Drobečková navigace

Hasiči z Červené Vody mají o čem vyprávět

| |

Horská lokalita a klikaté silnice zvednou hasiče ze zbrojnice zhruba 50krát v roce.

Zpět

Vznik Sboru dobrovolných hasičů Červená Voda se datuje k roku 1873. Jeho počátky nebyly zrovna jednoduché a s ohledem na nedostatek finančních prostředků se jeho činnost oficiálně rozeběhla až v roce 1875, kdy bylo započato pořizování potřebného vybavení a uskutečnily se první výcviky hasičů.

Aktuálním starostou je sedmadvacetiletý Patrik Roček, který je zároveň i strojníkem v jednotce. Setkali jsme se spolu v jejich zbrojnici, kde se právě instaloval svolávací systém FIREPORT a nově tak bude jednotka využívat balíček KOMPLET 32“, v rámci kterého jsou volné kredity mobilní aplikace, tak i TV, na které je zobrazován přehled o události, vyslané technice a členech jednotky, kteří k zásahu vyrazí. Při příchodu na zbrojnici také uslyší informace z reproduktoru a mohou se tak chystat k zásahu a mezitím si vyslechnout všechny potřebné informace.

Ve sboru hasičů v Červené Vodě je 47 členů a mezi nimi i mladí hasiči, kteří se zapojují do oživení kulturních akcí, jako jsou pouť, stezky odvahy či dlabání dýní a v tomto roce mají v plánu přípravu na závody v požární úroky. 

Jednotka v počtu 14 členů je zařazena do kategorie JPO II/1 a technika, kterou mají ve své zbrojnici je opravdu pestrá už s ohledem na lokalitu, která je obeseta klikatými silnicemi a známými zimními středisky jako např. Buková Hora či Dolní Morava. 

Parťáky jim jsou Tatra Terra CAS – 20 (Terezka), DA VW Transporter 6.1 (Hanička), Čtyřkolka Gladiator X1000 Overland (Ivetka) i včetně přívěsu pro transport osoby, která jim byla loni nadělena pod stromeček, Rolba – Pistenbully 100 (Alenka), kterou upravují ve spolupráci s obcí běžkařské trasy včetně stop a Dron DJI Mavic 2 Enterptise Advanced. Foto CASky, DA a čtyřkolky najdete v galerii pod článkem.

Mezi nejčastější zásahy patří dopravní nehody motorkářů, kteří si zde užívají jízdu ve známých serpentinách vedoucích na Suchý Vrch, ale jsou i takové zásahy, které si budou pamatovat hodně dlouho.

FOTO: Facebook

Jedním z takových, na který vzpomínají, byl zásah s překvapivým průběhem i koncem. Ten den byli od rána vysíláni na popadané stromy v důsledku silného větru. Zdálo by se, že se jednalo o běžnou technickou pomoc, avšak poslední výjezd byl změněn na vyproštění osoby. Při příjezdu na místo se hasiči nestačili divit. V místě vozovky a jejím okolí bylo popadaných na 100 stromů a při průzkumu místa události nalezli pod jedním z masivních kmenů osobní vůz, ve kterém byly zaklíněny ženy, které potřebovaly pomoc. Na to, že celá situace vypadala děsivě, vyvázly obě ženy „pouze“ se zraněním.

Dalším zásahem byla evakuace lanovky, která opět započala jako oznámení spadlého stromu, ale na místě se jednalo o záchranu lidských životů. Spadlý strom totiž strhl lano lanovky a vyhodil ho z kladky. Na místo se okamžitě sjeli i hasiči – lezci i vrtulník.

Starosta si při vyprávění o zásazích pochvaloval skvělou spolupráci s obcí i s profesionálními hasiči a přeje si, aby pokračovala i v budoucnu.

My přejeme hasičům z Červené Vody, ať jim FIREPORT dobře slouží a ať se od zásahů vždy vrací v pořádku a v plném počtu.

Zpět