Drobečková navigace

FOTO: 1. Máj v Libkovicích pod Řípem

| |

Jak probíhaly přípravy a jak se povedl 1. Máj v Libkovicích pod Řípem? Za mě na jedničku s hvězdičkou a navrch s vynikající klobásou a nádherným počasím!

Zpět

Všechny vás zdravím s Libkovic pod Řípem. Je tady rušno a všechno se chystá na nadcházející retro první máj. Jsem tady se svým kamarádem Lubošem Šťastným, který je hlavním organizátorem této zajímavé a oblíbené akce.

Oblíbené, protože už se bude konat už její pátý ročník. Luboš zde je starostou sboru dobrovolných hasičů, který spolu s obcí tuto akci připravuje a organizuje.

👇PODCAST K POSLECHU👇

Luboši ahoj, a řekni nám o co tady jde?

Připravuje se retro první máj. Letos bude už pátý ročník. Měl by být větší, než býval v předešlých letech. Rozšířili jsme ho o sraz hasičů, kteří v průvodu pojedou s požárními automobily.

Řekni mi, jak to bude celé vypadat?

Nevíme, kolik přijede hasičů, tak je budeme z bezpečnostních důvodů soustřeďovat na start v sousední obci Bechlín, kde to máme dojednáno hlavně s místní starostkou a s hasiči z Bechlína a Předonína, kteří nám pomohou přijíždějící techniku řadit. Aby se nepletla mezi traktory a alegorické vozy, tak budou hasiči tvořit slavnostní závěr průvodu a uzavřou tak celou kolonu vozidel.

Ale nebudou tam jen oni?

Nebudou tam jenom hasiči. Bude tam i skupina vojenské techniky, kterou povede náš společný kamarád Martin Hakl se svými kolegy a sám s rodinnými příslušníky přiveze několik vozidel.

Minulý rok jsem napočítal 72 dopravních prostředků. Samozřejmě včetně traktorů a alegorických vozů. Myslíš, že letos ten počet trumfneme?

Určitě ho trumfneme. Těch aut bude o hodně víc. Nevím teda, jaké bude počasí. Zatím nám moc nepřeje a otevřená vozidla by mohla mít problém. Ale možná ani přesto si to nenechají ujít.

Průvod se opět bude shromažďovat ulici K Bechlínu. Co tam bude nového?

Nového bude to, že v čele půjdou mažoretky a za nimi půjde velký dechový orchestr z Mělníka. Budou je následovat retro vozidla, od různých domofréz až po hasiče a vojenskou techniku.

Mělnická hudba půjde v průvodu poprvé. To jí jistě využijete i k nějakému koncertu? Bude vůbec nějaká kultura?

Předem máme domluveno s panem Václavem Jakubcem, že nám mělničtí udělají menší koncert a že nám mažoretky na hřišti zatancují. Pak jsme ještě program rozšířili o spanilou jízdu. To znamená, že technika, které schopná jet silničním provozu, má možnost projet navíc trasu kolem Řípu. Vše se pak bude soustředit na místním hřišti, kde bude spousta stánků, včetně prodeje klobás a dalšího jídla a pití, cukrová vata a možná bude i zmrzlina. Pro děti bude připravený aquazorbing, trampolína a další hry.

Takže na viděnou na prvního máje ve 13 hodin Libkovicích pod Řípem, kde to všechno začne. Na místě bude za Hasičovo Soňa Kršková, která vám z akce přinese fotoreport.

Zdroj: Josef Pepa Nitra

Zpět

Další zprávy: kulturní, Ústecký