Drobečková navigace

Hasičina se vám dostane pod kůži!

| |

Pavel slouží na stanici Děčín již devět let. Jaké to je být u hasičů tak dlouho? Co ho na jeho práci baví? A jak je to vlastně těžké dostat se k hasičům? Otázky nám Pavel zodpověděl v krátkém rozhovoru.

Zpět

Být hasičem je přání nejednoho malého kluka a aby se stalo přání realitou stačí jen chtít, protože možnosti jsou otevřené.

Někdy jsou s výběrem prvního zaměstnání nebo se změnou toho, které již máte spojeny obavy. Bude se mi dařit? Bude mě to bavit? Zvládnu to? Je to jen na vás! To, co potřebujete pro to, abyste se stali hasičem je chuť a odhodlání. Být užitečný ostatním, pomáhat a získávat různorodé dovednosti. A jestli si nedokážete představit co taková práce hasiče obnáší nebo potřebujete inspiraci, podívejte se na rozhovor s Pavlem, který slouží na stanici HZS v Děčíně.

Pavel Novák je hasičem od roku 2014 a velmi často děkuje svému JÁ z minulosti za tuto volbu. V současné době je podpraporčík (hodnost) - technik spojové služby. A co o sobě ještě pověděl? 

„Hasič je moje první pracovní pozice na plný úvazek. Nemůžu říci, že by mě nějak obzvlášť bavilo se učit, ale zázemí v rodině stojí za tím, že jsem dostudoval vysokou školu UJEP v Ústí nad Labem, obor Podniková ekonomika a management. Rok před koncem studia jsem si podal žádost k HZS v Děčíně. Bohužel nebo bohudík byl tou dobou stop stav pro nabírání uchazečů, protože všechna místa byla obsazená. Vyšlo to tak pěkně, že jsem další rok v květnu udělal státnice a mezi tím ozvali se z Hasičského záchranného sboru, že se uvolnilo místo. Absolvoval vše potřebné v rámci výběrového řízení a od července jsem nastoupil na stanici HZS v Děčíně do směny B.

K hasičině mě přivedla touha být užitečný pro společnost, služba druhým (semínko zasadil příběh – Pokojný bojovník – kniha, film, podle skutečné události, doporučuji). Se školou, kterou jsem dodělal mě čekalo sezení někde v kanceláři, asi za větší plat, než mám u hasičů, ale co z toho? Nelituji svého rozhodnutí, myslím, že mě rozvinulo jak po stránce fyzické, tak dovednostní a život vidíte z úplně jiných úhlů pohledu než ostatní lidé.

Nejsem ten prototyp, kdy vycházíte z hasičské rodiny a od malička jste u dobrovolných hasičů. Nastoupil jsem k hasičům a byl jsem nepolíbený touto tematikou. Nevěděl jsem zkrátka nic. Mezi dobrovolné hasiče jsem se dostal až po nástupu k HZS.“

Staň se profesionálním hasičem a CHRAŇ SEVER s Pavlem!

Zpět

Další zprávy: obecné, Ústecký