Drobečková navigace

  • Úvodní stránka
  • Zprávy
  • Druhý nejstarší sbor na Frýdlantsku v Dolní Řasnici prošel velkými změnami v zázemí a v technice

Druhý nejstarší sbor na Frýdlantsku v Dolní Řasnici prošel velkými změnami v zázemí a v technice

| |

V letošním roce neboli v roce minulém proběhlo ve sboru v Dolní Řasnici mnoho změn k lepšímu žití a fungování. Ale než začnu o změnách tak se trochu seznámíme s tímto sborem.

Zpět

Vznik tohoto SDH v Dolní Řasnici byl léta páně 1869 a podle slov starostky sboru Lýdie Burešové je to druhý nejstarší sbor na Frýdlantsku a v roce 2019 slavnostně oslavili 150. výročí. Tento sbor čítá 90 členů z toho 42 mužů, 21 žen a 27 dětí. Ve výjezdové jednotce je nyní 22 členů. Dle starostky sboru jsme se dozvěděli, že mládež která má zde velkou podporu od starosty obce pana Marka Kratochvíla, má skvělé výsledky na soutěžích pro mládež v hasičském sportu a jsou na ně právem pyšní a hlavně na paní vedoucí tohoto kroužku paní Luftovou.

A teď nyní k samotnému sboru a jednotce. Podle slov pana starosty obce byla už velká krize v tomto sboru co se týče techniky, vybavení a hlavně nedostačující zázemí jak pro členy sboru tak i jednotky. Při jednání s obecním zastupitelstvem bylo projednán záměr na opravu a rekonstrukci garážového stání a nákup novější techniky která bude vyhovovat podmínkách v rámci jejich hasebního obvodu s nynějším podmínkám v rámci IZS. Vše začalo rekonstrukcí HZ která započala v únoru 2020 a byla ukončena v září. Tuto rekonstrukci jím pomohl zafinancovat Liberecký kraj z dotačního titulu.

Po ukončení první fáze proměny u tohoto sboru se začala projednávat koupě nové CASky, tento sbor disponoval DA značky Ford tranzit který obec pořídila díky dotacím z ministerstva vnitra a Libereckého kraje v roce 2018, ale stále měla zastaralé dvě CASky neboli RTHP Škoda které byli zakoupeny roku 1983 a 2005 k užívání v tomto sboru. Bohužel už jejich provoz byl pro obec nákladný a hlavně na dnešní podmínky kladené na JPO už byly problémové. Tudíž se starosta obce začal informovat o nákupu nové CASky, která bohužel byla velmi nákladná i s využitím dotačních titulů, tak po dlouhém bádání a bezesných nocí dostal kontakt na pana Málka a pana Vojíka, kteří slouží u HZS Libereckého kraje a mají zkušenosti s nákupy vozidel pro JPO Libereckého kraje. Bylo mu doporučeno oslovit pana Stankoviče který má firmu dodávající hasičskou techniku zakoupenou od kolegu z Belgie, Německa atd. a výhodou je, že veškeré administrativní podmínky pro užívání techniky pro náš český provoz a zapsání do IZS zařídí, což bylo pro pana starostu obce Dolní Řasnice velkou výhodou.

Po krátkém čase bylo obci nabídnuto vozidlo DAF CAS 30,  které splňovalo veškeré podmínky a vozidlo za cenu 1 164 000,- bylo koncem ledna v garážovém stání u SDH Dolní Řasnice zaparkováno. Členové jednotky udělali kompletní servis na podvozku vozidla a nyní řeší úpravu nástavby v rámci uložení věcných prostředků. A kam se poděli dva veteráni? Jeden kus jel do Plzně a druhý do Prahy, kde je nadšenec této techniky a v letošním roce v létě bude chtít jet do Španělska kde bude natočen i záznam o této jízdě. Podle slov pana starosty by chtěl udělat ještě slavnostní předání a zároveň poděkovat všem lidem, kteří mu pomohli v této nelehké cestě, ale zatím doba tomu moc nebyla nakloněna v rámci COVID opatření.

My přejeme spoustu bezpečných kilometrů a hlavně aby se vždy vrátili  domů zdraví.

Zpět

Další zprávy: technika, Liberecký