Drobečková navigace

FIREPORT – jak ho vnímají hasiči a je opravdu tak drahý, jak se povídá?

| |

FIREPORT je nejmodernější svolávací technologií s velkou možností variability a z balíčků si vybere opravdu každý. Tím to ale nekončí, umí toho podstatně více …

Zpět

A kdo že za aplikací stojí? Jak jinak než hasiči. Jsou to tři kamarádi se schopností hledat možnosti a neustále přicházet s různými novinkami. Tento tým tvoří Lukáš Batůněk zastává „obchodní“ část. Vše vám vysvětlí a pomůže najít to nejvhodnější řešení. Na hovor s ním si připravte trochu více času, když se rozpovídá nejde zastavit, ale to je tím, že FIREPORT nabízí opravdu nepřeberné množství funkcí. Vít Novák pak řeší sítě, implementaci a je nákupčím, který vybírá kvalitní prostředky pro zajištění funkčnosti appky. A pak je tu David Hrádek, ten vyvíjí aplikaci, software a zajišťuje integraci. Jak sami říkají, jeden bez druhého nedají ani ránu, protože jsou jejich kroky navzájem provázané.                                       

Teď přichází to nejdůležitější. Ptáme se Lukáše, proč využívat právě FIREPORT?

Tím hlavním důvodem je to, že je toto řešení opravdu pro každou jednotku.

Kolik jednotek a společností už FIREPORT využívá?

Aktuálně se jedná o 704 jednotek po celé České republice. Patří mezi ně například i Škoda Mladá Boleslav, Pila Pfeifer Hölz, Cementárna Lafarge Cement i Skalní záchranná služba v Adršpachu. Svoláváme také jednu skupinu psovodů, kteří jsou v rámci své organizace roztroušení po celé ČR.

FIREPORT ale poskytujeme i na Slovensku, kde ho využívá 162 jednotek a organizací, mezi kterými jsou Závodný Hasičský Zbor (ZHZ) společnosti Schaeffler Skalica (podnikoví hasiči velké výrobní společnosti) a 3 humanitární jednotky Slovenského červeného kříže.

Jak hodně je FIREPORT vytížený? Máte nějakou zajímavou statistiku?

Určitě ano, statistiky jsou nedílnou součástí a Vítek naší celkovou statistiku vždy po uplynutí roku aktualizuje. V porovnání s daty mezi roky 2016 a 2020 je vidět, jak se využívání FIREPORTu zvyšuje.

A teď se dostáváme k otázkám na tělo. Jak je to s cenou za FIREPORT?

Je pravda, že velmi často narážíme na reakci, že je drahý, ale to bychom velmi rádi vyvrátili. Jak jsem řekl, FIREPROT je vhodný pro jakoukoliv jednotku a je možné ho mít už od 50 Kč měsíčně. Toto řešení je vhodné pro JPO V, které mají malý počet výjezdů za rok.

Máme připravenou poměrně pestrou škálu variant, ale vždy je to i o individuálním řešení, protože některé jednotky chtějí i další služby a příslušenství. Na to, co je v základech jednotlivých balíčků se můžete podívat na našem webu Balíčky služeb FIREPORT, kde najdete varianty za jednorázovou platbu, ale také s ročním nebo měsíčním paušálem. Aktivace je u jakéhokoliv balíčku samozřejmě zdarma.

Co FIREPORT umí?

  • vždy máte informace o typu události v obsahu: typ, podtyp, adresa, oznamovatel a další informace z příkazu k výjezdu,
  • na místo trefíte bez problémů díky zobrazení mapy s vyznačením trasy od zbrojnice na místo události s možností zvolit si klasickou mapu nebo s podkladem leteckého snímku
  • máte zpětnou vazba od členů jednotky ve smyslu jedu nebo nejedu,
  • zobrazíte si techniku, kterou vyslalo do výjezdu operační středisko,
  • a víte, jaké ostatní jednotky vámi jedou ke stejné události,
  • nechybí ani časová osa s odpočtem dle výjezdových limitů kategorií JPO II (5 minut) a JPO III (10 minut), takže vidíte, kolik máte času na dojezd k místu události
  • super je i automatické zvukové hlášení informací o události s možností využít jak vnitřní, tak venkovní reproduktory
  • žádné starosti s papírováním díky možnosti automatického tisku PKV s jasně vyznačenou trasou od zbrojnice na místo události, včetně detailů o události a místu pro poznámky velitele zásahu
  • komfort zajistí volitelná automatizace technologií na zbrojnici (brána na dvůr, vstupní dveře „bzučáky“, automatické odblokování zabezpečovaček při výjezdu, vrata techniky, světla, odsávání, kompresory, sirény, semafory, závory u objektů)
  • propojení s Vašimi stávajícími pagingovými systémy (v případě potřeby zajištění nových pagingových systémů) a tím vytvoření zcela ostrovního systému svolávání

Co potřebují hasiči k tomu, aby mohli FIREPORT využívat? Je potřeba nějakého speciálního zařízení?

Pro nejzákladnější svolávání FIREPORTem nepotřebují hasiči žádný HW na zbrojnici. Vše se ovládá přes zabezpečené internetové rozhraní, které se dá spustit na jakémkoliv počítači s internetem, nebo klidně i na mobilu či tabletu.

Pokud mi tedy stačí pouze mobilní telefon, je potřeba ho nějak nastavit?

Pro vyhlášení poplachu máme vlastní aplikaci, která je potřeba nastavit. Máme několik rad a návodů, jak se nastavují různé typy mobilních telefonů, protože každý výrobce má nastavení jiné. Některé telefony mají nastavení snazší, jiné obtížnější.

Najdou hasiči FIREPORTu nějakou zajímavost?

Jsme jediní na trhu, kdo do svého svolávacího systému integruje paging – jedná se prakticky o “staré řešení” v moderním kabátě. Jak to znáte z amerických seriálů z nemocničního prostředí, kdy má lékař na svém opasku zařízení, které mu v nejnevhodnější chvíli při romantické večeři zapípá, on svou milou jen políbí a běží někoho urgentně operovat, přesně to je paging v praxi FIREPORTu. Hasiči jsou vybaveni speciálními pagery, které jim v době poplachu zapípají a ukáží i zprávu, co se děje a na některých typech může hasič dokonce pagerem odpovědět jedu/nejedu na výjezd. V kostce se jedná o ostrovní systém, který není závislý na GSM sítích a mobilních telefonech. O poplachu se dozvíte i když bude mít mobilní síť výpadek díky např. orkánu.

Také jsme jediní na trhu, kdo má zintegrovanou technologii iot. Jejím průkopníkem není nikdo jiný než náš Vítek Novák. V portfoliu máme tuto technologii uvedenou jako FIREPORT Červené tlačítko. Jedná se o systém mobilních poplachových tlačítek, která při svém stisku okamžitě spustí FIREPORT poplach jednotce, na kterou jsou tlačítka napojena. Primární využití pro něj najdou hlavně podnikoví hasiči, starostové obcí a měst, která pořádají různé trhy, výstavy či větší akce všeho druhu pro širokou veřejnost a v neposlední řadě samotné jednotky SDH pro vlastní speciální účely. Jde o mobilní, bezdrátové, hardwarové tlačítko umístitelné kamkoliv. Další informace si můžete přečíst ZDE: Červené tlačítko

Je FIREPORT určen jen pro jednotky?

FIREPORT vznikl jako systém pro dobrovolné hasiče, ale již z praxe víme, že jeho využití je mnohem širší a využívají ho i dnes právě nejen hasiči.

Máme zájem o FIREPORT, co máme udělat? Na koho se můžeme obrátit?

Nejjednodušší je napsat na info@fireport.cz a kdo si s námi rád popovídá, může volat na 315 55 00 44. A kdo ví, že už ho prostě chce vyzkoušet, může rovnou vyplnit objednávku nezávazného otestování na 30 dnů zdarma zde: https://www.fireport.cz/objednavka/ 😉

A co o něm říkají ti, kteří ho již využívají? Samy za sebe hovoří komentáře s recenzemi na Facebooku FIREPORTu ...

Zpět

Další zprávy: obecné, Celá ČR