak i jeho mamince, která Standovi doposud v cestách po okolí pomáhala. Tímto předáváme Standovi vozík Segwey a stává se tak prvním dobrovolným hasičem, který si bude moci užít tuto vymoženost., uvedl Hynek Čech.

Standa Zatloukal měl z vozíku ohromnou radost a ke všem, kteří mu pomohli pronesl: „Jak pro mě, tak i pro ty, kteří mi pomáhají je velmi fyzicky náročné pohybovat se ve venkovním terénu na invalidním vozíku. Kolikrát mě musí tlačit i dva lidé, je to opravdu náročné. Moje první zkušenost na tomto vozíku , který jsem si zkoušel v Praze byla neskutečná. Byl jsem překvapený, jaký terén zvládne a s jakými překážkami si poradí. Díky němu jsem se dostal na místa, na která bych se dříve nedostal. Je to pro mě velká svoboda a věc, která mi nabízí neskutečné množství možností a těším se na hodně najetých kilometrů. Pomoci si velmi vážím a jsem vděčný, že ho můžu mít a mockrát děkuji.“

Sportovec, a především nadšený dobrovolný hasič s mnoha úspěchy z požárního sportu. V roce 2017 se Standa Zatloukal...

Zveřejnil(a) REGI Base dne Pátek 29. ledna 2021

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký