Drobečková navigace

Hasičská fontána na soutoku byla nádhernou podívanou

| |

Sobota, 27. srpen 2022, se stala významným dnem nejen pro více než sto dobrovolných hasičů, kteří se sešli na soutoku Labe a Vltavy, ale také pro město Mělník, které ještě něco takového, jako hasičská fontána, nezažilo.

Zpět

Už festival dechových hudeb, který se tu odpoledne konal, zahajovali trubači Václava Jakubce v historických hasičských uniformách. Když pak na náplavku mezi dvěma mělnickými mosty začaly najíždět požární automobily, nebylo pochyb, že hasiči chystají něco velkého.

V dobře promyšleném programu byla mezi říznými tóny dechovky sestavena linie patnácti motorových stříkaček, rozvinuty hadice a do řeky vloženy savice. O dojednané přestávce přehlídky hudeb začal nácvik. Chlapi a ženy z libereckého, Ústeckého a Středočeského kraje si vyzkoušeli, co je čeká, až se setmí. Velitelský hlas Jirky Havnera jim dával stručné a jasné pokyny, co musí vykonat podle signálních světel v rukou Mirka Jonáše, který stál na druhém břehu a mával baterkami červené a bílé barvy, coby dirigent náhodně sebraného podivuhodného orchestru. Sladění všech třiceti proudů netrvalo dlouho, a než Smetanova Vltava z cyklu Má vlast skončila, stál na břehu Labe perfektně sehraný tým.

Na jeho členy pak čekalo občerstvení zabezpečené jedním z pořadatelů - Okresním sdružením hasičů Mělník – a dodané hasiči z Libkovic pod Řípem. Velkou zásluhou Franty Dvořáka a Luboše Šťastného byli účastníci následující velkolepé podívané dobře nasyceni, a tedy v dobré kondici a náladě. Vůbec je pak nevyvedlo z míry, když oproti stanovenému začátku, čekali na úplnou tmu o pět minut déle. V té době se lidé zaplňující most i vyhlídku u zámku mohli z rozhovoru organizátora akce Pepy Nitry a velitele fontány Jiřího Havnera o následující světelné show dozvědět něco více.

Bezprostředně potom se pak diváci mohli přesvědčit, jak se slova otců dnešní podívané mění v nezapomenutelný zážitek. Proudy vody prosvítala světla měnících se barev v rytmu nejznámější národní symfonie. Sílící hudba vyvolávající iluzi toku naši nejdelší řeky uváděla stříkající hasiče k maximálnímu odhodlání předvést se co nejlépe. Podařilo se a oceněni velkým potleskem se aktéři úspěšného představení dali do balení hadic a odklízení techniky.

To už se ale na obloze objevil další gejzír světel. Město Mělník připravilo nádhernou tečku v podobě velkého ohňostroje. Je třeba za to starostovi a městskému úřadu poděkovat, stejně jako za pomoc dalším donátorům - KSH Středočeského kraje, Hasičské vzájemné pojišťovně a Hasičovo, bez jejichž podpory by se tento famózní projekt nemohl uskutečnit.

Akce se účastnili členové těchto sborů dobrovolných hasičů: Horní Beřkovice, Dřísy, Tuháň, Mělník, Řepín, Želízy, Skalice u České Lípy, Nový Oldřichov, Raškovice, Chrastava, Velvary, Velký Borek, Veltrusy, Konětopy, Bořanovice, Předonín, Černouček a Libkovice pod Řípem.

Zdroj: Foto - Soňa Kršková a Lenka Bláhová

Zpět

Další zprávy: zásahy, Středočeský